15 Temmuz 2004 21:00

TEKEL yeniden ihalede

TEKEL'in sigara bölümü yeniden ihaleye çıkıyor. ÖİB Başkanı Metin Kİlci, ihale için hazırlıkların sürdüğünü belirterek, THY ve PETKİM'de de satış hazırlıklarının hızlandığını kaydetti.

Paylaş
Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci, TEKEL'in sigara bölümü için bu yıl içinde tekrar ihaleye çıkılacağını açıkladı. Kilci, THY ve PETKİM'de de çalışmaların hızlandırıldığını belirtti. Kilci, MÜSİAD'lı işadamları ile bir araya geldi. Özelleştirme ile ilgili planları açıklayan Kilci, 2004 içinde yeniden TEKEL ihalesine hazırlandıklarını belirtti. Edinilen bilgiye göre TEKEL'in özelleştirme stratejisine yönelik, yatırımcı firmalar ile ÖİB arasındaki görüşmeler sürüyor. TEKEL'in satışında, bir önceki ihalede olduğu gibi yine blok satış fikri ağır basarken, marka satışı veya başka bir yöntem üzerinde durulmuyor. TEKEL'in yatırımcılarının önüne çıkarılması için ise öncelikle, denetlenmiş mali tablolarının tamamlanması hedefleniyor. Öte yandan ilk ihalede çıkan fiyatın düşük olduğu gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesinin ardından, bunun bir eşik fiyat oluşturup oluşturmayacağı yönündeki sorular ise yetkililerce 'şartların değiştiği' şeklinde cevaplanıyor. Önceki ihaleye göre şartların değiştiği, o gün için fiyatın belirlenen değer tespit rakamının altında kaldığı belirtilirken, yeni ihale için yeniden değer tespiti yapılacağı, stratejinin de yenileceği ifade ediliyor. TEKEL'de ihaleye çıkarılması için ayrıntılı bir takvim verilmezken, bu yıl içinde ihaleye çıkılacağı vurgulanıyor. TEKEL'in sigara bölümünün özelleştirilmesi için geçen yıl çıkılan ihalede, en yüksek teklifi 1.1 milyar dolarla JTİ vermişti. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) ise ihaleyi iptal etmişti.

Fabrika satışları Öte yandan yıllardır özelleştirme kapsamı içinde olan kâğıt ve tekstil fabrikalarının özelleştirmelerini gerçekleştireceklerini söyleyen Kilci, THY'nin de 2004 yılı planları içinde yer aldığını dile getirdi. Kilci, PETKİM ve THY'nin halka arz yoluyla özelleştirilebileceğini açıklayarak aynı yöntemin Erdemir ve TÜPRAŞ için de izlenebileceğini ifade etti. Öte yandan Kilci 2004 yılında özelleştirilmesi planlanan birçok kurumun özelleştirme çalışmalarının tamamlanacağını belirtti. Kilci, özelleştirme programlarını gerçekleştiremeyişlerinin nedeni olarak da "bürokrasiyi" gösterdi. TEKEL ve PETKİM gibi önemli kurumların özelleştirilmesinde önemli yollar katedildiğini belirten Kilci, TEKEL'in özelleştirilmesi konusunda son aşamaya gelindiğini dile getirdi. "2003 yılından bu yana elektrik sektörü üzerinde duruyoruz" diyen Kilci, elektrik dağıtımı ile ilgili özelleştirme çalışmalarının 2005 yılında tamamlanacağını söyledi.


KİLCİ'DEN TÜPRAŞ SAVUNMASI Kilci toplantıda, iptal edilen TÜPRAŞ satışını ve şirketi alan Zorlu ile Efremov'u savundu. Kilci, ihalenin şeffaf olduğunu ileri sürerken, "Kimseyi tatmin edemedik" diye dert yandı. Kilci, daha önce yargıyı etkilemek için açıklamalarda bulunmadıklarını, ancak artık eleştirilere cevap vereceklerini ileri sürdü. Kilci, Özelleştirme İdaresi'nin haksız eleştirilerin hedefi haline geldiğini savunarak, TÜPRAŞ'a biçilen değerin az bulunmasına "Kimseyi tatmin edemeyeceğimizi biliyorduk. Değer konusunda dengesiz uçuk yorumlar yapılmıştır, bu bizi üzmüştür" sözleriyle cevap verdi. TÜPRAŞ ihalesi ile ilgili çalışmaların şeffaf olduğunu savunan Kilci, ihalenin kapalı kapılar arkasında değil herkesin gözleri önünde gerçekleştiğini iddia etti. "Dünyanın her yerinde TÜPRAŞ ve TEKEL'in özelleştirilmesi için şirketlerin ayaklarına gittik. Kimseninin bilgimiz yok demeye hakkı yoktur" diyen Kilci, şirket sayısının az olmasının da doğal karşılanması gerektiğini savundu. Kilci, TÜPRAŞ ihalesinde açık artırma yoluna gidilmemesin de bir usül olduğunu ileri sürdü. Kilci, usülleri belirlemenin komisyonların görevi olduğunu iddia etti.

ÖNCEKİ HABER

Yeni Zelanda'dan İsrail'e yaptırım

SONRAKİ HABER

Sigaraya vergi zammı yolda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...