16 Temmuz 2004 21:00

Kıraç'ta 'yeşil alan' tartışması

Kıraç girişindeki Beylikdüzü mevkiinde uygulanacak olan İmar Tadilat Planı bazı belediye meclis üyeleri tarafından dava edildi.

Paylaş
AKP'li Kıraç Belediye Meclisi'nin geçtiğimiz ay kabul ettiği Beylikdüzü mevkii İmar Tadilat Planı hakkında İmar Kanunu'na aykırı olduğu iddiasıyla bazı meclis üyeleri tarafından iptal istemiyle dava açıldı. Plan ile kamuya ait yeşil alanının azaltılarak plana konu olan ve İbrahim Erler ve Ortakları'na ait arsanın ise büyütüldüğü iddia ediliyor. Bu arada yerel seçimlerde AKP Kıraç Belediye Başkan Aday Adayından biri olan Oruç Kamberoğlu'nun Kıraç merkeze ruhsatsız inşaat yaptığı belirlendi.

Halkın yeşil alanı azaltılıyor mu? Sanayi bölgesi olduğu için 'rantı' oldukça yüksek olan bu yüzden sık sık haber konusu olan Kıraç'ta, AKP'li belediyenin göreve başlamasının üzerinden daha birkaç ay geçmeden imar tartışmaları başladı. Belediye Meclis Üyeleri Seyit Aslan ve Hasan Algül, 16 Haziran 2004 tarihli meclis oturumunda 6'ya karşı 9 oyla kabul edilen Beylikdüzü Mevkii İmar Tadilat Planı'nın iptali için dava başvurusunda bulundu. Dava dilekçesinde, söz konusu planda, İbrahim Erler ve Ortakları'na ait 815, 817 ve 823 No'lu parsellerin birleştirilerek arsanın büyütüldüğü, yüzde 35 olarak bırakılması gereken 'yeşil alan'ın yüzde 15'de bırakıldığı ve parseller arasındaki yolların ise kapatıldığı iddia edildi. Bu uygulamadan dolayı Kıraç halkı 12 bin metrekarelik yeşil park alanını arsa sahibine bağışlanmış oluyor.

'Kıraç halkı için düzenlensin' Gazetemize konuşan Belediye Meclis Üyesi Seyit Aslan, kimsenin kendi arsasında ticari amaçla bir iş alanı kurmasına karşı olmadıklarını, ancak, yapılacak iş sahalarının ya da fabrikaların İmar Kanunu'na ve bölgenin yönetmeliklerine uygun olması gerektiğini söyledi. Kıraç'ta bugün halkın yararlanacağı; dinleneceği ya da çocuklarını götürebileceği bir alan veya park olmadığını belirten Aslan, "Söz konusu arsa üç parsel ve bunların aralarından yollar geçiyor. Üç parselin toplamında yapılacak inşaat sahasına göre yüzde 35'lik bir payın yeşil alan için terk edilmesi gerekirken bu pay şu anki durumda yüzde 15'i geçmemektedir. Söz konusu inşaat sahasının E-5 cephesinin, yeşil alan ve park yapılması; buranın halkın yararlanabileceği şekilde düzenlenmesi için çaba harcıyoruz. Ayrıca söz konusu arsa sahiplerinin, parsel birleştirmeden dolayı yolların kapanması gibi belediyeye yüklenecek zararları karşılamalarını istiyoruz. Bu bölgenin altyapı sorunları halen devam etmektedir. Kıraç'ta halkın yararına yapılacak her türlü hizmeti ve çalışmayı destekleyeceğiz, ancak halkın yarırına olmayan her şeyin de karşısında olacağız." dedi.

'Bilgimiz yok' Dava ile ilgli sorularımızı yanıtlayan Kıraç Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Gökçe, bazı şikâyetleri duyduklarını ancak belediyeye herhangi bir resmi bildirim olmadığı için dava açıldığından haberlerinin olmadığını kaydetti. Gökçe, resmi bir bilgilendirme olduğu zaman konuyu inceleyeceklerini ifade etti.


Dava dilekçesindeki diğer bazı
    iddialar kısaca şöyle:
  • Plan, İmar Kanunu, İmar Planı Yapılması ve Değişikliğine Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı.
  • Plan değişiklik paftasında değişiklik yapılan alan belirtilmemiştir.
  • Kapanan yolların mülkiyetinin belediyede olması gerektiği halde kararda buna aykırı hükümler vardır.
  • Planlama alanında kentsel hizmet alanları ve kentin ihtiyaçları düşünülmeden emsal artışına gidilmiştir. Ancak artışın kente getireceği ek yük karşısında nasıl düzenleme yapılacağı belirtilmemiştir.
  • Bazı parseller arasında bulunan 20 metrelik yol kaldırılmıştır.
  • Planda yeşil alan olarak ayrılan alanda çıkarlar tek yönlü değerlendirilmiş, kamunun yeşil alan hakkı gasp edilmiştir.
  • Merkezi iş alanı olarak düşünülen yere yapılan otopark yetersiz planlanmıştır.


