18 Temmuz 2004 21:00

Katliama Allavi onay verdi

Amerikan güçlerinin Irak'ın Şii kenti Felluce'de bir eve hava saldırısı düzenleyerek 11 kişinin ölümüne sebep olduğu katliama Irak Başbakanı İyad Allavi'nin onay verdiği bildirildi.

Paylaş
Amerikan güçlerinin Irak'ın Şii kenti Felluce'de bir eve hava saldırısı düzenleyerek 11 kişinin ölümüne sebep olduğu katliama Irak Başbakanı İyad Allavi'nin onay verdiği bildirildi. Irak geçici hükümetinden bir yetkili, "Çokuluslu güç, terörist barınaklarının bulunduğu belirli yerlere operasyon düzenlemek için Başbakan Allavi'den izin istedi" dedi. Felluce hastanesinden bir doktor, 11 kişinin öldüğü hava saldırısının dün erken saatlerde düzenlendiğini söyledi. Felluce'de, özellikle son 2 aydır, Ebu Musab El Zerkavi'ye bağlı militanların sığınakları olduğu iddiasıyla bazı binalar Amerikan güçlerince bombalanıyor.

Yine kadın ve çocuklar Saldırıya öfkelenen Iraklılar, enkaza dönen evin civarında toplandı. Görgü tanıkları, Amerikan helikopterinin, bir ailenin yaşadığı binaya saldırı düzenlediğini söyledi. Tanıklar, saldırının ardından öfkeli kalabalığın vurulan binanın yakınlarında toplandığını ve tekbir getirdiklerini belirtti. Felluce hastanesi doktoru Ahmed Ganem, saldırı sonrası hastaneye, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 11 ceset getirildiğini açıkladı. Saldırı hakkında bilgi veren Felluce savunma güçlerinden Teğmen Saad Halef, önce savaş uçaklarının seslerini duyduklarını, ardından sivillerin oturduğu bir evden 4 patlama sesi duyulduğunu söyledi. Patlamalar sonrası vurulan eve gittiklerini ve cesetleri aradıklarını anlatan Halef, evde 10 kişinin öldüğünü belirtti.

Tikrit ve Bağdat'ta patlama Irak'ın Tikrit kentinde de bomba yüklü araçla düzenlenen 2 ayrı saldırıda toplam 2 polis öldü, 5 polis yaralandı. Irak polisi, Tikrit'te dün sabah Elbu Acil karakolunun yakınında bomba yüklü bir aracın havaya uçması sonucu 2 polisin öldüğünü, 2'sinin yaralandığını belirtti. Diğer bomba yüklü aracın ise bir polis eğitim merkezinin yakınında meydana geldiği, saldırıda 3 polisin yaralandığı bildirildi. Başkent Bağdat ise dün sabah bir dizi yeni patlamayla sarsıldı. Patlamaların yeri, hedefi ve olası can kaybı konusunda bilgi verilmedi. Irak'ta bir polis şefi, önceki gün arabasıyla işine giderken uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü. Öte yandan, Suudi Arabistan'da, Amerikan Lockheed Martin savaş helikopterleri yapım biriminde mühendis olarak çalışan ve El Kaide örgütünce 1 ay önce öldürüldüğü bildirilen Paul Johnson'un (49) video görüntüsü, internette yayınlandı.


Blair'e güvenmiyorlar Irak işgaline gerekçe olarak kullanılan tüm istihbarat bilgilerinin Lord Butler raporu tarafından yalanlanmasının ardından İngiltere'de Başbakan Tony Blair'e olan güven daha da azaldı. Raporun açıklanmasından sonra YouGov araştırma şirketi tarafından yapalın ankette katılımcıların yarısından fazlası, ülkenin bir kez daha savaşa gitmesi durumunda Blair'in sözlerine inanmayacaklarını söylediler. Blair'in istihbaratı bilinçli olarak çarpıttığını düşünenlerin oranı ise yüzde 46. Ülkede hem Blair'in partisine hem de muhalefete verilen destek yüzde 33'te kaldı. Raporda kitle imha silahlarından El Kaide bağlantısına kadar 'ana istihbarat bilgileri' asılsız bulunmuştu.

ÖNCEKİ HABER

Şimdi de İran suçlanıyor

SONRAKİ HABER

Şaron krizi fırsat bildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...