11 Temmuz 2004 21:00

Resimlerle anlatılan gözler

Öğretmenlik hayatına 1995 yılında Siirt'in Eruh ilçesinde başlayan resim öğretmeni Nurhayat Polat, Siirtli kadın ve çocukların gözlerindeki korkuyu resimlerine yansıtıyor.

Paylaş
Resim öğretmeni Nurhayat Polat, resimlerinde Siirtli kadınları ve çocukları anlatıyor. 1995'te Siirt'in Eruh ilçesinde göreve başlayan Polat, o dönem yaşanan savaşın insanların yüzlerine yansıdığını söylüyor. Çocukların gözlerinde korkuyu gördüğünü söyleyen Polat, "Onlar bana çok şey ifade ediyordu, duyarsız kalamazdım" diyor. Ankara'daki Eğitim-Sen Kadın Kurultayı'nda resimlerini sergileyen Polat, Siirt'in kendisini çok etkilediğini belirtiyor ve ekliyor: "Onların dışında bir şey anlatamazdım." 8 yıldır resim öğretmenliği yapan Polat, Eruh'ta ilk görevine başladığında zamanın çok olmasından dolayı resim yapmaya başlıyor. Oradaki çocukların ve kadınların yaşamlarını bir şekilde dile getirmek üzere sürekli resim yapıyor. "Yapabileceğim tek şey resimle anlatmaktı onları..." diyen ve çocukların onun için çok şey ifade ettiğini söyleyen Polat, o dönem başka türlü resimler çizemediğini söylüyor. "Natürmord yapamazdım mesela, ya da manzara resimleri çizemezdim..."

Çiçek kağıtlarına resim Polat, Siirt'te olduğu dönemde malzeme sıkıntısı yaşıyor. Ve bunun üzerine eline geçen her kağıda resim yapıyor. "Hiçbir şey bulamasam duvara yapardım" diye anlatıyor gülerek... İnsanın bir şey üretmek istediğinde onu muhakkak üreteceğini düşünüyor. Sanatın "lüks" olduğunu dile getiriyor, emekçilerin sanat yapmasının kolay olmadığını da. Çocukluğunun okuttuğu çocuklardan çok da farklı geçmediğini, onlara çok yabancı olmadığını ifade eden Polat, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okumanın kendisi için de çok kolay olmadığını dile getiriyor. Resim öğretmenlerinin pek fazla sevilmediğini, çünkü sürekli malzeme istediklerini belirten Polat, Siirt'te iken öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri ve üretmeleri için kimi zaman dışarıdaki çamuru bile kullandığını söylüyor. Polat'ın sergisindeki bazı resimler de farklı kağıtlar kullanılarak yapılmış. Bunlar, geçtiğimiz yıl 8 Mart'ta Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu Şube'nin düzenlediği resim sergisine getirilen çiçeklerin kağıtları... Polat, Siirt'te kazandığı bu anlayışını bu defa da "çiçek kağıtlarına resim yaparak" sürdürmüş.

Sosyalist bir kültür Şimdi İstanbul 23 Nisan Kaptanoğlu İlköğretim Okulu'nda öğretmen olan Polat, bugün de çizeceği çok şey olduğunu biliyor. "NATO zirvesi, Irak'ta, Afganistan'da yapılan katliamlar, bunlara duyarsız kalamam." Polat, bundan sonra da Iraklı çocukları anlatabileceğini çünkü "onların yaşadıklarını anladığını" ifade ediyor. Sanatın çok büyük gücü olduğunu söyleyen Polat, "değiştiren ve dönüştüren" bu gücü elinden geldiğince kullanacağını vurguluyor. Sendikaların da sanatın bu gücünü artık gördüğünü söyleyen Polat, sendikaların sanatla uğraşanlara destek olması gerektiğini dile getiriyor. Sendikalardan ellerindeki potansiyeli değerlendirmelerini isteyen Polat, "Çünkü biz, sosyalist bir kültür vermeye çalışıyoruz" diyor.

ÖNCEKİ HABER

Ali Turan Uşak'a ulaştı

SONRAKİ HABER

Burun sürtme ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa