10 Temmuz 2004 21:00

Şimdi de Babacan devrede

AKP Hükümeti, işçi ve memur sendikaları konfederasyonları temsilcilerini biraraya getirerek, 2005'ten itibaren uygulamaya koyacağı program için destek istedi. Babacan "programın sosyal yönüne ağırlık verecekleri"ni iddia etti.

Paylaş
AKP Hükümeti, işçi ve memur sendikaları konfederasyonları temsilcilerini biraraya getirerek, 2005'ten itibaren uygulamaya koyacağı program için destek istedi. Babacan "programın sosyal yönüne ağırlık verecekleri"ni iddia etti. Babacan'ın Hazine Müsteşarlığı'nda önceki gün verdiği yemeğe Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel, DİSK MYK üyesi Mahmut Seren, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Başkanı Sami Evren, Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu, BASK Başkanı Resul Akay katıldı. Basına kapalı yapılan yemekli toplantıda, edindiğimiz bilgilere göre, Babacan bir sunum yaptı. Zorunlu tasarruf sorununun çözümünde konfederasyonlar ile oldukça verimli çalışma sergilediklerini savunan Babacan, iktidara geldiklerinden bu yana krizin etkilerini silmek için çaba sarf ederken, bir yandan da doğrudan sosyal politikalarla çeşitli toplum kesimleri rahatlatmaya yönelik uygulamalar gerçekleştirdiklerini iddia etti. Hazırlığını sürdürdükleri üç yıllık programı anlatan Babacan, sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması, kayıt dışı sektörün kayıt altına alınması ve bankacılık sektörüne ilişkin hükümetin görüşlerini aktardı. "Programın sosyal boyutunun öne çıkacağını, işsizlik, yoksulluk, gelir adaletsizliği ve kayıt dışı gibi konulara ağırlık vereceklerini'' ileri süren Babacan, "konsensus oluşturmaları halinde programın daha kolay uygulanacağı" iddiasıyla destek istedi. Ekonomide sürdürülebilir ve istikrarlı büyüme sürecine girildiğini söyleyen Babacan, "özel sektör yatırımlarındaki artışın da etkisiyle" işsizliği çözeceklerini savundu.

Evren rahatsızlandı KESK Genel Başkanı Sami Evren'in rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldığı, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Seren'in de Evren'le birlikte erken ayrıldığı toplantının "dostça, hoş, sohbet bir ortamda" sürdüğü öğrenildi. Sendika temsilcilerinin toplantıda hükümete, "Artık ekonomik programların faturasını ödemek istemiyoruz" mesajı verdikleri ve özelleştirme politikalarını eleştirdikleri öğrenildi. Ancak Babacan'ın kendileriyle biraraya gelmesinden memnun olduklarını, hükümetin diyalog arayışına daha ağırlık vermesi gerektiğini de belirttiler. Hükümet ile memur sendikaları arasında iki dönem yapılan toplugörüşmelerde olumsuzluklar yaşandığı, hükümetin "2005'de IMF ile ilişkiler bitecek. Sizinle daha rahat ortamda görüşeceğiz" sözlerinin Babacan'a hatırlatıldığı toplantıda, sendikacılar, görüşlerinin dikkate alınıp alınmadığını bekleyip görmek istediklerini, IMF ile yapılan programın Türkiye gerçekleri ile örtüşmediğini ifade ettiler.

ÖNCEKİ HABER

'Herkese hekim' yalanı

SONRAKİ HABER

EMEP'ten direnişteki işçilere ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...