10 Temmuz 2004 21:00

'Herkese hekim' yalanı

Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin önemli adımlarından olan "aile hekimliği" uygulaması TBMM'nin gündeminde.

Paylaş
Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin önemli adımlarından olan "aile hekimliği" uygulaması TBMM'nin gündeminde. AKP Hükümeti'nin "Kuyruklar ortadan kalkacak", "Herkesin bir aile hekimi olacak" propagandası ile uygulamaya koymaya çalıştığı sistem, sağlık hizmetini paralı hale getiriyor ve sağlık çalışanlarının iş güvencesini tehdit ediyor.

İlaç tekelleri istiyor İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) dün düzenledikleri basın toplantısıyla, tasarının sakıncalarına dikkat çektiler. Yasa tasarısının kamu hastanelerinin satışını mümkün kılan yasa tasarısıyla birlikte çıktığına dikkat çeken İTO Başkanı Gencay Gürsoy, "Bu yasa özel alana geçişin adımları" dedi. Bu sistemin AKP Hükümeti tarafından yeni bir uygulama diye sunulduğu, ancak IMF ve Dünya Bankası direktifleri doğrultusunda başka ülkelerde de uygulandığı bilgisini veren Gürsoy, "Dünyanın birçok yerinde uygulanan bu sistem son derece masraflı. Özellikle ilaç ve gereksiz teknoloji kullanımını arttıran bir sistem. Bu yüzden de Dünya Bankası ve ilaç tekelleri tarafından dayatılıyor" diye konuştu. Sağlık çalışanlarının iş güvencesinin ortadan kaldırıldığını da kaydeden Gürsoy, ayrıca daha az masraflı olan koruyucu sağlık hizmeti yerine tedavi edici sağlık hizmetinin getirildiğini belirtti.

Paket program uygulanacak İTO Yönetim Kurulu üyesi Naciye Demirel de AKP Hükümeti'nin "Hekim seçme özgürlüğü" söylemlerinin "aldatmaca" olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bizim iş güvencemizi ortadan kaldırdığı gibi vatandaş açısından da parası olanın sağlık hizmeti aldığı parası olmayanın sınırlı hizmet aldığı bir sistem. Çünkü bu uygulama hayata geçerse belirli sağlık hizmetlerinin yer aldığı paket programı uygulanacak." Demirel, hekimler olarak haklarını savunacaklarını ve halkı uyarmaya devam edeceklerini bildirdi. Hükümetlerin kendilerinden kaynaklanan sorunların sonuçlarını bahane ederek 'böyle olmuyor yeni bir yöntem getirdim' dediğini ifade eden TTB Genel Pratisyen Enstitüsü Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, aile hekimliğinin de bu yöntemle gündeme getirildiğine dikkat çekti. SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer de uygulamanın "paran kadar sağlık" anlamına geldiğini belirterek, herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen meydan okudu

SONRAKİ HABER

Şimdi de Babacan devrede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...