21 Temmuz 2004 21:00

Çakıcı yurtdışında katliam yapacaktı

Çakıcı her yakalandığında bazı kesimler tarafından kendisinin geçmişte yurtdışında Ermeni örgütü Asala'ya karşı görevlendirildiği ve yaptığı operasyonlardan bahsedilir.

Paylaş
Çakıcı her yakalandığında bazı kesimler tarafından kendisinin geçmişte yurtdışında Ermeni örgütü Asala'ya karşı görevlendirildiği ve yaptığı operasyonlardan bahsedilir. Ama Çakıcı'nın devlet için bu tür görevlerde bulunan bir kahraman olduğu iddialarının palavra olduğunu da herkes bilmektedir. Bunu son yakalanmada MİT'in önemli ismi Mehmet Eymür de açıklamıştır. Eymür'e göre Çakıcı'ya yurtdışında operasyonel görev için bir tek 1994'de görev verilmiş, onu da başaramadan Türkiye'ye dönmüştür. Ama Eymür bu görevin ne olduğunu açıklamamaktadır. Devletin o dönemki konsepti ve Kırmızı Kitap'ına denk düştüğü için devlet sırrı kapsamında görülüp açıklanmayan birçok olay vardır. Çakıcı'ya verilen görev de bunlardan biridir. Ama bu iş için beraber görevlendirildiği Tevfik Ağansoy'dan bu görevin ne olduğunu öğrenmek mümkündür. 12 Eylül öncesinin ülkücü katillerinden ve itirafçılarından olan Ağansoy, Çakıcı ile birlikte bir zaman yakın mesailerde bulunmuş, devlet tarafından birlikte görevlendirilmiş ancak daha sonra çıkan anlaşmazlıklar neticesinde ve çok konuştuğu için Çakıcı'nın adamları tarafından öldürülmüştü. Ağansoy'un 1995'te tutuklu bulunduğu sırada Almanya makamlarına ne için yurtdışında bulunduklarını açıklayan ifadesi mevcuttu. Yurtdışına çıkarken de ceplerine pasaportlar MİT'çiler tarafından konulmuştu. Ağansoy ifadesinde kendisinin ve Çakıcı'nın devlet tarafından görevli olarak gönderildiğini, görevlerinin de 15 Ağustos 1994'de DEP'li milletvekillerinin Belçika'da düzenleyecekleri basın toplantısının bombalanması olduğunu açıklamıştı. Ancak çeşitli sebeplerden bu görevi gerçekleştirememişlerdi. Dönemin konseptini ve birçok DEP'linin güpegündüz sokak ortasında öldürüldüklerini, gazetelerin havaya uçurulduğunu, Kürt işadamlarının infaz edildiğini hatırlayınca, bu görev tam da döneme denk bir görev olarak karşımıza çıkıyor. Ama Ağansoy'un bu iş için görevlendirildik dediği resmi ifadesi olmasına rağmen şimdiye dek hiç kimse bu görev hakkında bir tek kelime konuşmadı. Şimdi hazır Çakıcı ellerindeyken bu görev hakkında soru sorabilecek kimse var mı acaba? Yoksa her seferinde paçayı sıyırmasını bu görev hakkında konuşmaması mı sağlamakta?


Ural'ın ilişkileri hakkında birkaç not Çakıcı'yı bu kez de sevgilisinin izi üzerinden yakaladıklarını öne sürdüler. Yurtdışında her yakalanması aynı filmin tekrarı gibi. Her seferinde üzerinde çıkan pasaport ile MİT bağlantısı kanıtlanıyor, her seferinde sevgilisi olduğu iddia edilen Aslı Ural ile buluşmaya giderken yakalanıyor. Tabii her seferinde paçayı kurtarıyor. Sevgilisi midir bilemeyiz ama Aslı Ural ilginç bir isim. Babası Selçuk Ural. Çakıcı'nın adamlarının Tevfik Ağansoy'u öldürdükleri kafede 'tesadüfen' bulunuyordu. Annesi Canan da ömrü boyunca 'tesadüfen' karanlık ilişkiler ağının ortasında olmuştur. Canan hanımın yeraltı dünyasıyla olan sıkı ilişkilerinde bir dönem Mehmet Ağar ile oldukça yakın olduğu iddia edilmektedir. Bu yakınlığın bilgi alışverişinde ve görevlendirmelerde önemli bir rol oynadığı iddia edilmektedir. Canan hanımın annesi Terzi Mualla da hep benzer ilişkiler içerisinde olmuştur. Bu yazdıklarımızın hepsi 1988 MİT Raporu'nda yer almaktadır. Tabii ki şimdiye kadar doğruluğu ve ilişkilerin biçimi üzerine hiçbir yetkili makam bir araştırma yapmamış, muhataplarına bir tek soru sorulamamıştır.

ÖNCEKİ HABER

ÖSS'de beklenen sonuç

SONRAKİ HABER

Urfalı çiftçiler:
   Sorun sadece elektrik değil!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...