11 Temmuz 2004 21:00

Bir aydınlanma şarkısı

Aydınlanmacı yazar Vedat Günyol önceki gün Erenköy Galip Paşa Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Paylaş
Aydınlanmacı yazar Vedat Günyol önceki gün Erenköy Galip Paşa Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cumhuriyet sonrası aydınlanma dönemi içerisinde önemli çalışmalar yürüten, Köy Enstitüsü, Yeni Ufuklar dergisi ve Can Yayınları'nın kurucularından Günyol'un cenazesine birçok aydın ve sanatçı katıldı. Yazar, sanatçı ve aydınların Vedat Günyol'un sanatı ve kişiliği üzerine görüşlerini aldık.

Ondan ışık alırdık Güngör Gencay (Şair): Vedat Bey ilerici gençliğin ustalarından biridir. Bütün gençliğin, aydınlanma feneri gibiydi. Hepimiz ondan bir ışık alırdık. Her şeyden önce duruşuyla bize örnek olurdu ki, biliyorsunuz artık nasihat dönemini çoktan aşmış insanlarız. Öyle de olmamız lazım. O nasihatı aşmış yaklaşımıyla ve kendi mücadelesiyle bize örnek olmasını bilendi. Söyledikleriyle yaşamı örtüşen, haklı mücadeleyi sonuna kadar yürüten ustamızdı. Hep bize ışık oldu, bu dünyadan ayrılması ışığını yitirdiği anlamına gelmez bence. O eserleri ve hatıralarıyla hep bize yol gösterecek.



Büyük bir aydınlanmacı

Ahmet Ümit (Yazar): O, her şeyden önce büyük bir aydınlanmacı. Yazar kimliği ve insan kimliğiyle hepsinden önce aydınlanmacı kimliğiyle mücadele etti. Köy enstitülerinin kurucularından ve öğretmenlerinden biri olarak aydınlanma düşüncesine büyük katkısı vardı. Vedat Günyol her zaman aydınlanmacılara yol gösterecektir.

Yazar olmama sebep

Ataol Behramoğlu (Şair): Yazar olmama sebep güzel bir insandı. Benim gibi bir sürü yazar Günyol'un Yeni Ufuklar dergisinden çıkmıştı. Vedat Günyol ölmüştür bu devir kapanmıştır diye bir şey söylenemez Günyol ölmemiştir. O bir aydınlanma şarkısı.

Bize yol gösterirdi

Prof. Dr. Erdal İnönü: Büyük bir kayıp Vedat Günyol. Bizim kuşağımıza yol gösteren önemli bir kişiydi. Yeni kuşaklar da ondan yararlanmaya devam ediyor. Gençliğimde Yeni Ufuklar dergisini çıkarmaya başladı. Aydınlanma için yılmadan birçok eser verdi. Aydınlık fikirleri aklın egemenliğini hakim kılarak yaşamda başarılı olacağını bundan başka yol olmadığını söyleyebilmek ve bunun için ömür boyu çalışabilmek önemli bir öğretmenliktir. Bunu en iyi yapabilenlerden biriydi.

Hep öğretmenimiz olarak kaldı

Eşber Yağmurdereli: Vedat Günyol bizim kuşağın öğretmeniydi. 1950'lerin sonlarında Can Yayınları'yla, Yeni Ufuklar dergisiyle büyüdük, hep öğretmenimiz kaldı onun için acımız büyük.

Kuşağının son örneğiydi

Ferhan Şensoy (Tiyatrocu): Çok önemli bir edebiyatçıydı. Büyük kayıp bizim için. Yeri nasıl doldurulacak bilmiyorum. Tesellimiz bu 93 yıllık yaşamın örnek oluşturması. Vedat Hoca kuşağının son örneğiydi. İnancına sadık kalarak, değerlerine sadık kalarak yaşamayı başarmış nadir insanlardandı.

ÖNCEKİ HABER

Yaşar Kemal Almanya'daydı

SONRAKİ HABER

Belgeseller il il dolaşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...