13 Temmuz 2004 21:00

Filistin'den dünyaya çağrı

Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail hakkında aldığı son karar, aydın ve akademisyenleri harekete geçirdi.

Paylaş
Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in inşa ettiği "Utanç Duvarı"nı mahkûm etmesi, aydın ve akademisyenleri de harekete geçirdi. "İsrail'e Akademik ve Kültürel Boykot Kampanyası", tüm dünyaya, İsrail devletinin her alanda boykot edilmesi çağrısında bulundu. Kampanyanın yayımladığı çağrı metninde, "İsrail'in uluslararası hukuk ihlallerine, Filistin topraklarında devam eden askeri işgaline, İsrail vatandaşı Araplara yönelik ırkçı, ayrımcı tutumuna ve mültecilerin haklarını reddetmesine karşı, asgari muhalefetimizi göstermeliyiz. Tüm dünyadan kişi ve kurumları; İsrail devletini, kurumlarını ve ürünlerini çeşitli yollarla boykot etmeye çağırıyoruz" ifadeleri yer alıyor. Kampanya yürütücüleri, hükümetlere de seslenerek, İsrail'in BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymasının sağlanması için bu devlete karşı yaptırım uygulanmasını istediler.

Güney Afrika örneği Adalet Divanı, 1971 yılında aldığı kararla Güney Afrika diktatörlüğünün Namibya'yı işgal etmesini kınamıştı. Bu karar; ırkçı rejime karşı başlayan uluslararası boykot ve yaptırımların ilk kıvılcımı oldu. Ekonomi, bilim, kültür ve sanat alanlarında yürütülen boykot, diktatörlüğün devrilmesinde etkili oldu. Filistinli aydın ve akademisyenler, UAD tarafından İsrail duvarı ile ilgili alınan kararın da benzer bir etki yaratmasını umduklarını dile getirdiler. Açıklamada, "Özellikle İsrail akademik kurumlarının boykotu önemlidir. Çünkü çoğunluğu devlete ait olan bu kurumlar; sömürgeci politikanın yürütülmesi ve savunulmasına doğrudan veya dolaylı katkıda bulunmuşlardır. İsrailli akademisyenlerin Filistin konusundaki sessizliği, öğretici olmalıdır" denildi. İsrail'e yönelik akademik ve kültürel boykot çağrısını; işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de bulunan 60'a yakın akademik, kültürel, meslek örgütü, işçi sendikası ve dernek destekliyor. Bu kurumlar arasında Filistin Üniversiteleri Öğretim Üyeleri ve Çalışanları Sendikaları Federasyonu ile, Filistinli kitle örgütlerini çatısı altında toplayan PNGO da bulunmakta. İsrail'e akademik ve kültürel boykot kampanyası, internet üzerinde şu sitelerde yürütülüyor:


Yarından önce... "Buz tutmuş dünya" korkusu "Yarından Sonra" filmiyle yakın zamanda yeniden popüler hale geldi. Her ne kadar filmdeki 'teori'nin asla gerçekleşemez olduğu belirtilse de dünyanın birçok yerinde yaşanan iklim değişiklikleri insanları şaşırtmayı sürdürüyor. Son olarak yıllardır kuraklıkla boğuşan Çin'in başkenti Pekin yoğun yağmur yüzünden sular altında kaldı. İnsanoğlu buzdağının doğal olandan daha hızlı eriyip dünya denizlerine karışmasındaki payını ne zaman ortadan kaldırabilecek acaba?

ÖNCEKİ HABER

Samsun Gübre için iptal istemi

SONRAKİ HABER

İşkencede özelleştirme!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa