19 Temmuz 2004 21:00

Kamu emekçisine de
   esneklik dayatılıyor

Kamu Personel Rejimi Yasa Taslagi'na göre sözleşmeli çaliştirilmasi planlanan 1.5 milyon memur, her türlü haktan mahrum kalacak.

Paylaş
Hazirligi süren Kamu Personel Rejimi Yasa Taslagi, 1.5 milyon memuru sözleşmeli yapmanin yani sira, esnek çalişma da dayatiyor. Ayrica dişaridan hizmet alimi yoluyla taşeronlaştirma da getiriliyor. Taslagin en önemli özelligi işgüvencesini ortadan kaldirmasi. Memuriyet polis, asker, hakim, savci ve bürokratlardan oluşan 500 bin kişi ile sinirlandirilirken,1.5 milyon memur ise sadece birer yillik sözleşme ile çaliştirilacak. Bu da işgüvencesinin yok edilmesi anlamina geliyor. Zaten taslaktaki "sözleşmeli personel pozisyonlari açisindan iş sürekliligi saglamaz" ifadesi işgüvencesinin olmayacagini açikça ortaya koyuyor. Idareye tek tarafli fesih yetkisi verilen taslaga göre, sözleşmenin yenilenip yenilenmemesi de tümüyle idarenin kararina bagli.

Part-time çalişma Taslakta kamu kurum ve kuruluşlarinda hizmetlerin, memurlar, diger kamu görevlileri, tam zamanli veya kismi zamanli çalişan sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle yürütülecegi belirtiliyor. Ayrica "hizmet satın alınması" yolu da açık bırakılıyor.

Yasaklara devam Memurların yanı sıra sözleşmeli yapılan personelin de siyaset yasağı devam ediyor. Herhangi bir partiye üye olması yasaklanan memur ve sözleşmeli personele, ayrıca Bilgi Edirme Yasası'na rağmen basına bilgi verme yasağı sürdürülüyor. Yasak, bulundukları il veya ilçeyi izinsiz terk etme konusunda da devam ediyor. Toplu eylem ve hareketlerde bulunma, birden fazla memur ve sözleşmeli personelin toplu olarak söz ve yazı ile müracaatları da yasaklanıyor.

Hak aramaya engel Çalışanların hak arama eylemlerini kastedecek şekilde, "Memurların kamu hizmetini aksatacak şekilde memurluktan kasıtlı olarak birlikte çekilmeleri, sözleşmeli personelin birlikte sözleşmelerini fesh etmeleri veya görevlerine gelmemeleri veya görevlerine gelip de hizmetlerin yavaşlatılması veya aksatılması sonucunu doğuracak eylemlerde bulunmaları" da yasaklanıyor. Böylece sendikalar işlevsiz hale getiriliyor.

İdareye yetki İlk defa memur veya sözleşmeli personel olacaklar için sınavda başarılı olma şartı aranırken, memur statüsünden sözleşmeliliğe, sözleşmelilikten memurluğa geçiş idarenin keyfine bırakılıyor. Maaşın bundan sonra peşin olarak değil "çalıştıktan sonra ödenmesi" düzenleniyor. Memurlardan "iyi" sicil alanlara aralık ayı toplam aylıklarının yüzde yirmi dördü; "pekiyi" sicil alanlara da yüzde altmışı oranında başarı ödemesi yapılmasını ve ödemenin haziranda yapılmasını getiren taslak, disiplin cezası alanları ödeme dışında tutuyor.


Resmi açıklama bekliyoruz Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı
    Bircan Akyıldız:
Memur statüsü bitirilmek isteniyor, sadece üst düzey yöneticiler bırakılıyor, bu memur kıyımıdır. Alt kadroların iş güvencesi ortadan kalkıyor. Peki alt kadrolar o zaman kime hizmet edecek, kendisine talimat verenlere mi yoksa devlete mi? Eşit işe eşit ücret, sadeleştirilmiş bir ücret uygulaması, ünvan esaslı ücret uygulaması, bölgesel ücret farklılıkları bizim de kabul edebileceğimiz konular olmakla birlikte siyasi iktidarın tek taraflı karar almasını kabul edemeyiz. Hükümetin resmi bir açıklama yapmasını bekliyoruz.


Köle memur-efendi memur hortlatılıyor Memur-Sen Genel Başkani Ahmet Aksu:Tebaa memur (köle), reaya memur (efendi) yeniden hortlatilmak isteniyor. Memurluk üst sinif meslegi haline gelecek. Polis, asker, savci 'devlet memuru' sayılacak, diğer iş kollarındaki memurlar ise 'çalışanlar' olarak sınıflandıracak. Bu ayrımcılığa karşıyız. İş güvencesinin kalkması iş barışını bozar. Yarın güvencesi olmayan memurdan ne bekleyebilirsiniz?


Hükümeti eleştiren işsiz kalacak Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer:Kamu emekçileri sözleşmeli olarak istihdam edilerek, öncelikle iş güvencelerini yitirecekler ve gelecekleri hükümetin atadığı siyasal yöneticilerin iki dudağı arasında olacaktır. Böylece hükümet politikalarını destekleyenler çalışmaya devam ederken, eleştirenler, sendikalı olanlar ve örgütlü mücadeleyi savunanlar en kısa zamanda işsizler ordusuna katılacaklardır. Yeni personel rejimi tasarısı göstermektedir ki hükümetin asıl hedefi, hizmet alanında yedek işgücü yaratmaktır. Bu yolla kamu emekçilerinin ücretleri düşürülecek, yaratılan değerin daha fazlasına el konularak önümüzdeki dönemde ortaya çıkabilecek muhtemel krizlerde yüz binlerce kamu emekçisi, yasal engel olmaksızın kapı önüne konulacaktır. İş güvencemizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

AB'nin istek listesini yalanladı

SONRAKİ HABER

Obje'de 'özerklik' oyunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...