09 Temmuz 2004 21:00

Doktorların 255 yıl hapsi isteniyor

Doktorların herkese eşit ve ücretsiz sağlık talebiyle gerçekleştirdikleri eyleme katılan doktor, meslek ve kitle örgütü yöneticilerine, 255 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması 13 Ekim'de yapılacak.

Paylaş
Türk Tabipler Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'na; "İnsanca yaşayacak ücret, iş güvencesi, herkese eşit-ücretsiz sağlık hizmeti" talebiyle başlattığı eylemler ve bu eylemlere destek veren sendikalar, meslek örgütleri, hasta hakları derneği yöneticisi 85 kişi hakkında 255 yıla varan hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul Tabip Odası'nda bir basın açıklaması yapan Gencay Gürsoy, "İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, herkese eşit-ücretsiz sağlık hizmeti istemek suçunu işleyen bizlere TCK 236. maddesi uyarınca dava açtı" dedi. 5 Kasım ve 24 Aralık 2003 ile 10-11 Mart 2004'te tüm çalışanların katılımıyla 'görev'de olduklarını söyleyen Gürsoy, "Bu 'görev'lerimde 'Sağlık bütçesi yüzde 5'e çıkarılsın', 'Herkese eşit, ücretsiz sağlık', "Sağlık haktır, satılamaz', 'Savaşa değil, sağlığa bütçe' taleplerimizi duyurduk" diye konuştu.

AKP duymuyor İşçi ve memur sendikaları, meslek örgütleri, hasta hakları derneğini yöneticilerinin yanlarında yer alarak seslerine güç kattıklarını belirten Gürsoy, seslerini tek duymayanın AKP Hükümeti olduğunu kaydetti. Toplantıya, haklarında dava açılan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Hak-İş Marmara Bölge Başkanı Celal Özdoğan, SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer ve Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli de katıldı. Dava açılanlar arasında Hasta ve Hasta Yakınları Hakları Derneği Başkanı Leyla Ezgi ile Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere de bulunuyor. İlk duruşma 13 Ekim'de görülecek.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Eğitimciler yarın Ankara'da Eğitim Sen'e açılan kapatma davasına sendika ve kitle örgütlerinin tepkisi devam ediyor. Eğitim Sen İstanbul şubeleri yaptıkları eylemle, yaklaşık 1200 kişinin 11 Temmuz'da Ankara'da oturma eylemine başlayacağını, davanın görüleceği 13 Temmuz'da ise ülkedeki tüm eğitim emekçilerinin Ankara'da olacaklarını duyurdu. 'Yaşasın parasız, anadilde eğitim' sloganlarıyla Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapan sendikalılara, işçi ve memur sendikalarının yanı sıra siyasi partilerden de destek geldi.

Yazılı açıklamalar TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, dün yaptığı yazılı açıklamada "Eğitim Sen'e yönelik her türlü olumsuz girişimi TMMOB ve toplumun örgütlenme özgürlüğüne karşı bir kısıtlama olarak değerlendiriyoruz" dedi. TTB Merkez Konseyi'nden yapılan açıklamada da dava, "örgütlenme özgürlüğüne karşı bir kısıtlama" olarak değerlendirildi. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise davayı 'sendikaların örgütlenme özgürlüğüne ve demokratikleşme sürecine vurulan bir darbe' olarak nitelendirdi. Haber-Sen Genel Merkez yöneticileri önceki gün Eğitim Sen'e destek ziyaretinde bulundu. Birleşik-Metal-İş Genel Yönetim Kurul ise 'Eğitim Sen'in davası davamızdır' diyerek desteklerini belittiler. Bu arada Eğitim Sen'in de üyesi olduğu, 162 ülkeden 319 üye örgütü ve 26 milyon üyesi bulunan Eğitim Enternasyonali, Cumhurbaşkanı Sezer'e bir mektup göndererek, davayı protesto etti. Aralarında Japonya Öğretmenler Sendikası, Tonga Adası Dost Adalar Öğretmenler Sendikası, ABD Ulusal Öğretmenler Sendikası'nın da bulunduğu birçok sendika ve konfederasyondan, hükümete ve Sezer'e protesto mektupları, Eğitim Sen'e destek mesajları yağdı. SODEV Genel Müdürü Erol Kızılelma da, "Hükümetin Eğitim Sen'i yasaklamaya kalkması kabul edilemez" şeklinde açıklama yaptı.

Vekil desteği CHP Malatya milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, CHP İl Yönetim Kurulu üyeleri, EMEP İl ve merkez ilçe yöneticileri, Özgür Parti, çeşitli sendikaların üye ve yöneticileri, Eğitim Sen il örgütüne destek ziyaretinde bulundu. Tunceli ve Van'da da, Eğitim Sen şubelerine destek ziyaretleri yapıldı.


İzmir'de destek ziyareti Eğitim-Sen İzmir şubeleri Emeğin Partisi İzmir İl örgütünü ziyaret ederek destek istediler. Eğitim-Sen İzmir 1 nolu şube başkanı Nihat Sefer ile diğer yöneticilerin katıldığı ziyarette sendikaya karşı açılan davanın muhalif kesimlere yapılmış bir saldırı olduğu vurgulandı. Sendikacılar, Eğitim-Sen'in kurulduğundan bu yana anadilde eğitimi savunduğunu hatırlatarak, bu davanın başarılı olmasının engellenmesi gerektiğine dikkat çekerek, EMEP'ten de bu konuda destek istediler. EMEP Konak ilçe yöneticisi Haydar Cenan, davayı kendi partilerine açılmış bir dava olarak gördüklerini anlatarak, barış taleplerinin yükseldiği bir dönemde böyle bir davanın barışa karşı açıldığını söyledi. Üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini belirten Cenan, egemenlerin bu dava ile başarılı olmasalar bile sendikayı kamuoyu nezdinde yıpratmaya çalıştıklarını vurguladı. Eğitim-Sen üyeleri ayrıca DEHAP, TKP,Genel-iş,Birleşik-Metal, TTB,BARO,EMO'yu ziyaret ettiler, sözkonusu kurumlar da Eğitim-Sen'e destek vereceklerini açıkladılar.

ÖNCEKİ HABER

Üniversite gençliğinin
   yarısı intiharı düşünüyor

SONRAKİ HABER

Öğretmenin hayali tatil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...