21 Temmuz 2004 21:00

ÖSS'de beklenen sonuç

1 milyon 728 bin adayın katıldığı Öğrenci Seçme Sınavı sonuçları dün açıklandı. Antalya, Kayseri ve Aydın en başarılı iller olurken, okul ve öğretmen sıkıntısının had safhada olduğu Şırnak ve Hakkari'nin kaderi bu yıl da değişmedi.

Paylaş
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz, ÖSS sonuçlarını, dün ÖSYM'de düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. ÖSS sayısal puan türünde İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Serhat Karahan, sözel puan türünde Ankara Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi'nden Eren Eraslan, eşit ağırlıklı puan türünde Adana Fen Lisesi'nden Fatma Başak Aydemir birinci oldular. Yabancı dil puan türünde ise İstanbul Özel Saint Joseph Fransız Lisesi'nden Sibel Aydın, Galatasaray Lisesi'nden Dilek Gergin, Manisa Fatih Anadolu Lisesi'nden Eray Karakuzu, Antalya Adem Tolunay Anadolu Lisesi'nden Sevim Hande Uğur birinciliği paylaştılar. Sınava giren 1 milyon 728 bin 76 adaydan 977 bin 382'si 185 ve üzerinde puan alarak lisans programlarını tercih edebilme hakkı kazandı. Sınavda, 32 bin 177 aday sıfır puan aldı.

En başarılı iller Sınavı kazanma oranına göre en başarılı üç il Antalya, Kayseri ve Aydın oldu. Sınavı kazanma oranına göre en başarısız iller Şırnak ve Hakkâri olarak sıralandı. Sayısal puan türünde Ankara, sözel puan türünde Kırşehir, eşit ağırlıklı puan türünde Konya en başarılı iller olarak belirlendi. ÖSS'de sınavı geçerli sayılan 1 milyon 727 bin 957 aday içinde 741 bin 381'inin kız (yüzde 42.9), 986 bin 421'inin erkek (yüzde 57.1) olduğu, kız adayların yüzde 84.6'sının, erkek adayların da yüzde 74.4'ünün ÖSS'yi kazandığı tespit edildi. Okul türlerine göre başarı durumuna bakıldığında, 2004-ÖSS'de geçen yılki gibi ilk sırayı yine devlet fen liseleri aldı. ÖSS'de en az bir puanı 185'in üstünde olan adaylara göre yapılan değerlendirmede, devlet fen liseleri yüzde 97.7 ile ilk sırada yer aldı. Devlet fen liselerini özel fen liseleri (yüzde 94.3), Anadolu liseleri (yüzde 93.8), Anadolu öğretmen liseleri (yüzde 93.3), askeri liseler (yüzde 91.8), yabancı dil ağırlıklı liseler (süper liseler- yüzde 86.1), yabancı dilde eğitim yapan özel liseler (yüzde 82.3), imam hatip liseleri (yüzde 72.0), özel liseler (yüzde 71.1), güzel sanatlar liseleri (yüzde 70.7) izledi. Sınav sonuç belgeleri adayların adreslerine yarından itibaren gönderilmeye başlanacak.


ÖSS eşitsizliğin açık ifadesidir Eğitim Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek; ÖSS'nin, eğitim sistemindeki eşitsizliğin en açık ifadesi olduğunu belirtti. Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, ÖSS sonuçlarına göre sınava giren 1 milyon 728 bin öğrenciden 396 bininin bir yükseköğrenim kurumuna yerleştirilebileceğini ifade etti. İşsizliğin ve eğitimli gençlerdeki işsizlik oranının toplumsal dengeleri etkileyecek kadar yüksek oranlarda seyrettiğine işaret eden Şimşek, gençlerin geleceğe güvenle bakabilmelerinin tek yolunun üniversite bitirerek, meslek sahibi olmaktan geçtiğine inandığını kaydetti. Milyonlarca gencin kendilerine bu yolu açacak tek koşulun iyi bir üniversiteye girmek olduğunu düşündüğünü anlatan Şimşek, ''Üniversite sınavları, gençler ve aileleri arasında ölüm kalım meselesi haline getirilmiştir'' dedi. Öğrencilerin geleceğini 3 saatlik bir sınavda alınacak sonuçla belirlemenin dramatik olduğu kadar bilimsellikten uzak olduğu görüşünü dile getiren Şimşek, "En temel insan hakkı olan eğitim hakkının piyasanın acımasız rekabet koşullarını andıracak şekilde giderek kamusal bir nitelik taşımaktan uzaklaştırılmasının en somut resmi olan ÖSS, kimileri için yapılmadan kazanılmış, kimileri içinse baştan kaybedilmiş bir sınavdır. Üniversiteye giriş sınavında Türkiye'nin belli illeri şampiyon 2004 ÖSS, tıpkı önceki sınavlarda olduğu gibi Türkiye'nin eğitim sistemindeki derin eşitsizlikleri bir kez daha ortaya çıkarmış, kaybeden yine gençlerimiz ve eğitim sistemi olmuştur" görüşünü dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Memura asgari yardım

SONRAKİ HABER

Çakıcı yurtdışında katliam yapacaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...