17 Temmuz 2004 21:00

Irkçı duvara utanç verici destek

BM Genel Kurulu, İsrail'in Filistin topraklarına inşa ettiği ırkçı duvarı tartıştı. Toplantıda duvara destek veren tek ülke, her zaman olduğu gibi ABD idi...

Paylaş
BM Genel Kurulu, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında inşa ettiği "utanç duvarı" konusunda, Uluslararası Adalet Divanı'nın tavsiye kararını görüştü. Toplantıda İsrail'e tam destek yine ABD'den geldi. Önceki akşam yapılan oturumda Cibuti, Endonezya, Japonya, Rusya, İran ve Vietnam temsilcileri, İsrail'i sert ifadelerle eleştirdi. Türkiye temsilcisi ise, İKÖ adına yaptığı konuşmada "ılımlı eleştiriler" yöneltti.

UAD'yi eleştirdi ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John C. Danforth ise, tam tersi bir tutum alarak, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) duvarı mahkûm eden tavsiye kararını eleştirdi. UAD'nin, BM Sözleşmesi'nin 51. maddesini yanlış yorumladığını iddia eden Büyükelçi Danforth, Divan kararında bir devletin kendini savunma hakkının sadece bir başka devlete karşı olabileceğinin savunulduğunu söyledi. Danforth, ''Böyle bir görüş hazırlanan bu karar tasarısıyla kabuledilecek olursa devletler, devlet-dışı başka aktörlerden gelecek saldırılara karşı savunmasız kalacaktır. Böyle bir durumda uçak kaçıran, bombalamalarda bulunan, uçakları binalara çarpan teröristlere karşı da savunulmasız kalınacaktır'' dedi.

İKÖ'yü Türkiye temsil etti Toplantıda İslam Konferansı Örgütü'nü (İKÖ), Türkiye'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Altay Cengizer temsil etti. Cengizer, Filistin topraklarında duvar inşaatının İsrail'in güvenliğini sağlamayacağını söyleyerek, esas dikkatin Yol Haritası'na verilmesi gerektiğini söyledi. Cengizer, UAD'nin aldığı kararın hem uluslararası toplumun ağırlıklı çoğunluğunun, hem de İKÖ'nün görüşlerini yansıttığını kaydetti. UAD kararının, bölgede cereyan eden olayların tarafsız hukuki analizine dayandığını vurgulayan Türk temsilci, "İsrail'in bu hareketinin meşruiyeti, duvarın 4. Cenevre Konvansiyonu'na aykırı bir şekilde, işgal altındaki topraklarda inşa edilmesinden dolayı sorgulanmaktadır" dedi.

İki ülkeden ortak tatbikat Öte yandan, Lübnan ve Suriye ordularının, bölgede ortak deniz ve hava tatbikatı gerçekleştirdiği bildirildi. Lübnan devlet ajansının haberine göre, gerçek mermilerin kullanıldığı tatbikat, perşembe günü Lübnan'ın sahil kenti El Aabde yakınlarında yapıldı. Tatbikatı Lübnan ordu komutanı Orgeneral Mikhail Süleyman ile, Suriye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Ali Habib'in yönettiği öğrenildi. Lübnan ile Suriye arasında, 1991'den bu yana "kardeşlik, işbirliği ve koordinasyon anlaşması" yürürlükte. Yine de, bu tip tatbikatlar pek sık yapılmıyor.


ABD'den İsrail nasihatı ABD yönetiminden bir yetkili, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e karşı davranışlarında "tuhaflıklar" olduğunu söyledi ve ''İsrail'in politikalarının anti-semitizme neden olduğunu söylemesine inanmak oldukça zordu. Bu sözlerden, çok rahatsız olduk'' dedi. Hürriyet gazetesinde yayımlanan habere göre, ABD yönetimi rahatsızlığını Türkiye'ye iletti. Gazeteye konuşan Amerikalılar, "Gazze ile ilgili iyi gelişmeler yaşanırken ve Mısır ve diğerleri İsrail'in o bölgeden çekilmesine destek verirken, Tayyip Erdoğan sert açıklamalar yapmak ihtiyacını hissetti. Bunu kesinlikle anlayamadık. Ayrıca, Erdoğan'ın kullandığı ifadeler son derece rahatsız ediciydi. İsrail'in politikalarının anti-semitizme neden olduğunu söylemesine inanmak oldukça zordu. Bu sözlerden, çok ama çok rahatsız olduk" dediler. Gazeteye göre ABD'deki Yahudi lobisi de, Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamalardan rahatsız. Lobinin AKP Hükümeti'ne yönelik tavrını "gözden geçirdiği" açıklandı.

ÖNCEKİ HABER

BİZİM İÇİN

SONRAKİ HABER

KKTC'de hükümete şimdilik devam...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...