22 Temmuz 2004 21:00

Bir referandumun ardından

Bolivya halkının 'kamulaştırma' talebiyle karşı çıktığı Devlet Başkanı Mesa'nın doğalgaz referandumu kabul edildi. Peki referandumun sonucu, Bolivya halkının takdiri miydi?

Paylaş
Bolivya'da doğalgaz kaynaklarının kullanımının özelleştirilmesine ilişkin referandum öncesinde ortaya çıkan muhalefete rağmen Devlet Başkanı Carlos Mesa'nın 'zafer' kazanması akıllarda soru işaretleri yarattı. Üstelik bazı kesimlerin boykot, bazı kesimlerinin ise katılarak 'hayır' deme çağrısı yaptığı referanduma katılım oranı yüzde 60'ı bulmuştu. Referandum sürecini takip eden iki gazetecinin değerlendirmelerini kısaltarak yayınlıyoruz.


Daha güçlü eylemler gelecek

Jennifer Whitney Ekim 2003'ten bu yana, Bolivya'da doğalgazın özelleştirilmesine karşı eylemler yapılıyor. Yüze yakın insan bu protesto gösterilerinde hayatını kaybetti, dört yüze yakını yaralandı. En sonunda Goni (eski Devlet Başkanı Gonzalo Sanchez de Lozada ) uçağına binip Miami'ye kaçmak zorunda kaldı. Protestocuların üç temel talebi vardı: Koka tarlalarının yakılmasına son verilmesi, FTAA anlaşmalarından çekilinmesi, özelleştirilmenin durdurulması ve doğalgaz kaynaklarının kamulaştırılması. Lozada'ya karşı çıkar görünen dönemin Başkan Yardımcısı Carlos Mesa, koltuğa oturdu ve referandum sözü verdi. Referandum isteyen halk, "kamulaştırma" sorusunun sorulmasını talep ediyordu. Ama yapılan referandumda böyle bir soru yer almıyordu. Aslında hükümet, IMF ile 31 Ekim tarihine kadar doğalgaz ihracatını garantiye alan bir strateji belirlemek için anlaşma imzalamıştı bile. Yapılan referandumun, verilen bu sözü yerine getirmekten başka bir anlamı yoktu yani.

Sandık izlenimleri Referandum günü birkaç sandık noktasını gezdim. Her noktaya 40 ila 50 masa konmuş, ortalama 100-200 kişi oy kullanıyordu. Ben daha gezimi bitirmeden, birçok sandıktan boş ya da geçersiz oy çıktığını gördüm. Aymara köylüsü yaşlı bir kadının oyunun geçersiz sayıldığını gördüğünde, gülümsediğine tanık oldum. Oysa onu uyarmışlardı. Referanduma katılmak zorunluydu. Oy kullanmayan bir aylık maaşa denk gelen bir para cezasına çarptırılabilirdi, veya banka hesabı açması engellenebilir, hatta seyahat etmesi yasaklanabilirdi. Tüm bunlar düşünüldüğünde, sandığa gitmeyenlerin oranının aslında yüksek olduğu görülür. Bu nasıl zafer? Sonuçlar, referandumda sorulan 5 soruya da "Evet" denildiğine işaret ediyor. Bu da Mesa'nın zaferi oluyor. Oysa yüzde 40'lık bir kesim hiç oy kullanmadı, kullanılan oyların ise yüzde 15'i geçersiz. Yani sadece seçmenlerin yüzde 45'i oy kullandı. Bu rakam, Bolivya nüfusunun yüzde 23'ü. Hükümetin son rakamlarla ne yapacağını bilemem, ama insanlar çok açık konuşuyor: Bu referandum onların isteklerini karşılamıyor. Senkata'da karşılaştığım, referandum günü protesto gösterisi düzenleyen Marco şöyle diyordu: "Ekim ayında yapılanlardan daha radikal ve daha güçlü eylemler olacak. Kamulaştırmayı elde edene kadar durmayacağız."

(indymedia)

ÖNCEKİ HABER

ABD Irak'a silah satacak

SONRAKİ HABER

Halk kamulaştırma istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...