10 Temmuz 2004 21:00

İsrail hâlâ bildiğini okuyor

İsrail'in, tecrit duvarı konusundaki mahkeme kararını dikkate almayacağını açıklamasının ardından ABD'den İsrail'e destek açıklamaları gelmeye devam ediyor. Filistinliler ise yaptırım uygulanmasını bekliyor.

Paylaş
İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın, Batı Şeria'da inşa edilen güvenlik duvarının yasadışı olduğu ve yıkılması gerektiği yönündeki kararını kınadı. İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom güvenlik etmenlerinin binlerce Filistinlinin olası rahatsızlığını bertaraf ettiği iddiasını yineyerek "Güvenlik duvarını inşa etmeye devam edeceğiz" dedi. İsrail eski başbakanı Binyamin Netanyahu ise Adalet Divanı'nın "sınırı aştığını" savunarak, "Hiçbir uluslararası mahkeme bir ülkeye teröristlere karşı vatandaşlarını savunmamasını söyleyemez" dedi. İsrail hükümeti daha mahkeme kararı açıklanmadan önce çıkacak kararı tanımayacağını ve duvarı önümüzdeki yılın sonlarına doğru bitirmeyi palanladıklarını açıklamıştı. İsrail hükümeti sözcülerinden Avi Pazner de, Uluslararası Adalet Divanı'nın yargılama yetkisi bulunmadığını söyleyerek, bu tartışmaların İsrail'in Gazze'den çekilmesinden sonra yapılması gerektiğini belirtti.

Amerika desteği Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail lehine kullanılan tek oyun sahibi olan Amerika'dan destek açıklamaları gelmeye devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell bir İsrail radyosuna yaptığı açıklamada duvar ile birlikte İsrail'e yönelik saldırıların azaldığını bunun da duvarın gerçek amacını ortaya koyduğunu ifade etti. Powell bağlayıcılığı bulunmayan mahkeme kararının da hatalı olduğunu savundu. Amerikalı iki senatör Hillary Clinton ve Charles Schumer de İsrail'e destek açıklamaları yaparak "Birleşmiş Milletler güvenlik duvarına karşı daha anlayışlı olmalı " dediler. Başkanlık seçimlerinde Bush'un rakibi olan Kerry de mahkeme kararının kendisini üzdüğünü belirterek, "İsrail güvenliği için ihtiyaç uyduğu yöntemleri hayata geçiriyor" dedi.


Filistinliler İsrail'e yaptırım istiyor Filistinliler mahkeme kararını farklı şekillerde değerlendiriyorlar. Cemal Goma adlı Filistinli bunun bir başarı olduğunu ve Filistin halkının umutlarını artırdığını belirterek "Şİmdi İsrail ve duvar karşıtı eylemleri artırmak ve İsrail hükümeti üzerinde baskı kurmak gerekiyor" dedi. Daoud Cabir de kararı sevinçle karşıladıklarını söyleyerek "Tüm dünyanın duvara karşı olan mücadelemizde bizim yanımızda olmasını istiyoruz" dedi. Bunun yanı sıra mahkeme kararının bir anlamı olmadığını düşünen Filistinliler de var. Mahmut Caffal "Tüm dünyaya kızgınım. İsrail dünyayı takmıyor" dedi. "Neden dünyanın herhangi bir yerinden gelen Yahudiler ülkemde serbestçe dolaşabiliyor da, ben bir Filistinli olarak Kudüs'e giremiyorum"diyen Caffal, "Dünya ülkeleri hiçbir şey yapmayarak itibarlarını kaybediyorlar" dedi.Caffal, Kudüs'e girmek isterken polisin kendisini iki kere yakaladığını söyleyerek "Parmak izimi aldılar ve bir daha Kudüs'e girmeyi denersem cezalandırılacağımı söylediler ama ben yine de her zaman Kudüs'e girmeye çalışacağım" dedi.

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin seçim oyunu

SONRAKİ HABER

Mısır hükümeti istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa