18 Temmuz 2004 21:00

Şimdi de İran suçlanıyor

ABD, 11 Eylül iddialarıyla şimdi de İran'ı hedef alıyor. El Kaide'ye asıl yardım edenin Irak değil İran olduğunu öne süren 11 Eylül komisyonu böylece İran'ı bir numaralı hedef ilan etti.

Paylaş
Eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in El Kaide'yle bağlantılı olduğunu öne sürerek Irak'ı işgal eden ABD yönetimi, şimdi de İran'ı suçluyor. Bir süredir İran'ı hedef alan ABD bu konuda hazırlanan bir raporu 'somut kanıtlar' olarak kabul edecek. 11 Eylül komisyonu tarafından hazırlanan raporda, "İran'ın 11 Eylül saldırılarından aylar önce 8 korsanın geçişine izin verdiği ve El Kaide'ye ABD'ye karşı ile işbirliği önerdiği" öne sürüldü. Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen raporda, daha önce Irak hakkında öne sürülen suçlamalar İran'a yöneltiliyor. Raporda, 11 Eylül saldırılarına yol açan süreçte Irak'ın değil İran'ın El Kaide'yle ilişki kurduğu ileri sürülüyor.

Kaynak Guantanamo ifadeleri 'Tarafsız' komisyonun başkanı Thomas Kean, Afganistan'da kalan 11 Eylül saldırganlarının çoğunun Ocak 2000 ve Şubat 2001 arasında İran'a giriş yaptığını söyledi. İddialara göre, İran gümrük yetkilileri, El Kaide üyelerine sınırı geçerken zarar vermemeleri yönünde uyarıldı. Hatta bazı durumlarda El Kaide üyelerinin pasaportlarına damga vurulmadığı iddiası ortaya atıldı. Irak hakkında benzer iddiaların asılsız olduğunu itiraf eden ABD yetkililerinin son raporu 11 Eylül'ün ardından özellikle Afgan tutukluların bulunduğu işkence ve kötü muamelelerle adını duyuran Guantanamo kampında alınan ifadelere ve Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından yapılan 100 sorguya dayanıyor. Buna göre komisyon, İran liderliği ile El Kaide arasında 11 Eylül'den çok önce bir 'çıkar birliği' kurulduğu sonucuna vardı. ABD daha önce de 1999 yılının ardından İran'ın Şii-Sünni farkını bir kenara koyarak El Kaide'yle birlik yapmak istediğini ancak El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in bu öneriyi reddettiğini öne sürmüştü.

Provokasyon amaçlı Raporda geçen ay ortaya atılan bir iddia yineleniyor. Buna göre, İran ve Pakistan'da Irak'ta bulunandan daha fazla aktif El Kaide militanı bulunuyor. Komisyon raporunda daha önce Hizbullah'ın suçlandığı. 1996'da Suudi Arabistan'da Hobar Kuleleri'nin bombalanmasından da El Kaide sorumlu tutuluyor. 11 Eylül'ün hemen ardından ABD, Kuzey Kore ve Irak ile beraber İran'ı da 'şeytan ekseni' ülkelerinden ilan etmişti.


İran: El Kaide'yi etkisiz hale getirdik İran, Usame Bin Ladin'in lideri olduğu El Kaide örgütünün bütün kollarını tespit ederek, etkisiz hale getirdiğini açıkladı. İran Enformasyon Bakanı Ali Yunesi, dün El Kaide'nin bütün kollarını tespit ederek yok ettiklerini açıkladı. Yunesi, bakanlığının El Kaide'nin terörist faaliyetlerinin tümünü durdurduğunu söyledi. İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, geçen Ocak'ta 12 El Kaide üyesini tutukladıklarını ve bu kişileri yargılayacaklarını açıklamıştı. Tahran yönetimi, daha önce Taliban rejiminin devrilmesinin ardından Afganistan'dan kaçan El Kaide üyelerinin İran'a sığındığı yönündeki iddiaları yalanlıyordu.


Bush'un seçim vaadi, rejim değişikliği Adının açıklanmasını istemeyen bir ABD yetkilisi, ABD Başkanı George Bush'un tekrar seçilmesi halinde İran rejimini değiştirme sözü verdiğini söyledi. Yetkili, askeri operasyonun gözle görünür olmayacağını ancak ABD'nin ülkenin içişlerine müdahale ederek yönetimi devireceğini söyledi. ABD yetkilisi, "Eğer Bush tekrar seçilirse İran'ın içişlerine yapılan müdahale çok fazla artacak" diye konuştu. Bush yönetiminin 'şahinler' olarak bilinen kesiminin 'barışçıl yollarla bir rejim değişikliğine' sıcak baktığı söyleniyor. Bazı Bush yönetimi yetkililerinin ise İran'ın nükleer silah üretimini gerekçe göstererek İran'a saldırı planı hazırlığında olduğu kaydediliyor. Son raporun açıklanmasının ise bir süredir devam eden provokasyona hız vereceği söyleniyor. Bu raporla Bush yönetiminin ilk hedefinin İran haline geleceği söylenirken, İran yönetiminin de rapora sert cevap vermesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

'Kolombiya kullanılıyor'

SONRAKİ HABER

Katliama Allavi onay verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa