13 Temmuz 2004 21:00

Seçimden kaçış zirvesi

ABD yönetimi, seçimlerin ertelenmesi yönünde somut adımlar atmaya başladı. Federal seçim ve İç Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, erteleme yasasının nasıl çıkarılacağını tartışmak üzere haftaya toplanacak.

Paylaş
ABD'de 2 Kasım başkanlık seçimlerinin ertelenmesini isteyen Bush yönetimi, erteleme yasasının çıkarılması için vakit kaybetmiyor. Federal seçim yetkilileri ve İç Güvenlik Bakanlığı, 'terörist saldırı' tehdidini öne sürerek seçimlerin ertelenmesi için gereken yasanın nasıl çıkarılacağını tartışmak üzere önümüzdeki hafta toplanacak. ABD Başkanı Bush, yaptığı konuşmalarla seçimin ertelenmesi için kamuoyu yaratmaya girişti. Erteleme planını açıkça ifade etmeyen Bush, Tennessee'de yaptığı konuşmada, "Teröristler, acımasız ve imkânları geniş. Ve biliyoruz ki tekrar saldıracaklar" dedi.

Rice yalanladı Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice ise, koşullar ne olursa olsun seçimlerin ertelenmeyeceğini söyledi. CNN televizyonuna verdiği demeçte, Bush yönetiminin seçimleri ertelemeyi düşünmediğini öne süren Rice, "Biz bu ülkede savaşta olduğumuz, hatta iç savaşta olduğumuz dönemlerde bile seçimleri yaptık. Bu yılki seçimleri de zamanında yapmalıyız. Bu Başkan'ın görüşüdür" dedi. ABD yasalarına göre seçim tarihi Meclis tarafından belirleniyor. Ve oy verme işleminin başlamasından önce herhangi bir saldırı olması durumunda Meclis'in bu tarihi erteleyebileceği söyleniyor. Amerikan 'düşünce kuruluşları' da seçimin ertelenmesi tartışmalarına müdahil oldu. Madrid'e düzenlenen bir saldırının benzerinin yaşanması durumunda seçimlerin ertelenmesi gerektiğini söyleyen American Gelişim Enstitüsü'nden Norman Ornstein, "Ülkenin bir bölümüne, ülkenin geri kalanı oy kullandıktan sonra farklı bir günde oy kullandırılması; seçim sonuçlarını çarpıtacaktır" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Herkes Gider Mersin'e...

SONRAKİ HABER

'Renkli' oylar iştah kabartıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...