13 Temmuz 2004 21:00

Dar gelirliye kazık

Türk Telekom tarafından telefon görüşmelerinde 'indirim' olarak lanse edilen paket, bir aldatmacadan ibaret. Elektrik Mühendisleri Odası'na göre, yeni tarife, abonelerin yüzde 85'ini oluşturan dar gelirlere ek yük getirecek.

Paylaş
Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Türk Telekom'un yeni fiyat tarifesini, "Büyük reklam kampanyasıyla açıklanan bu indirimler, elmalı şeker görünümünde bir kazıktır" şeklinde değerlendirdi. EMO Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, yeni fiyat tarifesi ile Telekom'un bir kamu kurumu olduğu gerçeğinin gözardı edilerek, dar gelirli yurttaşa iletişim hakkının yasaklanacağı bildirildi. Açıklamada, Telekom abonelerinin yüzde 85'ini zaten görüşmelerini sınırlı tutmak zorunda olan dar ve sabit gelirlilerin oluşturduğuna dikkat çekilerek, bu aboneler için indirim değil, zamlı tarifelerin söz konusu olduğuna dikkat çekildi.Geriye kalan yüzde 15'lik dilimi ise telefon bütçelerine geniş rakamlar ayırabilen, sürekli şehirlerarası ve uluslararası görüşmeler yapabilen şirketlerin oluşturduğu kaydedilen açıklamada, "Büyük şirketlerin telefon ücreti düşürülmekte, gereken kaynak ise dar gelirli vatandaşın faturalarından elde edilmektedir. İndirim dedikleri, telefonu az kullanan büyük çoğunluk için zararlıdır" görüşüne yer verildi. Elektrik Mühendisleri Odası, son gelişmelerle ilgili diğer eleştirilerini ise şöyle sıraladı:
  • Danıştay'ın iptal ettiği 'sabit ücret' uygulamasına geri dönülüyor.Yeniden dava açılması ve ikinci bir iptal kararının alınmasına kadar geçecek sürede halkın cebine el uzatılacak.
  • Telekom'un özelleştirilme sürecinin önünün açılması için gerekecek operasyonlardan biri daha yapılacak. Asıl sorumlu kim? Açıklamada, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun koordinatörlüğünde hazırlanan raporda, Türk Telekom ile GSM şirketleri arasında yıllardır süren arabağlantı tartışmasının faturasının Telekomünikasyon Kurulu'na çıkarıldığı ve arabağlantı yönetmeliğinin 2 yıl geciktirilmesi nedeniyle Telekomünikasyon Kurulu eski başkanı Fatih Mehmet ile Daire Başkanı Mustafa Ünver'in kurumu 205.2 milyon dolar zarara uğrattıkları gerekçesiyle suçlu bulunduğu hatırlatıldı. Açıklamada konuyla ilgili şu sorulara yer verildi:
  • Bu zararın tek sorumlusu sadece bu iki kişi midir?
  • Yıllar önce GSM şirketleriyle kamu aleyhine arabağlantı anlaşması imzalayanlar ne olacak?

  • Bu kişiler hakkında neden soruşturma yapılmıyor?"


    UYGULAMA NE GETİRECEK? "Telefonu sadece şehir içi görüşmeye açık olan bir abone haziran ayında 13 milyon TL fatura ödemiş olsun. Bu abone ağustos ayında hiçbir tercihte bulunmazsa otomatik olarak StandartHATT abonesi olacak. Açıklanan rakamlara göre de 24 milyon TL ödeyecek. Eğer bu abone HesaplıHATT'ı tercih ederse 15 milyon TL ödeyecek. Tarifeler dikkatle incelendiğinde, HesaplıHATT abonesinin sabit ücret tutarını aştıktan sonra şehir içi konuşmayı 72 bin TL yerine 113 bin TL'ye yapacağı görülmektedir. Yani indirim değil yüzde 57 oranında zam yapılmaktadır."

  • ÖNCEKİ HABER

    Hastalar sıcağa terk

    SONRAKİ HABER

    DEP'liler için karar günü

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa