12 Temmuz 2004 21:00

HEDEFTE KÜRTLER VAR

Türkiye, İran ve Suriye Kürtlere karşı yoğun bir diplomasi trafiğine başladı. Dün İran'la Kürtleri masaya yatıran Ankara'nın bugünkü konuğu Suriye.

Paylaş
Türkiye, İran ve Suriye Kürtlere karşı ortak mücadele yürütmek için yoğun bir diplomasi trafiğine başladı. Dün İran'la Türkiye ve İran Kürtlerini masaya yatıran Ankara, bugün de Suriye'yi ağırlıyor. Suriye Başbakanı Muhammed Naci El Utri'nin bugün Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Kürtlere karşı mücadele çerçevesinde İran-Türkiye Ortak Güvenlik Komitesi dün Ankara'da toplandı. Toplantıda, Tahran hükümetinin son haftalarda iki ülke sınırında Kongra-Gel üyelerine karşı yürüttüğü operasyonlar ve bölgedeki son güvenlik durumunun masaya yatırıldığı öğrenildi.

İran'la 'güvenlik' toplantısı Toplantıda, Türk tarafını İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput başkanlığındaki; Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan heyet temsil etti. İran heyetine ise, İçişleri Bakan Yardımcısı Ali Ahmet Askari başkanlık yaptı. Komite, toplantı öncesinde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile kısa bir görüşme yaptı. Toplantının ana gündem maddesini, İran'ın Kongra-Gel'e düzenlediği operasyon oluşturdu. Bu operasyonun hangi şartlarda yapıldığı, Kongra-Gel'in İran'daki durumu ve örgütün çökertilmesi için neler yapılacağı masaya yatırıldı. Kongra-Gel'in İran'daki varlığına ilişkin her iki ülkenin karşılıklı istihbarat raporları ele alındığı, yeni olaylar yaşanmaması için ne gibi ortak çözümler üretileceği de toplantının gündeminde yer aldı. Toplantıda ayrıca, "uyuşturucu kaçakçılığı ve sınır ihlalleri" gibi konuların da ele alındığı ifade edildi. Bu arada Başbakan Erdoğan'ın 28 Temmuz'da Tahran'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Türkiye mülteci avında Türkiye'nin ise İran'a teslim etmek üzere İranlı Kürt mültecilere yönelik ülke genelinde geniş çaplı operasyonlar başlattığı belirtiliyor. Türkiye'nin en son geçen perşembe günü 14 İranlı Kürt mülteciyi tutuklayarak İran'a gönderdiği ifade ediliyor.

Suriye bugün geliyor Dün İran'ı ağırlayan Ankara bugün Suriye Başbakanı Muhammed Naci El Utri'nin ziyaretine hazırlanıyor. El Utri, Ankara ve İstanbul'da 3 gün boyunca temaslarda bulunacak. Görüşmelerde Kürtlere karşı mücadelenin yanı sıra ticari konuların ele alınacağı belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Kapanan şirket sayısı arttı

SONRAKİ HABER

Tatlısuyu'muz acı olmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...