23 Temmuz 2004 21:00

Yoksula Bush tırpanı

ABD Başkanı Bush'un tekrar seçilmesi halinde 1.8 milyon Amerikalı sigortasız kalırken, işçilerin ödediği sigorta primleri de artırılacak.

Paylaş
ABD Başkanı George W. Bush'un tekrar başkanlığa seçilmesiyle her üç Amerikalı'dan biri sağlık sigortasını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak. Bush'un seçilmesi halinde yoksul ve orta gelirli Amerikalılara verilen sosyal haklarda kısıtlamaya gidilecek. Bush'un sağlık planına göre, işverenlerin sağlık sigortası yapmadığı az ve orta gelirli ailelere kredi verilecek. 25 bin dolarlık geliri olan dört kişilik bir aileye verilecek kredi 3000 dolar olarak belirlendi. 40 bin dolarlık geliri olan bir aile içinse kredi limiti 1714 dolara düşüyor. Geçtiğimiz yıl ise, işverenin dört kişilik bir aile için ödemesi gereken sigorta primi tam 9000 dolardı.

1.8 milyon insan sigortasız kalacak Kaiser Aile Kurumu'nun araştırmasına göre bu tür bir sigorta sistemi sınırlı sayıda ailenin sigortalı olmasına sebep olacak. Bush'un planına göre 1.8 milyon insanın sigortasız kalacağı belirtiliyor. Bush'un planının bir diğer bölümü ise 'sağlık tasarruf hesapları.' Bush yönetiminin yeni kabul ettiği bir yasaya göre sağlık ödenekleri vergiden düşülebilecek. 2005 bütçesinde 'sigortasızlara yardım etme' gibi bir başlık bulunmasına rağmen yoksul aileler kendilerini sigortasız bulacak. Bu tür aileler, 2000 dolarlık bir koruma programından çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyorlar. Düşük vergi veren aileler, yani çalışanlar yeni sistemden fayda sağlayamazken 'yüksek vergi' kapsamında olanlar, yani büyük patronlar, ödedikleri vergileri adeta geri alacaklar.

Sermayeye yeni kıyak Kısacası, Bush'un sigorta sistemi ihtiyacı olanlara hizmet etmeyecek. Aksine, sermaye için yeni bir vergi indirimi görevi görecek. Sağlık tasarruf hesaplarının da sigortasız sayısını artıracağı belirtiliyor.

Emeklilere ilaç yok! Bush'un yeni sağlık programından emekliler de nasiplerini alıyor. Kongre Bütçe Bürosu'nun hesaplarına göre ilaç sigortasına sahip olan emeklilerin üçte biri, Bush yönetiminin yeni çıkardığı reçeteli ilaç yasası nedeniyle bu hakkını kaybedecek. Dahası vergisiz sağlık kesintileri ve sigorta primlerinin işvereni sağlık sigortası yapmaktan vazgeçireceği ya da sigorta ödeneklerinde işçi payını artırmaya yönlendireceği belirtiliyor. Bu durum karşısında ödeneği karşılayamayan işçiler, sigortasız kalacaklar.

ÖNCEKİ HABER

HSBC Irak'a girdi

SONRAKİ HABER

Javier Solana'dan İsrail'e sert cevap

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...