17 Temmuz 2004 21:00

Allavi'ye katliam suçlaması

Brezilya'da binlerce emekçi, 10 yıldır süren ekonomik krizi protesto etti. Ülkenin mali ve sınai başkenti Sao Paolo'da sendikalı işçiler, işsizler ve topraksız köylüler ortak bir eylem gerçekleştirdi.

Paylaş
ABD tarafından Irak'ın başbakanlığına getirilen İyad Allavi'nin, tutuklu 6 direnişçiyi vurarak öldürdüğü öne sürüldü. 28 Haziran'daki "egemenlik devri"nden yaklaşık bir hafta önce gerçekleştirildiği iddia edilen katliamın tanıkları, direnişçilerin Bağdat'taki bir karakolda tutuklu bulunduğunu, Allavi'nin bizzat karakola gelerek onları soğukkanlı bir biçimde öldürdüğünü anlattı. Tanıkların iddiasına göre direnişçiler, elleri kelepçelenmiş ve gözleri bağlanmış bir halde, El Ameriye güvenlik merkezinin yanındaki avluda, bir duvarın önüne dizildi. Buraya gelen Allavi, tanıklara ve polislere, direnişçilerin "50 Iraklının ölümünden sorumlu olduğunu ve ölmekten daha da kötüsünü hak ettiklerini" söyledi. "Müstakbel başbakan" ayrıca, "isyancılara nasıl muamele edilmesi gerektiği" konusunda polise bir ders vermek istediğini anlattı ve polislere "İşinizi yaparken cesur olun. Olur da isyancıları öldürürseniz, sizi ben koruyacağım" dedi.

Başlarından vurdu Ardından, bir düzine kadar polis ve 4 Amerikalının gözleri önünde, tek tek her direnişçiyi başından vurdu. Olayın ardından İçişleri Bakanı Felah el Nakıb, Allavi'yi tebrik etti. Adı açıklanmayan bir tanık, Allavi'nin cinayetleri çok yakın mesafeden işlediğini anlattı. Diğerleri ise, avluya 7 kişinin çıkarıldığını, ancak Allavi'nin vurduğu son kişinin boynundan yaralı bir halde sağ kurtulduğunu söyledi. Başka bir Iraklı ise, bu kişinin boynundan değil göğsünden yaralandığını anlattı. Irak Başbakanlığı ve İçişleri Bakanı, suçlamaları yalanladı. Ancak Avustralya'da yayımlanan The Herald gazetesi, öldürülenlerden üçünün adının kendilerinde olduğunu bildirdi. Bunlardan beşinin Iraklı ve ikisinin, direnişin merkezlerinden biri olan Samarra'dan olduğu kaydediliyor. Bunlardan birinin adı, Velid Mehdi Ahmed el Samarrai. Diğer ikisi ise, muhtemelen Suriyeli ve isimleri Ahmed Abdullah Ahsamey ile Emir Lütfi Muhammed Ahmed el Kutsi.

'İşkence görüyorlardı' Gazete, tanıkların tamamının cinayetleri onaylayan kişiler olduğunu ve birinin "Onlar teröristti. Bombaları onlar yerleştiriyordu" diyerek, katliama destek verdiğini de kaydetti. Bir diğer Iraklı, cinayetlerin "istemeden yapılan bir iyilik" olduğunu söyledi ve "Zaten adamlar ölmek istiyordu, polisler onları konuşturmak için her gün saatlerce dövmekteydiler" diye konuştu. Avustralya gazetesinin iddiasına göre, cesetlerin ortadan kaldırılmasından sonra polis şefi General Raad Abdullah, bütün polisleri topladı ve onları "dışarıda bu olaydan bahsetmemeleri" yönünde uyardı. Bağdat'ta, Allavi'nin geçmişte işlediği insanlık suçlarına dair birçok dedikodu dolaşıyor.


Adalet Bakanı canını zor kurtardı
  • Dün sabah başkent Bağdat'ta bomba yüklü araçlarla, biri Adalet Bakanı Malik Dohan El Hasan'ı hedef alan iki saldırı düzenlendi. Bakanın konvoyuna başkentin batısındaki Adel mahallesinde bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında 5 kişi öldü. El Hasan'ın yara almadan kurtulduğu saldırıda, Bakan'ın 5 koruması öldü. Olayda 8 kişi yaralandı. Bomba yüklü aracın, bakanın konvoyunun arkasında infilak ettiği bildirildi. Bağdat'ın 30 kilometre güneyindeki Mahmudiye'de de Irak Ulusal Muhafız karargahının önünde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 1 kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Saldırıları, El Kaide bağlantılı "Tevhid ve Cihad grubu" üstlendi.
  • Perşembe günü, Ramadi bölgesinde düzenlenen büyük saldırıda 20 ABD askerinin öldürüldüğü, 4 askeri cipin imha edildiği bildirildi. Aynı bölgede çarşamba günü de 10 ABD askeri öldürüldü. Kentteki görgü tanıklarından biri, bir Amerikan tankının da roketlere hedef olduğunu söyledi. İşgalciler, ağır kayıplar verdikten sonra etrafı yaylım ateşe tuttular. Saldırıda 4 Iraklı kadın ve 3 çocuk öldü.
  • Yine perşembe günü, ABD askerleri Felluce'de bir mahalleye baskın düzenledi. Bölgedeki bir düğün evine saldıran askerler, en az 10 sivili yaraladı. Vurularak yaralananlar arasında 3 çocuğun da bulunduğu öğrenildi.

  • ÖNCEKİ HABER

    KKTC'de hükümete şimdilik devam...

    SONRAKİ HABER

    İşgal ordusunda intihar salgını

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...