10 Temmuz 2004 21:00

ABD'nin seçim oyunu

Avustralya İşçi Partisi lideri Mark Latham'ın; seçimleri kazanması halinde Irak'ta bulunan Avustralya askerlerinin Noel'den önce eve döneceğini açıklamasının ardından, Amerikan yönetiminin seçim sonuçlarını etkilemeye ve muhalefeti yıpratmaya yönelik çabaları hız kazandı.

Paylaş
ABD Başkanı George Bush, seçimleri kazanmaları durumunda Irak'tan askerlerini çekeceklerini açıklayan Avustralya anamuhalefet partisinin seçimi kazanmasını engellemek için girişimlerde bulunuyor. Bush yönetiminin son girişimi parti içinde görüş ayrılıkları bulunduğu ve partinin ikiye bölündüğü yönünde açıklamalar yapmak oldu. Bu açıklamalar Avustralyalı politikacılar tarafından yalanlandı. ABD kaynaklı açıklamalarda muhalefet lideri Mark Latham'ın Irak'tan askerlerin çekilmesi yönündeki ifadelerinin ALP'yi böldüğü öne sürüldü.

Gizli toplantı iddiası Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, Avustralyalı ve Amerikalı Dışişleri ve Savunma bakanlıkları yetkililerinin toplantısında "İşçi Partisi geri çekilme kararı nedeniyle bölündü" dedi. Armitage, kendisinin bir süre önce Washington'da bulunan ALP yetkilileri ile görüştüğünü öne sürerek "Bu kişiler isimlerinin açıklanması istemiyorlar. Görüşmenin de gizli kalmasını istedikleri için size ancak şu kadarını söyleyebilirim ki yaptığımız toplantıda ALP içinde büyük bir bölünmenin olduğu netleşti" dedi. Bu tarz açıklamalarının arkasındaki sebep ise ABD'nin ikinci bir İspanya istememesi. Dışişleri Bakan Yardımcısı, Amerika'nın Irak'taki durumunun geçmişe göre daha iyi olduğunu ama yine de Avustralya gibi ülkelerin yardımının gerekliliğini koruduğunu söyledi.

Armitage yalanlandı Geçen ay Amerika'da bulunan Avustralyalı politikacılar ise bu açıklamalarla zan altında bırakıldıklarını belirterek gizli toplantı iddialarını yalanladılar. Bu politikacılardan Bob Carr, Armitage ile bir akşam yemeği sırasında sadece selamlaştıklarını ifade ederken yine Amerika'da bulunanlar arasında yer alan Stephen Conroy da Armitage ile sadece birkaç dakika görüştüğünü söyledi. Kevin Rudd da "Geçen ay Amerika'daydım ama partinin bölündüğüne dair hiçbir açıklama yapmadım" dedi. Bu arada Avustralya'da bulunan Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark da, ABD'nin Avustralyalı politikacılar üzerideki oyunlarının son bulması gerektiğini belirterek "Bir ülkenin başka bir ülkenin politikalarına müdahale etmesi korkunç bir şeydir" dedi.


Afganistan seçimleri ertelendi Afganistan'da devlet başkanlığı seçiminin 9 Ekim'de yapılacağı, genel seçimin ise 2005 yılının bahar aylarına ertelendiği bildirildi. BM-Afganistan Birleşik Seçim Komisyonu (JMEB) Başkanı Zekim Şah, Afganistan devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, komisyonun başkanlık seçiminin 9 Ekim'de yapılmasına karar verdiğini, başkanlık seçimiyle aynı anda yapılması planlanan genel seçimin ise nisan ya da mayıs aylarında yapılabileceğini söyledi. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai iki seçimin de haziran ayında yapılmasını istemiş, ancak bazı lojistik sorunlar ve ülkedeki güvenlik problemleri nedeniyle seçimlerin ertelenmesi gündeme gelmişti. Afgan kaynaklardan yapılan açıklamalarda, 'demokratik sürecin sağlama alınması' için seçimlerin ertelendiği kaydedildi. Karzai, Afganistan seçimlerinde NATO askerlerinin ülkede bulunmasını talep etmişti.

ÖNCEKİ HABER

Allavi hükümetine boykot

SONRAKİ HABER

İsrail hâlâ bildiğini okuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...