20 Temmuz 2004 21:00

Bu köprü ne köprüsü?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın düzenlediği "Uluslararası 1. Mekan Tiyatro Festivali", "ne amaçla düzenlediği" ile tartışma konusu oldu.

Paylaş
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın düzenlediği "Uluslararası 1. Mekan Tiyatro Festivali", "ne amaçla düzenlediği" ile tartışma konusu oldu. Uluslararası bir sanat ve barış köprüsü olarak sunulan festivale ilişkin, "milliyetçi" bir yazarın yazdığı yazı ve aldığı davete ilişkin verdiği bilgiler kafalarda soru işaretleri yarattı. Bu yazıyla, bir barış buluşması olduğu her fırsatta dile getirilen, Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs'ın birlikte katılması "bir ilk olarak" gündeme taşınan; Sırbistan, Bosna, Makedonya ve Karadağlı sanatçıların yer almasıyla barış mesajı verileceği söylenen festivalin, arkasında hangi amacın yattığı kuşkuları ortaya çıktı.

Sert eleştiriler "Kıbrıs Türkündür" web sitesi yazarı Hüseyin Mümtaz'ın yazısında verdiği bilgilere göre; Mümtaz'a 22 Haziran günü festivale davet için İBŞT Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer imzalı bir mektup gelmiş. Mektupta, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu 4.3.2003 gün ve 2003/8 sayılı 'Türk Dünyası Tiyatroları Birliği'nin Kurulması' doğrultusunda bir karar almış bulunmaktadır. Uluslararası 1. İstanbul Mekan Tiyatro Festivali, aynı zamanda Türk Dünyası Tiyatroları Birliği'nin oluşturulmasına ilk adımdır. 1. İstanbul Mekan Tiyatro Festivali'nin heyecanını paylaşmak üzere saygılarımı sunarım" denildiğini aktaran Mümtaz, yazısında alaycı bir dille böyle tarif edilen festivale neden Rum tiyatro grubunun çağrıldığını soruyor. Mümtaz yazısında şöye diyor: "Komünist CTP şehir tiyatrosu, Rum tiyatrosu ile; ''ortayolcu Müslüman'' Akepe belediyesinin tiyatro festivalinde; hem de Türk Dünyası ismi altında buluşuyor.. Türkler de seyrediyor… Gel, gel.. Festivale gel vatandaş festivale.."

Festivalin kimliği ne? İlginç olan, Hüseyin Mümtaz'ın davet mektubunu yayımlaması ile gündeme gelen "Türk Dünyası Tiyatrolar Birliği" konusunda hiçbir yerde bir haber ya da yazının çıkmamış oluşu. İBŞT'den yapılan açıklamalarda da bu tarz bir vurguya rastlamak mümkün değil. İBŞT Yönetim Kurulu'nun aldığı iddia edilen karar konusunda da, herhangi bir açıklama yapılmadı. Yapılan açıklamalarda ve haberlerde, festivalin "uluslararası" kimliği hep vurgulandı, ön planda oldu. Tiyatrom.com sitesi de, konuyla ilgili haberinde, "Bu festivale davet edilenler arasında olmadığımız için acaba tüm basına ve tüm davet edilenlere aynı mektup mu gönderildi yoksa herkesin gönlüne göre mi şerbet verildi doğrusu bu ya çok merak ediyoruz" diyor ve festivalin gerçek kimliğinin ve amacının açıkça ortaya konmasını istiyor. Haberde, "İBŞT ve Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer her davetli kesim için her birinin gönlünü okşayacak farklı davet mektupları kaleme alıp bu festivali farklı amaçlar için düzenlenmiş gibi mi sunmuştur?" sorusuna da yer veriliyor.

ÖNCEKİ HABER

Neden bir kadın olmasın?

SONRAKİ HABER

Destek istedi akıl aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...