07 Mart 2011 08:41

Sarı sendikacılığın hakkını verdi

Türk Metal Sen Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sendikasının düzenlediği Kadın İşçiler Büyük Kurultayında kadın işçilerin karşı karşıya olduğu sorunların farkında olduğunu iddia etmesine rağmen Başbakana öyle methiyeler düzdü ki, görenlere "sarı sendikacılığın hakkını verdi" dedirtti. Kavlak'tan sonra ko

Sarı sendikacılığın hakkını verdi
Paylaş

“Bu ülkeyi gerçek gündemine uygun olmayan tartışmaların içine iterek, felaket tellallığı yapanlar var. Biz asla bunların ekmeğine yağ sürmeyiz.” diyen Kavlak, katılımcı ve paylaşımcı bir yaklaşımla sorunların çözümüne ortak olmak istediklerini söyledi.

Büyük Anadolu Otel'de düzenlenen kurutayda Başbakan Erdoğan’n yaklaşık bir hafta sonra görevdeki 8.yılını geride bırakacağını hatırlatan Kavlak, "Geçen 8 sene zarfında, hükümetinizin şahsınızın liderliğinde yaptığı icraatları elbette ki takdirle izliyoruz. Özellikle istikrar konusunda ülkemizi yılardır içinde olduğu darboğazdan kurtarmanız, ekonomiye canlılık kazandırmanız, ayrıca AB’ye üyelik süreci başta olmak üzere dış politikada, Türkiye’yi yok saymaya çalışanlara karşı sergilediğiniz kararlı tavır, Türk halkının teveccühünü kazanmanızda önemli rol oynamıştır. İstikrar konusuna özellikle vurgu yapıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin büyümekte ve gelişmekte olan bir ülke olduğunu dile getiren Kavlak, bu süreçte bir takım sorunlar ve sıkıntılar olabileceğini söyledi. İşsizliğin, yoksulluğun ve kayıt dışı ekonomiyle birlikte irili ufaklı bir takım sorunların olmasının, büyümenin doğasından gelen sıkıntılar olarak algılanabileceğini iddia eden Kavlak, “İşsizliği, yoksulluğu ve kayıt dışını önlemek konusundaki çabalarınıza destek vermek istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Kavlak, şöyle devam etti: "Sayın Başbakan'ım, Türkiye’nin sorunlu bir ülke olmasını isteyen ve bundan çıkar uman çevreleri dikkat ve hayretle izliyoruz. Ülke sorunlarının çözümüne ortak olmak yerine, bu sorunlardan fayda uman çevreleri takip ediyoruz. Bu ülkeyi gerçek gündemine uygun olmayan tartışmaların içine iterek, felaket tellallığı yapanlar var. Biz, insanımıza umutlu olmayı çok gören bu çevreleri de ibretle gözlüyoruz. Ama biz asla bunların ekmeğine yağ sürmeyiz. Biz bu ülke için bu ülkenin insanları için elimizi taşın altına koymaktan sıkıntı değil, onur duyarız.”

Kadının siyasette hak ettiği yeri alması için önemli adımlar atıldığını söyleyen Kavlak, “Ancak henüz, istediğimiz noktaya vardığımızı sanıyorum siz de söyleyemeyeceksiniz. Bu yolda atacağınız her adımı alkışlayacağımızı, sizi canı gönülden destekleyeceğimizi bilmenizi isterim. Türk Metal olarak bu alanda tek dileğimiz, kadın ve erkeğin eşit şartlarda, eşit haklarla birlikte insanca yaşayabileceği bir düzendir.” diye konuştu.

Kavlak’ın konuşmasının ardından kadın işçilerin taleplerini içeren bir mektup okundu. Mektupta, ekonomik krizlerde işten çıkartılacaklarda ilk akla gelenin kadın işçiler olduğu belirtildi. Kadınların özellikle kayıt dışı sektörde istihdam edildiği aktarıldı. Kadına uygulanan şiddete de dikkat çekildi.

KADINA ŞİDDETE SIFIR TOLERANS GÖSTERİYORMUŞ

Kavlak'tan sonra "Devlet-millet sana emanet" sloganlarıyla kürsüye çıkan Erdoğan, sanki kadını kayıt dışılığa iten kendi politikaları değilmiş ve kadın cinayeti oranı kendi döneminde %1400 artmamış gibi “İstismarın, ucuz işgücünü, terörün, törenin baskısı altında kalan kadınları selamlıyorum" diyerek söze girdi. 

Erdoğan, kadın emeğinin istismarının kötüden de kötü olduğunu, kadına yönelik ayrımcılığın ise insanlık dışı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Kadına yönelik vicdansızlık, insafsızlık, alçaklıktır. Hiç kimse kadına yönelik şiddeti töre, namus davası diyerek meşrulaştıramaz. Bizim medeniyetimiz ‘cennet annelerin ayakları altında’ der.”

Geleneklerinde kadının evin ve sosyal-ekonomik hayatın en merkezinde olduğunu dile getirerek "Kadının yeri evidir" görüşünü yeniden pekiştiren Başbakan'ın "kadınlara, çocuklara şiddete sıfır tolerans gösteriyoruz" demesi ise yaşanan ve önlemi alınmayan bunca kadın cinayetini düşününce şaşkınlık yarattı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahalle isimleri Kürtçe aslına dönecek

SONRAKİ HABER

Ercişliler Mehmet Deniz için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...