15 Temmuz 2004 21:00

Kasalarını dolduruyorlar

Bir buçuk yıl öncesine dek, Irak'ın ABD için 'büyük bir tehdit olduğunu've mutlaka işgal edilmesi gerektiğini savunanlar, bugün kilit pozisyonlarda.

Paylaş
Irak işgali sayesinde kârlarına kâr katan tek şirket, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in eski firması Halliburton değil. Tıpkı Cheney gibi, Irak'a saldırılması için büyük çaba harcayan birçok isim, bugün Irak'tan para kazanıyor. Irak'ın işgali için lobi yapan, Bush yönetiminde üst düzey görevlerde bulunan isimlerin yardımcılığını üstlenen bu önemli isimlerin bugün Irak'ta kârlı bağlantılar yaptıkları ortaya çıkarıldı. Los Angeles Times gazetesinde yer alan habere göre, çoğu Irak'ta iş yapmak isteyen şirketlere danışmanlık yapan bu isimlerin her biri, savaş sayesinde kasalarını dolduruyor.

Alenen rüşvet Savaş öncesinde, Batı ülkelerindeki Amerika yanlısı Iraklılar için Senato'dan bir fon çıkarmak amacıyla yoğun çaba harcayan bir yetkilinin, bugün Romanya'nın Irak'ta iş alabilmesi için yaptığı "yardımlara" karşılık, 175 bin dolar "komisyon" aldığı belirtiliyor. Hem Bush yönetimine ve bu yönetim altında çalışan değişik birimlere danışmanlık yapan, hem de Irak'a "el atan" şirketlerden para kazanan isimler arasında şunlar bulunuyor: James Woolsey: Eski CIA Başkanı. İstihbarat ve güvenlik konularında ABD yönetimine danışmanlık yapıyor. Bu arada, Irak'ta ihaleler alan iki ayrı şirket için çalışıyor. Ayrıca, Irak'ta faaliyet yürüten bir paralı asker şirketinin ortağı. Woolsey, Irak işgaline kamuoyu desteği yaratmak için 2002 yılında kurulan "Irak'ı Özgürleştirme Komitesi"nin kurucu üyeleri arasındaydı. Aynı zamanda Savunma Politikaları Kurulu'nda görev yapmakta ve Irak'ta "rejim değişikliğinin neden ihtiyaç olduğuna dair" raporlar yazmaktaydı. Neil Livingstone: Eski bir Senato yetkilisi olan Livingstone, Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı için danışmanlık görevlerinde bulundu. Bu görevleri boyunca sürekli olarak Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi gerektiğini tekrarladı. Şimdi ise Irak'ta iş yapan firmalara danışmanlık hizmeti veren, merkezi Washington'da bulunan GlobalOptions isimli şirketin başında yer alıyor. Randy Scheunemann: Savunma Bakanı Rumsfeld'in eski danışmanlarından Scheunemann, Saddam muhaliflerine 1998 yılında 98 milyon dolar verilmesini öngören Irak Özgürlük Yasası'nın çıkmasında önemli rol oynadı. Irak'ı Özgürleştirme Komitesi'nin kurucuları arasında bulunuyor. Scheunemann, şimdi eski Sovyetler Birliği üyesi devletlerin Irak'ta iş almasına yardımcı oluyor ve karşılığında "komisyon" alıyor. Margaret Bartel: Saddam karşıtı Irak Ulusal Konseyi lideri Ahmet Çelebi'ye ödenen paraların yanı sıra Irak'a yönelik istihbarat amaçlı kullanılan fonu yöneten Bartel, şimdi Washington'da bir danışmanlık firması kurdu ve "yatırımcılara" Iraklı ortaklar bulmaya çalışıyor. Riva Levinson: Washingtonlu bir lobici olan Levinson, savaş öncesinde Irak Ulusal Konseyi'ne destek bulmak için yaptığı çalışmalarla biliniyor. Bartel ile yakın ilişkileri olan Levinson, Irak Ulusal Konseyi bağlantısı sayesinde, şirketler için Irak kapılarını açmaya yardımcı oluyor. Joe Allbaugh: Bush'un 2000 yılı seçim kampanyasını yöneten ve daha sonra Federal Acil Yardım Ajansı'na başkanlık eden Allbaugh, şimdi kurduğu şirketle Irak'ta iş takibi yapıyor. Edward Rogers Jr: ABD Başkanı Bush'un babasının başkanlığı döneminde yardımcıları arasında yer alan Rogers'ın hukuk bürosu, Kürdistan Demokrat Partisi'ni (KDP) temsil için 262 bin 500 dolarlık bir anlaşma yaptı.


Musul Valisi öldürüldü
  • Musul kentinin valisi öldürüldü. İçişleri Bakanlığı yetkilisi, konvoyla Musul'dan Bağdat'a giden Valisi Usame Kaşmula'nın bombalı ve otomatik tüfekli saldırıya uğradığını ve öldüğünü söyledi. Kaşmula'nın yanındaki 2 kişinin de öldüğü belirtildi. Önceki gün ise Bağdat'ta Sanayi Bakanlığı'nda Mali Denetim Dairesi Müdürü Sabir Kerim'in öldürüldüğü açıklandı.
  • Iraklı militanların elindeki Mısırlı rehinenin çalıştığı Suudi şirketi, Irak'tan çekileceğini bildirdi. Faysal El Neheyt Nakliye Şirketi'nin sahibi Faysal El Neheyt, "Rehin sürücümüzün hayatını kurtarmak için Irak'taki çalışmalarımızdan vazgeçiyoruz" dedi.
  • Bağdat'ın batısındaki Haditha kentinde, bombalı bir araçla düzenlenen saldırıda 10 kişinin öldüğü bildirildi. Haditha polis sözcüsü, "3'ü polis, 7'si sivil 10 kişi öldü, 7'si polis 27 kişi yaralandı" dedi. Sözcü, bombalı aracın, El Anbar bölgesindeki bir polis karakolunun önünde havaya uçtuğunu kaydetti.
  • Güneydeki bir ana petrol boru hattıyla ülkenin kuzeyindeki bir boru hattına saldırı düzenlendi. Irak polisi, sabotajcıların ülkenin güneyindeki bir ana petrol boru hattında delikler açtığını bildirdi. Basra'nın 20 kilometre güneybatısındaki El Askari bölgesindeki petrolün dışarıya akmaya başladığı duyuruldu.
  • Irak'ın kuzeyinde meydana gelen trafik kazasında 2 Amerikan askerinin öldüğü, 2 askerin yaralandığı bildirildi.
  • Ramadi kentinde önceki gün çıkan çatışmalarda 5 Iraklının öldüğü, çoğu sivil 21 kişinin yaralandığı bildirildi.
  • Irak'ın Kerkük kentinde, çarşamba gecesi evlerine iki havan topu mermisinin düşmesi üzerine, aynı aileden biri çocuk 5 kişinin öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı bildirildi.
  • Necef ve Kerbela'da, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin aleyhtarı gösteriler düzenlendi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Dut, pekmez ve pestil...

    SONRAKİ HABER

    DC patronlarına uyarı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa