11 Temmuz 2004 21:00

Direnişte yol ayrımı mı?

New York Times gazetesi, Iraklı direnişçilerin, Arap ülkelerinden ülkeye gelen direnişçilerle arasının giderek açıldığını öne sürdü.

Paylaş
Iraklı direnişçileri Şii-Sünni olarak bölmeye çalışan, Saddamcılık veya El Kaidecilik ile suçlayan ABD medyası, şimdi de "yerli direnişçiler ile Arap ülkelerinden gelen mücahitler arasındaki gerginliğin giderek arttığını" yazıyor. New York Times gazetesi, "egemenliğin" kukla Irak hükümetine devrinin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen ses getirecek düzeyde bir saldırının yapılmamasını, bu iki grup arasında gerilimin artmasına bağladı. Gazetenin dünkü haberinde; Arapça yayın yapan televizyon ve internet sitelerinde bu gruplar arasındaki atışmaların dikkat çektiği, izlenmesi gereken hedef ve taktikler konusunda yerli direnişçiler ile yabancılar arasında gerginlik olduğu dile getirildi.

Ezzerkavi rahatsızlığı Iraklı direnişçilerin özellikle yabancı savaşçılar tarafından gerçekleştirilen ve yüzlerce sivilin ölümüne yol açan intihar saldırılarına karşı olduklarını yazan gazete, eski Baasçı olduğu söylenen iki ayrı grubun video kasetler aracılığıyla El Kaide yöneticisi Ebu Musab Ezzerkavi'yi ölümle tehdit ettiğini hatırlattı. Gazete, bir internet sitesinde yayınlanan ve Ezzarkavi'nin imzasını taşıyan açıklamada ise, Felluce'deki direniş ile yakın bağları olan Müslüman Din Adamları Birliği'ne yönelik suçlamaların yer aldığını bilirdi.

Allavi'nin taktiği Bu gerginliğin, "af" gibi araçlarla direnişi bölmeye çalışan Irak Başbakanı İyad Allavi için iyi haber olduğunu yazan gazete, Allavi'nin bu gerginliği tırmandırmaya çalıştığını yazdı. Başbakan Allavi ve diğer bazı hükümet yetkililerinin eski Baas Partisi üyeleri ve direnişe katılan bazı aşiret liderleri ile görüşerek, yabancı savaşçılarla kendilerinin çıkarlarının aynı olamayacağı konusunda ikna etmeye çalıştıklarını yazan gazete, ancak, Allavi hükümetinin meşruluğunu kabul eden çok az Iraklı olduğunu itiraf etti. Haberde, direnişe sempati ile bakan Iraklıların, mücadelenin son işgalci ülkeyi terk edene kadar sona ermeyeceğini söyledikleri vurgulandı. Gazeteye göre Amerikalılar, yerli direniş unsurlarının bir siyasi harekete dönüşerek 2005 Ocak'ta yapılacak seçimlere katılmasını umuyor.


İŞGALCİLERİN PANİĞİ
  • Musul'da dün bir konvoya düzenlenen saldırıda bir ABD askeri ve bir sivil öldü, bir ABD askeri yaralandı. Paniğe kapılan işgalciler yoldan geçen bir aracı tarayarak şoförünü katletti.
  • ABD ordusunda tercüman olarak çalışan bir Iraklı Kürt önceki gün bıçaklanmış olarak ölü bulundu. Öldürülen kişinin Kürdistan Yurtseverler Birliği mensubu olduğu öğrenildi.
  • Saddam Hüseyin taraftarları, Bakuba kentinde gösteri yaptı. Maskeli silahlı adamların kontrolünde yapılan gösteriye yüzlerce kişi katıldı.
  • Kerbela kentinde bir yargıç, işgal kuvvetleri tarafından yürürlükten kaldırılan idam cezasının yeniden yasalaştırılmasını beklemeden 3 kişi hakkında idam kararı verdi.
  • ABD ordusu, Bağdat'ın batısındaki El Anbar'da önceki gün ölen 4 deniz piyadesinin, "kazada öldüğünü" bildirdi.
  • Kerkük'te de bir petrol boru hattına saldırı düzenlendi. Başka bir saldırıda ise bir Iraklı muhafız öldürüldü.
  • Irak'ta, Lübnan asıllı bir Amerikalı deniz piyadesini kaçıran "İslami Tepki Hareketi", Amerikan askerlerine "firar edin" çağrısında bulundu. Örgütün 5 Temmuz'da yayımlanan bildirisinde, ABD askerleri işgal kuvvetlerini terk etmeye ve İslami gruplara katılmaya çağrıldı.
  • Bir grup direnişçi, ülkenin kuzeydoğusundaki Bakuba kentinde alkol satılan 5 dükkânı bombaladı ve bir taksiciyi öldürdü.

  • ÖNCEKİ HABER

    İşçi sendikalarından
       işgale karşı karar

    SONRAKİ HABER

    Tel Aviv'de bombalı saldırı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...