    AKP'Lİ ADAYIN KAÇAK İNŞAATI Kıraç Merkez Mahallesi'nde 28 Mart yerel seçimlerinde AKP'nin Belediye Başkan Aday Adaylarından olan Oruç Kamberoğlu'nun, Atatürk Parkı yanında bir süreden beri devam eden inşaatının ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Belediye binasına çok yakın olan ve 'görmemenin' mümkün olmadığı inşaat hakkında, ancak bazı Kıraç sakinleri belediyeye dilekçe verince 'yasal işlem' başlatıldı. Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Gökçe, yapının ruhsatsız olduğunu kabul ederek inşaatın durdurulduğunu ileri sürdü. "Teknik ekibimiz konu ile ilgileniyor. Bize gelen 'geçici ruhsat talebi' var. Yasal işlemlerin yerine getirilmesi için önümüzdeki günlerde Belediye Meclisi olağanüstü oturum gerçekleştirebilir." diyen Gökçe böylece inşaat ruhsat alabileceğinin ipuçlarını da vermiş oldu.

    src=/resim/b1.gif width=5>
    Başa dön


    Alma mazlumun ahınıOnur Bakır Gazi Üniversitesi eski Rektörü Rıza Ayhan'ın hışmına uğrayan, çeşitli iddialarla defalarca soruşturmalar, sürgünler ve cezalara maruz bırakılan emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Uslu'nun haklılığını Danıştay da onayladı. Prof. Dr. Uslu, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs kıyı bitki örtüsü ve korunması gereken kıyılar konusunda Türkiye'nin sayılı uzmanları arasında gösteriliyor. Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde ders veren Uslu, "Üniversitede öğretim üyelerinin mali kaynakları, bunları artırmak için yapılanları, üniversitedeki keyfi uygulamaları, bir öğretim üyesinin fakülte yönetimi ile ters düştüğü durumda başına neler gelebileceğini" 2001 yılında "Gazi Üniversitesi'nin Durumu" başlıklı bir mektupla kamuoyuna duyurmuştu.

    Dava üstüne dava Doçentliğinin geç verilmesi üzerine verdiği demeçlerden dolayı 26 Ekim 1990'da soruşturma baskısıyla tanışan Uslu, mektubunun ardından Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Aktaş'ın başlattığı bir dizi soruşturma geçirdi. Ardından Rektör Ayhan, Prof. Uslu'nun peşini bir bırakmadı. Sürgünlerden cezalara keyfi uygulama ile karşı karşıya kalan Uslu, her seferinde yargı kararıyla uygulamaların usulsüzlüğünü ortaya koydu. Hatta bir defa üniversite ile ilişiği kesilen Uslu, yine mahkeme kararı ile görevine geri döndü. "Gazi Üniversitesi'nin Durumu" başlıklı yazısına YÖK'ün verdiği yanıtı yayımlayan Uslu, "gizli yazıları deşifre ettiği" gerekçesiyle YÖK'ün açtığı soruşturma sonucu 2002 yılının sonunda memuriyetten çıkarıldı. Bu haksızlıklara dayanamayan Uslu, emekli olmak zorunda kaldı. Memuriyetten çıkarma kararını mahkemeye taşıyan Uslu, davayı yine kazandı ve eski görevine iade edildi. Ancak iş işten çoktan geçmişti. Bu kararı da temyiz eden YÖK'e son yanıt Danıştay'dan geldi. 6 Temmuz 2004 tarihinde Uslu'ya tebliğ edilen Danıştay kararı, Uslu'nun haklılığını bir kez daha ortaya koydu.

    Uslu, Rektöre soruyor Uslu gazetemize yaptığı açıklamada Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan'ın rektörlük seçimlerinde en çok oyu aldığı halde Cumhurbaşkanı'nca atanmamasına veryansın ettiğini, kararı hukuka aykırı bulduğu yönünde beyanlarda bulunduğunu hatırlatarak, "Hukuk tanımayanlar şimdi hukuk arıyor" dedi. Onca antidemokratik uygulamaya maruz kaldığına işaret eden Uslu, Ayhan'a "Demokrasi şimdi mi aklınıza geldi?" diye sordu.

  • ÖNCEKİ HABER

    Gıda ambargosu yeniden

    SONRAKİ HABER

    Karanlık ilişkiler ağı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa