23 Temmuz 2004 21:00

Javier Solana'dan İsrail'e sert cevap

Tecrit duvarının yıkılması yönünde oy kullanan Avrupa ülkelerini 'Ortadoğu barış sürecinin dışında bırakmakla' tehdit eden İsrail'e, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana'dan yanıt geldi: "Siz isteseniz de istemeseniz de biz sürecin içindeyiz."

Paylaş
Avrupa Birliği ülkelerinin BM Genel Kurulu'nda İsrail'in utanç duvarı aleyhine oy kullanamasının ardından Avrupa-İsrail arası yaşanan gerginlik sürüyor. İsrail'in bir önceki gün AB'nin bölgede diplomatik rol oynamısını istemediği sözlerine, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'dan sert cevap geldi. İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile görüşmek üzere İsrail'e ayak basan Solana, 'İsrail istese de istemese de AB'nin İsrail-Filistin sorununun her aşamasına dahil olacağını' söyledi.

AB'ye dışlama tehdidi Şaron ve İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ile görüşen Solana, her iki İsrailli yetkiliden de 'Avrupa ülkelerinin duvara karşı oy kullanmasının AB'nin bölgede yaşanan sorunun çözümünden dışlanmasına neden olabileceği 'uyarısını' dinledi. İsrail Başbakanı, "İsrail, uluslararası toplumlarla özellikle de Avrupa'yla bütünleşmek istiyor. İsrail'in güvenliğini koruma ve kendini savunma hakkı konusunda Avrupa'nın tavrı değişmezse bunu gerçekleştirmek zor olacaktır" dedi. Şaron'dan daha diplomatik bir dil kullanmayı tercih eden Şalom ise, Solana ile yaptığı görüşmenin ardından basına verdiği demeçte, "Avrupa Birliği'nin güvenebileceğimiz bir ortak olduğuna kendimi inandırmakta zorluk çekiyorum" dedi.

Solana'dan tokat gibi cevap Ancak AB temsilcisi, bu tehditlerin ardından, "Siz isteseniz de istemeseniz de biz sürece dahil olacağız" demekle yetindi. Şalom ile görüşmesinde AB'nin BM Genel Kurulu'nda alınan Batı Şeria'da inşa edilen duvarın yıkılması kararına verdiği desteği savunan Solana, İsrail'i kızdıracak açıklamalarını sürdürdü. Tel Aviv'de basına açıklama yapan Solana, İsrail'e Lahey Uluslararası Adalet Mahkemesi tarafından alınan tavsiye kararına uyarak duvarı yıkma çağrısında bulundu. AB temsilcisi, "150 ülke mahkemenin kararını destekliyor. BM'nin bu kararını gelecekte de desteklemeye devam edeceğiz" dedi. Duvarın İsraillilerin hayatını kurtarırken Filistinlilerin ölmesine sebep olduğunu hatırlatan Solana, İsrail'in kendini savunma hakkını tanıdıklarını ama duvarın 'İşgal altındaki topraklarda' kurulmasının uluslararası kanunlara uygun olmadığını belirtti.

Gazze'ye füze saldırısı Öte yandan, görüşmelerin sürdüğü saatlerde bir İsrail helikopterinin Gazze kentinde düzenlediği füze saldırısında iki İslami Cihad militanı öldürüldü. Ölen militanlardan birinin, örgütün silahlı kanadı El Kuds Tugayı'nın üst düzey sorumlusu olduğu bildirildi. Gazze'deki Beyt Hanun'a saldıran İsrail kuvvetlerinin ise, 18 yaşındaki Hasan El Zaanin'i öldürdüğü açıklandı. Bazı görgü tanıkları ise, bir İsrail zırhlısını havaya uçurmak için yola bomba yerleştirmeye çalışan Filistinlileri engellemeye çalışan El Zaanin'in Filistinliler tarafından öldürüldüğünü söylediler.


Yıkım yalanı İsrailli 'Şimdi Barış' hareketine göre, İsrail'in yıkacağını taahhüt etmesine rağmen, Batı Şeria'da halen yaklaşık 100 kaçak Yahudi yerleşkesi bulunuyor. Şimdi Barış'ın yayımladığı raporda, son 10 ayda sadece 3 kaçak yerleşimin tamamen yıkıldığı, 96'sının yerinde durduğu belirtildi. Raporda ayrıca, varolan kaçak yerleşkelerin bu yılın başından itibaren güçlendirildiği de ifade edildi. Hareketin geçen yıl yayımladığı raporda, kaçak yerleşkelerin sayısı 102 olarak açıklanmıştı. İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom iki hafta önce yaptığı açıklamada, İsrail'in 'onlarca kaçak yerleşkeyi yıktığını ve sadece 28 kaçak yerleşke kaldığını' öne sürmüştü.

ÖNCEKİ HABER

Yoksula Bush tırpanı

SONRAKİ HABER

Sudan'a soykırım suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...