23 Temmuz 2004 21:00

Skandalın kahramanı serbest bırakıldı

Polis merkezine baskın düzenleyerek oğlu Hamit Bayram'ı kaçırdığı öne sürülen eski milletvekili Mustafa Bayram, 30 milyar lira kefalet karşılığında serbest bırakıldı.

Paylaş
Oğlu Hamit Bayram'ı Van Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şubesi'nden kaçırdığı iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konulan eski Milletvekili Mustafa Bayram, serbest bırakıldı. Avukatların itirazı üzerine 30 milyar lira kefaletle serbest bıkarılan Bayram, tutuksuz yargılanacak. 10 Temmuz'dan bu yana tutuklu bulunan Mustafa Bayram'ın avukatları 2. Asliye Ceza Mahkesi'ne başvurarak, sabit ikamet durumu, kişiliği ve delil durumunun gözönünde bulundurularak kefaletle serbest bırakılmasını talep etti. Mahkeme de, itirazı kabul ederek Mustafa Bayram'ın tutuksuz yargılanmak üzere 30 milyar lira kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.

Tutuksuz yargılanacak İtirazı yapan avukat Ayhan Çabuk, müvekkilinin kamuoyunda infial yarattığı gerekçesiyle tutuklandığını, suçun cezai karşılığı yüksek olmadığı için tutuklanmasına gerek olmadığını savundu. Yaptıkları ikinci itirazın kabul edildiğini ifade eden Çabuk, "Mahkeme ilk verdiğimiz dilekçe için delillerin toplanması demişti. Deliller zaten toplandı. Verdiğimiz ikinci dilekçe kabul edildi. Kaçma gibi bir durumu söz konusu değil, adresi belli. Bu nedenle tutuksuz yargılanacak" dedi.

Bitlis'e sevkedilmişti Oğlu Hamit Bayram'ın emniyetin kademe binasından kaçırılması olayındaki sorumluluğu nedeniyle tutuklanan Mustafa Bayram, bir süre Van Cezaevi'nde yattıktan sonra Bitlis E tipi cezaevine sevkedilmişti. Bayram'la birlikte tutuklanan diğer 7 kişinin tutukluluk hali ise devam ediyor.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Madencilere kötü bir haber daha İzmir 4. İdare Mahkemesi, Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru köyünde, altın ve gümüş madeninin işletilmesine yönelik verilen işletme ruhsatıyla ilgili yürütmenin durdurulması kararı verdi. İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran, Küçükdere Elele Hareketi tarafından, Efemçukuru köyü yakınlarında altın ve gümüş madeni işletilmesine yönelik verilen ruhsatın iptal edilmesi için açtığı dava karara bağlandı. İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulmasına yönelik verdiği kararda, içme suyu toplama amaçlı olarak projelendirilen Çamlı Barajı'nın, toplanan suyun miktarı yanında temizliğinin de dikkate alınması, Efemçukuru altın madeni sahasının baraja su toplanan dereleri de içermesi nedeniyle mutlak korunacak dere yatakları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Altın cevherinin bulunduğu kayaların ağır metal ve arsenik sülfür metalleri içermesi nedeniyle madenin işletilmesi süresince ve sonrasında asit ortam yaratabileceği kaydedilen kararda, özetle şu görüşlere yer verildi: "Buna bağlı olarak metal sülfürler içindeki kurşun, arsenik, çinko, bakır ve diğer ağır metallerin harekete geçebileceği galeriden ya da posa döküm alanlarında çeşitli yollarla suya karışacağı, bunun sonucunda, başta insan sağlığı olmak üzere sudan yararlanacak diğer canlıların toksik etkilenmeye maruz kalacağı, böylece barajın ömrünün olumsuz etkileneceği; bu durumda altın ve gümüş madeninin işletilmesi halinde, yapımı planlanan Çamlı Barajı'na, bitki örtüsü ve tarım alanlarına zararları olabileceğinden, maden işletme ruhsatında kamu yararına ve hukuka uyarlılık bulunmadığından, açıkça hukuka aykırı ve uygulanması halinde telafisi güç zararların oluşumuna neden olabileceğinden, işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir." Mahkeme kararıyla ilgili olarak İzmir Tabip Odası'nda hareketin dönem sözcüsü Ahmet Soysal ile basın açıklaması yapan avukat Arif Ali Cangı, mahkemenin verdiği kararı zafer olarak değerlendirdi.

ÖNCEKİ HABER

Meclis, Yüce Divan'a
   başvurmayı bilmiyor mu?

SONRAKİ HABER

Öztürk Ailesi toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...