17 Temmuz 2004 21:00

Bir imza da sen ver!

AKP'li Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey'in, ulaşımı özel sektöre peşkeş çekme isteğine Gaziantepliler karşı.

Paylaş
"Özürlü kardeşine sahip çık." "Bir imza da sen at!" "Belediye halkın malıdır, malına sahip çık" "Belediye otobüsleri satılmasın. Halkın malı satılamaz!" Vızır vızır bir kalabalık... İşçi, işsiz, memur, esnaf, öğrenci, kadın, kız, genç, yaşlı... Yoldan geçen önce kulak kesiliyor. Sonra durup, masaya yanaşıyor. Ve eller durmaksızın imza metnine uzanıyor.

Binlerce özürlüden biri Burası, Gaziantep'te ulaşımın özelleştirilmesine karşı TÜMTİS'in açtığı imza standı. Yukarıdakiler ise Gaziantepli bir engellinin haykırışı... Standın hemen yanı başında. Adı; Ali Özdemir. Gaziantep'te az sayıdaki belediye otobüslerinden indirimli yararlanan binlerce özürlüden sadece biri.

Harıl harıl çalışıyorlar Gaziantep Büyükşehir Belediyesine ait Gazi-Ulaş Otobüs İşletmesi'nde çalışan işçiler, otobüslerin özel sektöre satılmak istenmesine karşı yoğun bir faaliyet içinde. Tıpkı şehrin ana caddelerinde, direksiyon başında yolları arşınlayarak insan taşıdıkları gibi. Otobüs duraklarında, mahallelerde, kahvelerde halkı aydınlatıp "Otobüslerinize sahip çıkın" diyorlar. Emeklisinden belediye çalışanına, gazisinden şehit ailesine, özürlüsünden öğrencisine kadar halkın farklı kesimleri toplu taşımadan pasoyla yararlanıyor. Ali Özdemir de onlardan biri. Bacakları sakat. Belediye otobüslerinin satılacağını duyunca "Nasıl olur?" diyerek TÜMTİS'in açtığı imza standına koşmuş ve kendisi de imza toplamaya başlamış. "Sonuna kadar işçilerin yanındayım. Bu tüm halkın sorunu. En çok da özürlülerin" diyor.

Zarar ettiriliyor Özdemir, 15 yıldır özürlü. Eşinin de bacaklarından özürlü olduğunu söylüyor. Belediye Başkanı Asım Güzelbey'e öfkeli. Sadece otobüsleri satmak istemesine değil. Seyyar satıcılık yaparak eşine ve 3 çocuğuna bakmaya çalışan Özdemir, "Bilet satış yetkisi istedim, vermedi" diyor kızarak. Belediye Başkanı, kendisini kapı dışarı etmiş. Üstelik koca şehirde sadece 4 bilet satış gişesi bulunduğunu söylüyor. Özdemir'e, Belediye Başkanı'nın otobüs işletmesinin "zarar ettiği" iddiası hakkında fikrini soruyoruz. Yanı başındaki TÜMTİS üyesi otobüs şoförü hemen söze giriyor: "Gaziantep'in birçok yoksul semtine belediye otobüsü gitmiyor. Özel halk otobüsleri belediye otobüslerinden 3-4 dakika avantajla yolcu topluyor. Yine belediye otobüslerinin durak yerleri ve gidiş-geliş saatleri standart iken özel halk otobüsleri ve dolmuşlar istedikleri gibi hareket ediyor. İstedikleri yerde duruyor ve süre standardına uymuyorlar. Kaldı ki halka hizmette kâr-zarar hesabı mı yapılır?"

Halk satışa karşı Nüfusu milyonu aşkın bir büyükşehir olan Gaziantep'te, şehir içinde sadece 40 belediye otobüsü çalışıyor. AKP'li Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise, boş hatlara otobüs seferi koymak, mevcut seferleri artırmak, yolsuzluk iddialarının üzerine gitmek, bilet fiyatlarını aşağı çekerek toplu ulaşımı yaygınlaştırmak yerine, "Satacağım" diyor. Şimdi Gaziantep halkı, 100'ü aşkın mahalle muhtarının ve TÜMTİS üyesi işçilerin topladığı on binlerce imzaya, Kent Konseyi'nin özelleştirme karşıtı kararına karşı Asım Güzelbey'in tavrını bekliyor. Halk satışa karşı. Bu nedenle Ali Özdemir'i, her gün, TÜMTİS işçilerinin stand açtığı Balıklı Parkı'nda, standın hemen yanı başındaki mobiletinin üstünde, olanca gücüyle bağırırken görebilirsiniz. Sesi TÜMTİS işçilerininkine karışıyor: "Halkın malı, sattırmayacağız..."

ÖNCEKİ HABER

Yüce Divan'a
sevk kararları yayımlandı

SONRAKİ HABER

Urfa'da sendikalaşma mücadelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa