16 Temmuz 2004 21:00

Hak-İş'e ağır suçlama

Türk-İş, Hak-İş'in tarım, orman ve belediye işkollarında AKP desteğiyle örgütlendiğini bildirdi.

Paylaş
Türk-İş'e bağlı sendikalar, Hak-İş'in, AKP Hükümeti'nin desteğini alarak, "yalan, tehdit ve rüşvet" yoluyla sendikal rekabete giriştiğini iddia etti. İstanbul, İzmir, Adana ve Antalya'da açıklama yapan Türk-İş, özellikle tarım, orman ve belediye işkolundaki üyelerine yönelik "sendika değiştirme" baskısı uygulandığını bildirdi. İstanbul'da Galatasaray Lisesi önünde düzenlediği eylemde konuşan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, "Devletin olanaklarını kullanarak, bizim ödediğimiz vergilerden maaş alan ama bir konfederasyonun tetikçiliğini yapanlar, işçilerimizi tehdite varan bir baskıyla ve hileyle sendikalarından koparmaya çalışıyorlar. Yalanlarla, dolanlarla ve hiçbir zaman gerçekleşmeyecek vaatlerle notere götürüp istifa ettiriyorlar" dedi.

EP'e mercek Baskıların Orman-İş Sendikası'nı devletin bürokratları aracılığıyla tehdit edecek boyutlara vardığını söyleyen Büyükkucak, "Hak-İş ile mücadele edeceklerini" belirtirken, "Bu konfederasyonun içinde bulunduğu Emek Platformu'nu da mercek altında tutacaklarını" söyledi. TEKSİF Bakırköy Şubesi ve Türk Metal sendikalarının pankartları ile katıldığı eylemde atılan sloganlarla ise AKP ve ABD karşıtlığı damgasını vurdu. İşçiler sık sık "Hükümet istifa Tayyip Amerika'ya", "Kan, zulüm işkence işte AKP", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganlarını attı.

Bürokratlara suçlama Adana'da da Orman Bölge Müdürlüğü önünde açıklama yapan Türk-İş'e bağlı Orman-İş Şube Başkanı Asım Öğüt, Hak-İş'e bağlı Tarım Orman-İş Sendikası'nın üyelerine "sendika değiştirme" dayatmasında bulunulduğunu bildirdi. Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bünyamin Karaca ve Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'ye seslenen Öğüt, "İşveren vekillerine, sendika değiştirme yönünde verdikleri talimatı geri çekmelerini" istedi. Türk-İş'e bağlı sendikaların şube başkanlarının da katıldığı açıklamada söz alan Bölge Temsilcisi Hüseyin Elbek, Hak-İş Başkanı Salim Uslu'nun büyük illerden beldelere kadar gezerek Orman-İş üyelerinin sendika değiştirmesine çalıştığını kaydetti. Türk-İş Malatya İl Temsilcisi Mecit Amaç da AKP Hükümeti'ni Hak-İş'in tetikçisi olmakla suçladı. Orman İşletme Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya, konfederasyonun diğer yöneticilerinin yanı sıra EMEP ve SES de katıldı. Orman-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Birol Gök, Muğla'da düzenlediği basın toplantısında, baskıları yanıtsız bırakmayacaklarını ifade etti.


İzmir'de istifa baskısı Orman-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı İbrahim Şimşek, Tarım Orman-İş'in iki yıl önce kurulduğunu ve bir yıldır üyelerini istifayla kendilerine çekmeye çalıştığını söyledi. Belediye-İş Sendikası İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Süleyman Karakaya da 10 ay önce Gaziemir'in Sarnıç Belde Belediyesi'nde örgütlendiklerini, ancak AKP'li Belediye Başkanı ve bürokratların bazı üyelerini zorladığını, notere götürerek istifa ettirdiklerini, kabul etmeyen 33 kişinin de işine son verildiğini iddia etti.


'Devlet adına söz veriliyor' Antalya'da da Orman Bölge Müdürlüğü önünde yapılan eylemde konuşan Orman-İş Şube Başkanı Mustafa Balık ise şunları söyledi: "Son dönemlerde işveren baskısı, daha fazla çalıştırma ve kadro sözüyle istifa ettirilen 190 işçimiz, Tarım Orman-İş'e geçmiştir. Bu sendika, işçilere devlet adına söz vermekte ama bugüne kadar hiçbir dediğini yapmamaktadır" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kamu yönetimi reformu oldu bittiye getirildi

SONRAKİ HABER

Kent Konseyi satışı onaylamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...