21 Temmuz 2004 21:00

Çorum'da direniş sürüyor

Çorum'daki tuğla ve kiremit fabrikalarında sendikalaştıkları için işten atılan toprak sanayi işçilerinin direnişi devam ediyor.

Paylaş
Çorum'daki tuğla ve kiremit fabrikalarında sendikalaştıkları için işten atılan toprak sanayi işçilerinin direnişi devam ediyor. Sendikalı ve sigortalı çalışmak istediklerini söyleyen işçiler, patronların bu taleplere sırt çevirmesi durumunda eş ve çocuklarıyla birlikte Ankara'ya yürüyeceklerini söylediler. Çimse-İş'te örgütlenen toprak işçileri, dün de fabrikalara alınmamaları üzerine Çorum'un merkezinde bulunan kıraathanelere dağılarak, tertip komitesinin kararını beklemeye başladı. Bu esnada Çorum'a gelen Çimse-İş Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Erdem Tavu, işçi temsilcileri ile bir toplantı yaptı. Türk-İş İl Temsilcisi ve Belediye-İş Çorum Şube Başkanı Mehmet Şen'in de bulunduğu toplantıda son gelişmeler değerlendirildi. Gazetemize açıklama yapan İşçi Temsilcisi Erhan Eray, yapılan görüşmelerin tıkandığını, patronların "Ne haliniz varsa görün" dediğini ifade etti. İşçilerin fabrikalara alınmadığını tespit ettirmek üzere noterle birlikte fabrikalara gideceklerini bildiren Eray, cumartesi gününe kadar gerekli girişimlerde bulunacaklarını, sonuç alınmazsa en geç pazartesi günü aileleriyle birlikte Ankara'ya yürüyeceklerini dile getirdi.

'Muhattap yok' Erdem Tavu ise sendikalaşmanın işçilerin anayasal hakkı olduğunu belirterek, "Yasalardan doğan haklarımızı kullanacağız" dedi. İşçilerin sendikalaşma taleplerini işten atmalarla karşılayan patronların yanlış bir tutum içerisinde olduklarını kaydeden Tavu, diyaloğa açık olduklarını, ancak patronların örgütü Toprak Sanayicileri Kooperatifi yönetiminin istifa etmiş olması nedeniyle muhatap bulamadıklarını belirtti. Kooperatifin cumartesi günü yapılacak genel kurulunun ardından yeni yönetimle görüşeceklerini söyleyen Tavu, işçilerin noter huzurunda sendikalarına üye olmaya başlayacaklarını ifade etti.

EMEP'ten destek çağrısı Emeğin Partisi Çorum İl Örgütü, işçi ve memur sendikaları ile halka direnişteki işçilerle dayanışma çağrısı yaptı. EMEP'in işçilere her türlü desteği vereceği kaydedilen çağrıda, Çorum milletvekilleri de eleştirilerek, "Oy isterken akıllarından hiç çıkmayan kiremit işçileri, neden sendika isterken akıllarına gelmez?" diye soruldu.


'Onlar yapabildiyse biz de yaparız'

İZLENİM / Yakup Aslandoğan* Sabahın yedisi. İşçiler fabrikalarının önlerinde grup grup toplanıyor. İskilip ve Ankara yolları üzerindeki onlarca kiremit, tuğla fabrikası işçileri, birlikte bir güç olduklarının farkına varmışlar ve ortak hareket etmenin gereğine inanmışlar. İşçiler, ortaçağı aratacak kadar kötü koşullarda çalıştıklarını anlatıyorlar. Dayak yiyen çocuk işçiler, düşük yapan kadın işçiler, göç eden Kürt işçiler... İnsan muamelesi görmek için yola çıktıklarını söylüyorlar. Talepleri; sendika, sigorta ve 7.5 saatlik işgünü. Gazetelere ve televizyon kanallarına öfkelerini dile getiren işçiler, Evrensel gazetesindeki haberlerini ise herkesin duyması için yüksek sesle okuyorlar. Gazetemizdeki Bolu Patates Fabrikası (Bol-Bat) işçilerinin direnerek sendikalı olduğu haberini okuyan ve birbirlerine gösteren işçiler; "Onlar yapabildiyse, biz binlerceyiz biz de yaparız" diyorlar. İşçiler, kendi aralarında doğal bir örgütlenme gerçekleştirmiş. Hemen her fabrikadan seçilen temsilcileri ve bir üst komisyonları var. Bir gelişme olduğunda bütün fabrikalara "haber uçuyor." Bu sayede herhangi bir durumda bütün işçiler birlikte hareket edebiliyor. Tıpkı şimdi yaptıkları gibi. İki fabrikadan atılan arkadaşları için yaklaşık 4 bin işçi yola düşmüş. Söylenecek tek şey var; "İşçi yürünecek yolu gösteriyor."

(*) EMEP Genel Merkez Yöneticisi

ÖNCEKİ HABER

Sendika için yürüyüş

SONRAKİ HABER

Denizcilerden Başbakan'a protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa