14 Temmuz 2004 21:00

İşkencede özelleştirme!

Afganistan'daki işgal gücü, 'özel cezaevi' kurup işkence yapan 3 Amerikalıya yardım ettiğini kabul etti.

Paylaş
Afganistan topraklarında kendi 'özel savaşlarını' yürüten ve yerel halka işkence yapan üç Amerikalıya, işgal kuvvetlerinin destek verdiği anlaşıldı. İşgal gücü ISAF, başkent Kâbil'de "kendi başlarına terörizmle mücadele eden" ve bir evin içinde kurdukları cezaevinde birçok kişiye işkence yapan Amerikalılara 'istemeden' teknik yardım verdiğini açıkladı. ISAF sözcüsü Komutan Chris Henderson, şu anda tutuklu bulunan bu 3 kişi tarafından "kandırıldığını" öne sürdü. Henderson, Amerikalıların lideri olan ve Jack adıyla bilinen eski asker Jonathan K. Idema'nın, kendisini Amerikan özel kuvvetlerinin üyesi olarak tanıttığını, üzerinde özel birliğin üniforması bulunduğunu ve tıpkı onlar gibi davrandığını söyledi.

Neden tutuklamadılar? "Jack"in ISAF'ın irtibat ekibiyle temasa geçtiğini, patlayıcı arama konusunda uzman köpekli ekipten yardım istediğini ve bu talebin yerine getirildiğini belirten sözcü, "Bu kişinin, söylediği kişi olmadığını düşünmemize yol açacak bir durum yoktu. Bununla birlikte, anormal bir şey dikkatimizi çekti. ABD Görev Gücü, operasyonlarını bizimle koordinasyon içinde olmadan yürütürdü. Daha önce bizimle hiç temasa geçmemişlerdi" diye konuştu. "Hatamızın farkına varınca derhal operasyona son verdik" diyen Henderson, buna rağmen söz konusu işkencecilerin neden derhal tutuklanmadığını açıklayamadı.

Ortak ev baskınları ISAF Sözcüsü, 20, 22 ve 24 Haziran'da bu kişilere, çeşitli evlerin basılıp içindekilerin "gözaltına" alınması için üç kez yardım ettiklerini söyledi. Sözcü, bir keresinde çoğu Norveç vatandaşlarından oluşan bir köpekli birliğin, gün ortasında bir evde yapılan ve bir saat kadar süren aramaya katılarak Amerikalılara yardım ettiğini kabul etti. Üç Amerikalı "özel işkenceci" ve onlara çalışan 4 Afgan, 8 Temmuz'da tutuklanmıştı. Bu kişilerin başkent Kâbil'de kurduğu "özel cezaevi"nde, ayaklarından tavana asılı halde 8 Afgan bulunmuştu. Emekli asker Jonathan K. Idema'nın, Usame Bin Ladin'i yakalayarak 25 milyon dolarlık ödülü almak isteyen bir "kelle avcısı" olduğu belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Filistin'den dünyaya çağrı

SONRAKİ HABER

ABD'nin AIDS şantajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...