13 Temmuz 2004 21:00

DEP'liler için karar günü

Yargıtay, kapatılan DEP'in 4 eski milletvekiline yeniden yargılama sonucunda verilen kararın, temyiz sonucunu bugün açıklayacak.

Paylaş
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kapatılan DEP'in 4 eski milletvekiline yeniden yargılama sonucunda verilen kararın, temyiz sonucunu bugün açıklayacak. Ankara 1 No'lu DGM, yeniden yargılama sonucunda kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak hakkında 1994'de Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) örgüt üyeliğini düzenleyen 168. maddesine göre verilen 15'er yıl ağır hapis cezasına çarptırılmalarına ilişkin kararı tasdik etmişti. Bu kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan tebliğnamede, kararın usulden bozulması istenmişti.

Duruşmaya katılmamışlardı Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde geçen hafta yapılan temyiz duruşmasına 4 eski milletvekili katılmamıştı. Eski DEP'lilerin avukatları, Ankara 1 No'lu DGM'nin kararının bozulmasını istemişlerdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bugünkü duruşmada temyiz istemini ilişkin kararını açıklayacak. DEP'lilerin avukatı Yusuf Alataş, dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne geldiğinde dilekçe vererek, infazın durdurularak tahliyelerini istemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kapatılan DEP'in 4 eski milletvekili hakkındaki infazı durdurarak, tahliyelerine karar vermişti.


DEP DAVASI'NDA NE OLABİLİR?
  • Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ankara 1 No'lu DGM'nin kararını usul veya esastan bozarsa; Zana, Doğan, Dicle ve Sadak yeniden yargılanacaklar. Ancak, bu sefer yargılamayı Ankara 1 No'lu DGM değil, kaldırılan DGM'lerin yerine kurulan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi yapacak.
  • 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onarsa, eski DEP'lilerin karar düzeltme isteminde bulunma hakları var. Bu istemin öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kabul edilmesi gerekiyor.
  • Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 9. Ceza Dairesi'nin onama yönünde verebileceği karara katılmazsa, kendisi de doğrudan bu karara itiraz edebilecek. İtirazı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek. Genel Kurul'un vereceği karar kesin olacak.

    src=/resim/b1.gif width=5>
    Başa dön


    Sarnıç'ta işten atmalara
        karşı oturma eylemiSinan Sarısaltık Belediye-İş Sendikası İzmir 2 No'lu Şube, örgütlenme çalışması yürüttüğü Sarnıç Belediyesi'nde AKP'li Belediye Başkanı İsmail Acar'ın baskılarını protesto etmek için oturma eylemi başlattı. Eyleme şube yöneticilerinin yanı sıra işyeri temsilcileri ve işten çıkarılan işçiler de katılıyor. Belediye-İş Şube Başkanı Süleyman Karakaya, Sarnıç'ta geçen yıl eylül ayında örgütlenmeye başladıklarını belirterek, "Belediye Başkanı İsmail Acar ilk icraatını 33 belediye çalışanını kapının önüne koyarak yapmıştır. Daha sonra düşmanca bir tavır içerisinde, Sarnıç Belediyesi sınırları içerisinde bulunan fabrikaları tek tek gezerek, işten attığı 33 arkadaşımızın işe alınmaması yönünde baskı yapmıştır" dedi. Belediye Başkanı'nın sendikanın yetkisine itiraz etmediğine dikkat çeken Karakaya, şunları anlattı: "Toplusözleşme taslağını verdikten sonra işçileri tehdit ve sindirme ile 'ya sendika ya benim şartlarımda çalışırsınız' diyerek antidemokratik bir yönteme başvurmuştur. İşçileri; noter istifa paralarını belediyenin kaynaklarından ödeyerek ve belediyenin resmi araçları ile notere taşıyarak istafaya zorlamıştır. 66 işçi zorla istifa ettirildi. Sendikadan istifa etmeyen üyelerimizi de branşları dışında zorba bir şekilde çalıştırma yoluna gitmiştir." Karakaya işten atılanlar geri alınıncaya ve sözleşme masasına oturuncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi. İşçilerden Nâzım Yıldırım, belediyelerde her seçim sonrasında yaşanan işten atmalar ve kadrolaşmaya tepki göstererek, "İşten çıkarma nedeni işçi fazlalığı olarak gösteriliyor, ama biz işten çıkarıldıktan bir gün sonra 8 işçi alındı. Daha sonra da 30'a yakın yeni işçi alındı. İşe iade için dava açtık. Bazı arkadaşların davası sonuçlandı" dedi. Yıldırım, başka bir fabrikada iş bulduğunu, ancak Belediye Başkanı'nın kendisini çalıştırmaması için işverenle görüştüğü söylenerek çıkarıldığını anlattı. İşe iade davasını kazanan Tahir Barış, tazminatını geri ödediği taktirde işe alınacağının söylendiğini belirterek, "Ama bundan emin değilim. Ben ne olursa olsun işyerine sendikalı olarak geri dönmek istiyorum" diye konuştu. Sendikadan istifa etmediği için başka bir işte görevlendirildiğini belirten İşyeri Temsilcisi İsmail Özuğurlu da, baskıların kendilerini yıldırmayacağını söyledi.


    Seyhan'da grev kararı alındı Seyhan Belediyesi'nde toplusözleşme görüşmelerinin tıkanması nedeniyle grev kararı alındı. Karar bugün belediye binasına asılacak. Seyhan Belediyesi'nde toplusözleşme görüşmelerini 1160 işçi adına Genel-İş 2 No'lu Şube yürütüyor. Şube Başkanı Kemal Aslan, dün sendika binasında gelişmelere ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya KESK'e bağlı sendikalar, EMEP, ÖDP, İP ve Halkevleri temsilcileri de katıldı. AKP'li Belediye Başkanı Azim Öztürk'ün çözümsüzlükte ısrar ettiğini söyleyen Aslan, ekonomik konuları kapsayan 9 maddede anlaşmazlığa gidildiğini bildirdi. Öztürk'ün "İşçi giderleri çok yüksek" iddiasında bulunduğunu hatırlatan Aslan, işçilerin ortalama 650-700 milyon lira ücret aldıklarını, bu miktarın açlık sınırın altında olduğunu ifade etti. Toplantıya katılan kurumlardan greve destek olmalarını isteyen Aslan, belediye başkanının sözleşmeyi uzatarak ücret artışını düşük tutmayı, Temizlik ve Park Bahçeler Müdürlüğü'nde özelleştirmeye gitmeyi amaçladığını dile getirdi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Dar gelirliye kazık

    SONRAKİ HABER

    Aydos halkı AKP önünde

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...