17 Temmuz 2004 21:00

Kimlere var kimlere yok?

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2005'e kadar kimseye zam yok diye açıklama yaptı.

Paylaş
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2005'e kadar kimseye zam yok diye açıklama yaptı. Ancak Unakıtan'ın 'kimse' diye nitelendirdikleri arasına işçiler, memurlar, askerler ve polisler girerken; vergi kaçakçıları, özel okul sahipleri, pompacılar ve spor kulüpleri girmiyor. Türk-İş'in araştırmasına göre yoksulluk sınırı 1 milyar 442 milyon 107 bin lira. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve AKP Hükümeti kimine istediği zammı ve parayı veriyor, ancak halkın büyük çoğunluğunu ise yoksulluk sınırının altında yaşamaya zorluyor.


BUNLARA VAR

Pompacılara artış Akaryakıt bayileri hükümetten istedikleri kâr payı artışını aldılar. Hükümetten 1.5 centlik artış koparan pompacıların bütçeye getirdiği yük 115 trilyon lira.

Özel okullara vergi istisnası Meclis'ten geçtiğimiz günlerde geçirilen Vergi Yasası'na göre özel okullar 5 yıl süreyle Gelirler ve Kurumlar vergilerinden muaf olacaklar.

Barış kıyağı Yine Vergi Yasası sayesinde, Vergi Barışı Kanunu uyarınca yüzde 10 uygulanarak alınan geç ödeme zammı oranı 1 Ocak 2004'den geçerli olmak üzere yüzde 5'e inecek. Ayrıca vergi barışında geri ödeme üç ay daha uzatıldı.

Kulüplere taksit avantajı Spor kulüplerinin borçları 5 yıla yayıldı ve faiz 0.5'e indirildi.

Yabancı şirketlere teşvik Yatırım teşviki için istihdam ve yatırım miktarı azaltıldı. Teşvik verilen illerde vergi muafiyeti getirildi.

Vakıflara arazi Vakıf üniversiteleri ve vergiden muaf olan vakıflar, üzerinde bulundukları araziyi yarı fiyatına alacaklar.

Milletvekillerine konut Milletvekillerine TBMM Başkanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), dubleks konut yapacak. Proje, milletvekillerine 20 milyar peşinle dubleks, 12 milyar lira peşinle de daire sahibi olma imkânı tanıyor.


BUNLARA YOK

Memurlar Memurlara yüzde 5 zam yapıldı. Öğretmenlerin maaşı 500 milyon ile 900 milyon lira arasında değişiyor. 23 yıllık öğretmen ancak 840 milyon lira alabiliyor. 10 yıllık memur 520 milyon, hizmetli 500 milyon lira alıyor. Adliye katiplerinin maaşı ise 500 milyonun altında. Yine isyan eden imamlar ise ortalama 550 milyon lira alıyor.

İşçiler Asgari ücret yüzde 5 oranında yanı sadece 15 milyon lira artırıldı. 313 milyon liradan 318 milyon liraya çıkarıldı. Kamu işçilerinin büyük çoğunluğu ise aylık 435 milyon lirayla geçinmeye çalışıyor.

Öğretim üyeleri Sadece Ecevit Hükümeti sırasında profesörlere ve doçentlere iyileştirme yapıldı ki halen düşük ücret alıyorlar. Araştırma görevlileri, yardımcı doçentler ve ünivresite çalışanları da düşük ücret alıyor. Araştırma görevlisi 780 milyon, öğretim görevlisi 800 milyon, yardımcı doçent 1 milyar 20 milyon, doçent ise 1 milyar 450 milyon lira maaş alıyor.

Emekliler İşçi emeklileri 29 aylık TÜFE farkını, memur emeklileri ise 160 milyon iyileştirme zammını istiyor. Memur emeklileri aylık ortalama 484 milyon lira, işçi emeklileri ise aylık ortalama 360 milyon lira maaş alıyor. Bağ-Kur emeklilerinin ortalama maaşı ise ancak 260 milyon lira.

Askerler Askerler ordu mensuplarının yüzde 96'sının yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirterek maaşlarına en az yüzde 18 zam istemişlerdi.

Polisler Polisler de maaşlarına zam istemişti. Ortalama 800 milyon lira maaş alan polis memurlarının da artış isteği karşılanmadı.

ÖNCEKİ HABER

İhmalle gelen ölüm

SONRAKİ HABER

Çakıcı hâlâ görevde mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...