10 Temmuz 2004 21:00

Yolsuzluk merkezi yeni BİT'ler yolda

AKP hükükemeti, "kamu reformu"nun içinde değerlendirdiği İl Özel İdareleri, Belediyeler Yasalarının ardından Büyükşehir Belediyeleri Yasası'nı da çıkardı.

Paylaş
AKP hükükemeti, "kamu reformu"nun içinde değerlendirdiği İl Özel İdareleri, Belediyeler Yasalarının ardından Büyükşehir Belediyeleri Yasası'nı da çıkardı. Yasa ile büyükşehir belediye başkanlarının sınırsız şirket kurma ve yönetici olmasına olanak veriliyor. AKP'nin önergesiyle Meclis Genel Kurulu önceki gün de geceyarısına kadar çalıştırılarak geçicilerle 37 maddelik Büyükşehir Belediyeleri Yasası çıkarıldı. Gece 01.00'i geçerek sonuçlanan görüşmelere katılımın 30-40 civarında olması, milletvekillerinin ancak oylamada, neye kaldırdığını bilmeden ellerini kaldırarak salona girmeleri dikkat çekti.

Son dakika sürprizi Yasanın 26'ıncı maddesi görüşmeleri tartışma ve protestoya yol açtı. "Şirket kurulması" başlıklı madde, büyükşehir belediyesinin, kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında sermaye şirketleri kurabilmesini düzenliyor. Maddenin sonunda ise "Belediye başkan, genel sekreter ve diğer belediye üst yöneticilerinin bu şirketlerin yönetim ve denetim kurullarında görev alamayacağı" ibaresi yer alıyordu. Gece yarımda görüşülen bu maddeye AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'un önerge vererek belediye yönetimlerinin bu şirketlere yönetici olmaları önündeki yasağı kaldırmak istemesi CHP'lilerin tepkisini getirdi. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç "gecenin sürprizi" olarak nitelendirdiği önergenin geri çekilmesini "rica" etti. Ancak önerge AKP'lilerin oyları ile kabul edilince CHP'liler sessizce salonu terk ettiler. CHP'lilerin salonu terk etmek yerine karar veya toplantı yeter sayısı istememesi dikkat çekti.

Performans ikramiyesi Yasanın "personel istihdamı" başlıklı 22'inci maddesi bir yandan sözleşmeli personel çalıştırmayı getirirken, bir yandan da çalışanlar arasında ayrıma yol açacak bir düzenlemeyi içeriyor. Madde "sözleşmeli ve işçi statüsünde çalışanlar hariç belediye memurlarına, başarı durumlarına göre toplam memur sayısının yüzde 10'unu ve memurlara uygulanan aylık katsayının 30 bin gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak rakamı geçmemek üzere hastalık veya yıllık izinleri dahil, çalıştıkları sürelerle orantılı olarak yılda iki kez ikramiye ödenmesini" getiriyor. Encümen kararıyla bir bakıma "performans" kriterlerinin uygulanmasını getiren bu düzenlemenin memurların yüzde 10'u değil, tüm personele uygulanması yolunda Tüm Bel-Sen'in istemiyle CHP'liler tarafından verilen önerge AKP'lilerin oyları ile reddedildi. Yasaya eklenen geçici bir madde ile İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerinin sınırı il mülki sınırları oldu.


Yasa neler getiriyor? Nüfusu 750 binden fazla, en az 3 ilçe veya ilk kademe belediyesi olan iller büyükşehir belediyesi olabiliyor.
  • Büyükşehir belediyesi, yetkilerinin bir bölümünü belediye meclisi kararı ile ilçe belediyelere devredebiliyor.
  • 1/5 bin ile 1/ 25 bin arasındaki ölçekte nazım imar planı büyükşehir belediyesi tarafından yapılıyor.
  • İstanbul ve Kocaeli il sınırının tümü büyükşehir belediye sınırı oluyor.
  • Büyükşehir belediyeleri arsa üretetip, toplu konut ve kamulaştırma yapabiliyor.
  • Büyükşehir Belediyeleri istediği kadar şirket kurup, belediye başkan ve diğer üst yöneticileri bu şirketlerin yöneticiğini yapabiliyor.
  • Büyükşehir belediye başkanları siyasi partilerin yönetiminlerinde ve profesyonel spor kulübü başkanlıklarında bulunamıyorlar.
  • Büyükşehir belediyelerinin kamuya ait borçları takas yoluyla mahsup edilebiliyor.
  • "Trafik hizmetlerinin planlanması, taksi, dolmuş ve servis araçlarının durak ve araç park yerleri ile sayısının tespiti" yetkileriyle Ulaşım Koordinasyon Merkezleri kuruluyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    AKP'nin
       sanat kurumu düşmanlığına tepki

    SONRAKİ HABER

    İsrail'in derdi silah ihaleleri

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...