11 Temmuz 2004 21:00

Fransa'da yoksulluk arttı

Fransa, dünyanın ekonomik bakımdan en gelişmiş ülkelerinden biri. Ne var ki, resmi kurumların hazırladığı raporlar, son yıllarda zenginler ve yoksullar arasındaki uçurumun giderek derinleştiğini ortaya koyuyor.

Paylaş
Fransa, dünyanın ekonomik bakımdan en gelişmiş ülkelerinden biri. Ne var ki, resmi kurumların hazırladığı raporlar, son yıllarda zenginler ve yoksullar arasındaki uçurumun giderek derinleştiğini ortaya koyuyor. "Toplumsal Dışlanmayı ve Yoksulluğu Gözetleme Dairesi" (ONPES) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, belirli bir ücretle geçinmek zorunda kalan kesimler giderek toplumdan dışlanıyor, marjinal bir yaşama mahkûm ediliyor. Toplumsal dışlanmaya maruz kalanlar, en başta işini kaybedenler olurken, çalışan kesimlerden az ücret alanlarda aynı kategoride. Belirli bir yaşam standardının altında yaşayan 7 milyonu aşkın insanın durumu giderek kötüleşiyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 12'sini etkisi altına alan bu yoksullaşma, çocuklu aileleri, yalnız yaşayanları ve yaşlı nüfusu daha çok etkiliyor. ONPES raporuna göre, sefaletin artmasının başlıca faktörleri şunlar: Alım gücü; ekonomik sıkıntı bahane edilerek ücretlerin sürekli aşağı çekilmesi, yaşam koşulları, sosyal yardımla geçinenlerin sayısının artması. Bundan iki yıl önce INSEE (Fransa Merkezi İstatistik Dairesi) tarafından yapılan hesaplamalara göre, geliri 600 Euro civarında olan bir kişi yoksul statüsünde sayılıyordu. Bu miktar, çocuklu tek başına yaşayan kişiler için 785 Euro, aileler için ise 903 Euro olarak hesaplanmaktaydı. Geçen yıl, belirli bir gelire sahip olan 3.5 milyon kişi yukarıda belirtilen kriterler içine girmekteydi. Yani 4 milyona yakın kişi yoksulluk sınırında yaşıyorve bir milyonu çocuk.

Yaşam kalitesi İkinci önemli konu ise, yaşam kalitesi. Yani içinde oturulan konut, alışverişte öncelik verilen maddeler... Örneğin ayda kaç kere et alındığı vb. Şimdiye kadar yoksul ülkelerde rastlanan, et yeme, yeterli beslenme gibi sorunlar Fransa'da da önemli yer tutuyor. Bir diğer önemli sorun da, borçlanma ve vergiler. İçinde oturulan konutun sıcak su ve ısıtma parasını ödeme konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu yüzden kış ortasında elektrikleri kesilen ailelerin sayısı giderek artıyor. İşin dikkat çekici tarafı ise, su ve elektrik makbuzunu ödeyemedikleri için devletten sosyal yardım isteyenlerin yarısını bir ücretle çalışan insanlar oluşturuyor. Bütün bu kötü tablonun ilerde daha da vahim olacağını söylemek abartı olmayacak. Hükümetin işsizlik parasında kesintilere gitmesi, sosyal yardımların giderek zorlaştırıldığı, eskiden hiçbir geliri olmayanların yararlandığı minimum asgari gelirden yararlanmak için kriterlerin her gün ağırlaştırıldığı koşullarda, dışlanma ve sefalete sürüklenmenin önü her geçen gün daha da açılıyor.

ÖNCEKİ HABER

Yatırımların önünü faiz dışı fazla kesti

SONRAKİ HABER

Danışman firma bu ay bulunacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...