17 Temmuz 2004 21:00

Mahkeme kararları uygulansın!

45 kuruluşun bir araya gelerek oluşturduğu, 'İzmir, Bergama, Eşme, Sivrihisar El Ele Hareketi', Bergama'da halen çalışan siyanürlü altın maden işletmesinin Danıştay kararı doğrultusunda derhal kapatılmasını ve verilmiş olan izinlerin de iptal edilmesini istedi.

Paylaş
Ovacık Altın Madeni aleyhinde çıkan son mahkeme kararlarına ilişkin olarak dün İzmir Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında madenin bir an önce kapatılması gerektiği belirtildi. İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar El Ele Hareketi sözcülerinden Avukat Arif Ali Cangı yaptığı açıklamada, madenin 3 yıl 3 aydan bu yana yasal olmayan bir şekilde işletildiğini dile getirerek, "Bu süre içinde yörenin doğal dengesi bozulmuş, içme sularında risk oluşturan sınırın 25 kat üzerinde arsenik saptanmış, yöre insanının hukuk devletine olan güveni yok edilmiştir" dedi. Son çıkan mahkeme kararlarından sonra, işletmenin faaliyetine son verilmesi, verilmiş olan izinlerin ve ruhsatların tamamının geri alınması gerektiğini ifade eden Cangı, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde bulunan "açılma ruhsatı verilmesi"ne ilişkin dosyadaki işlemlerin de durdurulması gerektiğini vurguladı. Cangı şöyle devam etti: "Madenci firma, orman alanı ve kamuya ait alanlardan hemen çıkartılmalı, kesilen ağaçların yerine yenileri dikilmeli, bozulan doğal çevrenin eski haline gelmesi için çalışmalara hemen başlanmalı, bu çalışmalar için yapılacak harcamalar, çevreyi bozana, kirletene, buna göz yumana ödetilmelidir"

Vali Aksu'ya çağrı Cangı, bugüne kadar madene karşı hukuki olarak ve barışçıl eylemlerle mücadele yürüten Bergama köylülerinin bu ülkenin mahkemelerine olan güvenlerinin sarsıldığını dile getirerek, Bergama köylüsünün mücadeleleri sırasında uğradıkları maddi ve manevi zararların tamamınıngiderilmesi gerektiğini belirtti. Cangı, köy lülerin ayrıca örnek mücadelelerinden dolayı ödüllendirilmeleri gerektiğinin altını çizdi. El Ele Hareketi olarak son çıkan mahkeme kararlarının uygulanması için her türlü çalışmayı yapacaklarını ve kararı uygulatacaklarını vurgulayan Cangı, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu'ya da madenin faaliyetinin durdurulması konusunda gerekeni yapması çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Çakıcı hâlâ görevde mi?

SONRAKİ HABER

Ankara'ya 'barış' yolculuğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...