13 Temmuz 2004 21:00

'Renkli' oylar iştah kabartıyor

Siyah ve Latin Amerika kökenli vatandaşların oyları, ABD başkanlık seçimlerinin kaderini belirleyebilir. George W. Bush, ırkçı yaklaşımlarıyla bu kesimleri kendisinden giderek uzaklaştırıyor.

Paylaş
ABD seçimlerinde adaylar, Siyah ve Hispanik (Latin Amerika kökenli) vatandaşların oylarını kazanmaya çalışıyor. Özellikle Hispaniklerin oylarının belirleyici olacağı bildiriliyor. Zira kasım ayında 7 milyon Latin kökenli seçmen oy kullanacak. Siyahlar da adaylar için önemli bir 'oy kapısı.'

Kendi etti... Her iki kesimin Demokrat adaylara daha yakın olduğu biliniyor. ABD Başkanı Bush'un ırkçı politikalarının özellikle siyahlar arasında tepkiye neden olduğu da gözleniyor. Bush birkaç gün önce, Renkli İnsanların Gelişimi İçin Ulusal Dernek'in (NAACP) kurultayında konuşmayı reddetmişti. Demokrat Parti adayı Senatör John Kerry ise Bush'un aksine konuşma davetini kabul etti. NAACP Başkanı Julian Bond, ABD'nin bu en eski yurttaş hakları örgütünün tüm üyelerine, oy kullanarak Bush'u alaşağı etme çağrısında bulundu. NAACP'ın 95'inci yıllık kurultayında yaptığı konuşmada Irak işgalinden dolayı Bush yönetimine yüklenen Bond, Bush'un eğitim ve ekonomi politikalarını da eleştirdi. 100 binden fazla üyesi bulunan NAACP, seçimlerin başabaş geçeceği Georgia, Florida, Tennessee ve New Mexico gibi bölgelerde önemli güce sahip.

7 milyon oy kime? 2000 seçimlerinde sadece 1 milyon civarında Hispanik Amerikalının oy kullanmasına karşın, bu yılki başkanlık seçimlerinde 7 milyon Hispanik seçmenin oy kullanacak olması, adayların dikkatini bu kesime çekiyor. Amerikalı Hispaniklerin yaklaşık yarısı kendisini Demokrat olarak tanımlıyor, fakat bu insanların çoğu hangi adaya oy vereceği konusunda kararsız. Bir önceki başkanlık seçimlerinde Hispanik oylarının yüzde 35'ini almayı başaran Bush'un seçim kampanyasını yürüten yetkililer ise, Bush'un bu yıl Hispaniklerden aldığı oy oranını yüzde 48'e çıkaracağını öne sürüyor. Bush ve John Kerry, seçim kampanyalarının önemli bir bölümünü bu seçmenlere yönelik hazırladı.

ÖNCEKİ HABER

Seçimden kaçış zirvesi

SONRAKİ HABER

Amerikalı gençlerden Bush politikasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...