22 Temmuz 2004 21:00

En iyi emekli ölü emekli!

Sosyal güvenlik sistemini önce tek çatı altına almayı, sonra da sağlığı ve sigortayı birbirinden ayırarak özele açmayı düşünen AKP Hükümeti, emeklilikte geçen sürenin dünya standartlarının üzerinde olduğunu öne sürerek adeta "en iyi emekli olü emekli" diyor.

Paylaş
Meclis'e yoğun bir mesai yaptırıp, IMF yasalarını peşpeşe çıkaran AKP Hükümeti, şimdi de sosyal güvenliği tırpanlamaya hazırlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "Sosyal Güvenlik Reformu" başlıklı raporu, hükümetin sosyal güvenlik sistemine, emekliye bakış açısını ortaya koyuyor. Hükümet emeklilikte geçen süreyi, sigortalılıkta geçen süreden uzun bularak, adeta emekliye "ölsün" diyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tuncay Teksöz'e hazırlatılıp temmuz başlarında gazetecilere dağıtılan ve sunumu da yapılan raporda hükümetin sosyal güvenlik sistemine bakışının ipuçları veriliyor. Raporda, sosyal güvenlik sisteminin başarısız olduğundan, yüksek açıkların kamu bütçesinde faiz harcamalarının büyümesine neden olduğundan söz edilirken, bu açıkların nedenlerine ve hükümetlerin çıkardığı af yasalarıyla açıkların daha da büyüdüğüne ise değinilmiyor. "Faiz harcamalarının tasarruf edebilen göreli varlıklı kesimlere kaynak aktarımı olup, yoksul kesim aleyhine gelir dağılımını bozduğu" doğru tespitine yer verilen raporda, sunulan tespit ve çözümler ise yine yoksul kesim aleyhine oluyor.

Emeklilik yaşı 68 olacak Sistemin mevcut haliyle gerçek işlevini yerine getiremeyeceği, nüfus gençken açık veren sistemin, nüfusun yaşlanmasıyla daha büyük problemlerle karşı karşıya kalacağı ileri sürülen raporda, emeklilik ücretlerinin yüksekliği savunularak, "Ücretten yüksek emekli aylığı nedeniyle, sistem çalışmayı değil erken emekli olmayı teşvik etmektedir" deniyor. Prim ödenen sürenin kısa olduğu da ileri sürülen rapora göre, "dünya standartlarına göre prim ödenen süre kısa, emeklilikte geçen süre uzun". Bu ise "çalışan emekli olmadan ya da emekli olur olmaz ölsün" anlamına geliyor. Raporda mevcut emeklilik yaşları diğer ülkelerle kıyaslanarak, emeklilik yaşının düşük olduğu öne çıkarılmaya çalışılıyor. Özellikle emeklilik sonrası yaşam süresinin uzun olduğu iddiasının tablolarla gösterildiği raporda, emeklilik yaşının kademeli olarak 2070 yılında kadın ve erkeklerde 68 olacak şekilde her beş yılda bir yaş artırılması isteniyor.


REFORM NELER GETİRİYOR?

SAĞLIK-SİGORTA AYRILIYOR Reformun temelini tek bir emeklilik sigortası; sağlık ile sigortanın ayrılması ve Genel Sağlık Sigortası oluşturuyor. Raporda sağlık dışındaki kısa ve uzun vadeli sigorta kollarının yer aldığı tek bir emeklilik sigortası rejimi öneriliyor. Sağlıkta ise "Nüfusun tümüne eşit, koruyucu ve kaliteli sağlık hizmeti sunumu" gibi süslü sözlere yer verilerek, Genel Sağlık Sigortası anlatılıyor. "Sosyal güvenlik reformu"nun hayata geçmesiyle rafa kaldırılacağı şimdiden görülen "sosyal yardım" da raporda şöyle ifade ediliyor: "Halen dağınık bir halde yürütülen sosyal yardım ve hizmetlerin toplulaştırılarak nesnel yararlanma ölçülerine dayalı, tüm muhtaç kesimlerin erişebileceği hale dönüştürüleceği bir sistem oluşturulmalı."

GENEL SAĞLIK SİGORTASI Sağlık Bakanlığı'nın çalışmasını sürdürdüğü "Sağlıkta Dönüşüm Programı" ile eşzamanlı olarak hayata geçirilmesi önerilen Genel Sağlık Sigortası (GSS) için katılım zorunluluğu isteniyor. Halen SSK kapsamında 23 milyon, Bağ-Kur kapsamında 9.15 milyon, Emekli Sandığı kapsamında 10.1 milyon, Yeşil Kart kapsamında 13 milyon ve sağlık sigortası kapsamında olmayan 14.4 milyon çalışan bulunduğuna işaret edilen raporda, devletin üstlendiği ödeme gücü olmayanların aile başına asgari ücret üzerinden, emeklilik programlarına tâbi aktif sigortalıların sağlık sigortalarını aile başına prime esas kazançları üzerinden ve ödeme gücü olan sigortasızların ise aile başına asgari ücretin iki katı üzerinden yüzde 12.5 oranında prim ödemeleri isteniyor.

TEK ÇATIDA TOPLANACAK Sosyal Koruma Kurumu Hizmet Ofisleri kanalıyla gerçekleştirilmesi öngörülen çalışmaların, 3 yıllık geçiş döneminin ardından tümüyle hayata geçirileceği mesajı verilirken, 2004'te veri tabanlarının oluşturulması, taslakların hazırlanıp, yasalaşması; 2005'te SSK'nın kurumsal altyapısının oluşturulup, hizmetlerin tam otomasyona geçişi, pilot uygulama, bütün kurumların SSK'ya bağlanması, SSK'nın personel politikasının tanımlanıp, çekirdek kadronun oluşturulması ve pilot SSK hizmet ofislerinin oluşturulup, personel eğitiminin tamamlanması; 2006'da pilot SSK hizmet ofislerinin hizmet sunmaya başlaması, altyapı çalışmalarının tamamlanıp, SSK ilçe hizmet ofislerinin de hizmet sunmaya başlaması; 2007'de de tüm SSK hizmet ofislerinin aktifleştirilmesi, bütün kuruluşların SSK bünyesinde bütünleştirilmesi gibi bir süreç öngörülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu öneriler ışığında taslaklar üzerindeki çalışmaları sürüyor. Meclis'in yeni döneminde gündeme gelecek olan söz konusu taslakların yasalaşması sürecinin de epey hareketli geçeceği şimdiden görülüyor.

ÖNCEKİ HABER

İsrail'den Avrupa Birliği'ne tepki

SONRAKİ HABER

Danışmanlık pastası
   dağıtılmaya başlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...