21 Temmuz 2004 21:00

Arı var bal yok...

Tunceli halkının geçim kaynaklarından biri olan arıcılık, köylerin boşaltılması ve yayla yasakları nedeniyle yapılamıyor. Bir dönem mera yasaklarının olmaması arıcılığın geniş bir alanda yapılmasına olanak tanıyordu.

Paylaş
Tunceli halkının geçim kaynaklarından biri olan arıcılık, köylerin boşaltılması ve yayla yasakları nedeniyle yapılamıyor. Bir dönem mera yasaklarının olmaması arıcılığın geniş bir alanda yapılmasına olanak tanıyordu. Mera yasakları ile artık belirli bölgelerde üretim yapılmaya başlandı. Arıcılar, alan darlığı yüzünden bir çok arıcının aynı bölgeyi kullandığını bununda verimi düşürdüğünü, kaliteli ürün elde edemediklerini söylüyorlar. Arıcılar, mera yasaklarının son bulmasını istiyorlar. Diğer illerden gelen balın piyasaya sürülmesiyle iyice beli bükülen arıcılar masraflarını dahi karşılayamaz duruma gelmişler.

Köye dönüşler sağlanmalı Bir dönem arcılığın yoğun yapıldığı yerlerden biri de 10 mezralı Alcık köyü. Köy, 1994 yılında 'güvenlik' gerekçesiyle boşaltılmış. Köy boşaltılmadan önce 15 kişi arıcılık yapıyormuş, Alcık köyünde 4 arıcı aynı yerde üretim yapmaya çalışıyor. Toplam 250 arı kovanları var. Geçimini arıcılık yaparak sağlayan Allahverdi Candemir, alan darlığı yüzünden bir şey kazanamadıklarını ilkbahar ve sonbahar arasındaki masraflarının 1 milyar 500 milyon lirayı aştığını belirtiyor.Candemir,"Köylere geri dönüşler sağlanmalı, köylerimiz açık olsa hayvancılık yapabiliriz. İnsanların mağduriyeti giderilmeli." Babasının da arıcılık yaptığını belirten Mehmet Ali Tatar ise masraflarının çok fazla olduğunu mahsulün masraflarını bile karşılamadığını anlatıyor. Tatar, da mağduriyetlerinin bir an önce son bulmasını ve yasaklarının kaldırılmasını istiyor.

ÖNCEKİ HABER

Denizcilerden Başbakan'a protesto

SONRAKİ HABER

ABD Irak'a silah satacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...