13 Temmuz 2004 21:00

Herkes Gider Mersin'e...

Filipinler gibi ülkeler Irak'tan asker çekmeye hazırlanırken, Türkiye ABD güdümlü Irak 'güvenlik güçleri'ni eğitme hazırlığında.

Paylaş
ABD ile birlikte Irak işgaline katılan birçok ülke, askerlerini çekiyor veya çekmeyi planlıyor. Ama işgale katılmayan Türkiye, bu kritik dönemde "Irak polisinin eğitilmesi" adı altında kukla Irak hükümetine destek verme peşinde. Hükümetin, İstanbul'daki NATO zirvesinde "Irak güvenlik güçlerinin eğitimine katkı yapılması" yönünde alınan karar çerçevesinde, NATO'nun konuyla ilgili raporunu beklediği bildirildi. Anadolu Ajansı'na bilgi veren kaynaklar, bölgeye giden NATO heyetinin Irak'taki "güvenlik kurumlarının" ihtiyaçları ve yeniden yapılanmalarında NATO'nun katkısının ne olabileceğine dair Iraklı yetkililerle yaptıkları görüşmelerin belirleyici olacağını belirttiler.

Acele ediyorlar Heyetin raporunun NATO Konseyi'ne ulaşmasının ardından, Konsey tarafından verilecek karar doğrultusunda, "güvenlik güçlerinin" eğitimi yaz sonundan önce başlayabilecek. Kaynaklara göre Türkiye'nin önceliği, ABD denetimindeki Iraklı birliklerin Türkiye'de eğitilmesi. Hükümet, eğitimin üçüncü bir ülkede yapılması seçeneğine de uzak durmuyor. Örneğin, Türkiye'nin Irak askerini Ürdün'de eğitmesi söz konusu olabilecek. Yetkililer, NATO raporunu dahi beklemeden, Irak polisinin Ürdün'de eğitimi konusunda çalışmalara başladı. Konuya ilişkin iki ülke arasında görüşmelerin sürdüğü, Ankara'nın Ürdün'den polis eğitimine ilişkin uygulanan program hakkında bilgi istediği öğrenildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta yaptığı ani Ürdün ziyaretinin konuyla ilgili olup olmadığı ise bilinmiyor.

Filipinler askeri de gidiyor Irak'taki işgal karşıtı direnişin giderek güçlendiği böyle bir dönemde, ABD güdümünde direnişçilerin üzerine sürülmek istenen "güvenlik güçleri"nin eğitimine Türkiye tarafından katkı sağlanması, riskli bir hamle olarak değerlendiriliyor. İspanya ve Honduras, Irak'taki askerlerini geçtiğimiz aylarda çekmişti. Son olarak, bir Filipinli'nin rehin alınmasından sonra, Filipinler hükümetinden de benzer bir işaret geldi.Filipinler hükümeti, direnişçilerin talebini kabul ettiklerini ve Irak'taki askerlerini mümkün olan en kısa süre içerisinde çekeceklerini ilan etti. Filipinler Dışişleri Bakan Yardımcısı Rafael Seguis, El Cezire'de yayımlanan açıklamasında, direnişçilere hitaben, "Filipinler, isteğiniz doğrultusunda askerlerini en kısa sürede çekecek" dedi. Ancak Irak'taki Filipin birliklerine, henüz bu konuda bir emir ulaşmadı. Filipinler hükümeti, rehine olayı olmasaydı Irak'taki 51 askerini 20 Ağustos'ta geri çekecekti.


MUSUL'DA ÇATIŞMA Irak'ın kuzeyindeki Musul'da Irak Ulusal Muhafızları ile direnişçiler arasında çıkan çatışmada bir muhafız öldü, 9 muhafız yaralandı. Devriye gezen muhafızlara ateş açan 2 direnişçiden biri öldürüldü, diğeri yaralı olarak yakalandı. Kürdistan Yurtseverler Birliği ise, Kuzey Irak'taki İslamcı Kürt grup Ensar el İslam'ın, bir yöneticisi dahil olmak üzere 15 üyesini yakaladığını bildirdi. Irak polisinin Bağdat'ın bir semtinde düzenlediği operasyon sırasında ise yüzlerce kişinin gözaltına alındığı, çıkan olaylarda 1 kişinin öldüğü bildirildi. Diğer yandan, Irak Cumhurbaşkanı Gazi El Yaver, teslim olmayan direnişçilere karşı çok sert önlemler alacakları tehdidinde bulundu. Yaver, "İlan edilecek af, teröristler, suçlular ve adam kaçırma eylemlerinde bulunanlar için son şanstır. Bunların kökünü kazıyacağız. Tüm güçlerimizi seferber etmekte tereddüt etmeyeceğiz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dere kenarında yaşıyorlar ama...

SONRAKİ HABER

Seçimden kaçış zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...