09 Temmuz 2004 21:00

Af yetmezse zamanaşımı

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan "Gizli Af: Zamanaşımı Raporu" Türkiye'de her yıl ortalama 400 bin dosyanın zamanaşımı nedeniyle kapatıldığını ortaya koydu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan "Gizli Af: Zamanaşımı Raporu" Türkiye'de her yıl ortalama 400 bin dosyanın zamanaşımı nedeniyle kapatıldığını ortaya koydu. Rapora göre, Cumhuriyet tarihi boyunca 100 affa imza atan Türkiye her yıl ortalama 400 bin dosyanın düşmesine neden olan ve adına 'zamanaşımı' denilen sinsi ve gizli affın pençesinde. Adalet Bakanlığı verilerinden hazırlanan rapora göre, sadece 1986-99 yılları arasında ülke genelinde kapanan dosya sayısı yıllık ortalama 200 bini buldu. 1999 yılında yaklaşık 407 bin dosya zamanaşımı engeline takıldı.

2000'e dikkat En çarpıcı sonuç ise 2000 yılına ait. Buna göre, 2000 yılında savcılık evresinde 117 bin 941, ilk derece mahkemelerde 365 bin 174, Yargıtay'da 10 bin 728 olmak üzere toplam 493 bin 843 dosya zamanaşımı nedeniyle düştü. Öte yandan Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'nün 2001 yılı verilerine göre, ceza mahkemelerinin verdiği kararların yüzde 24.8 gibi oldukça büyük bir kısmı, başta zamanaşımı olmak üzere çeşitli nedenlerle düşüyor.

Kimseye ceza yok Raporda Türkiye'nin "yolsuzluk kıskacında kıvrandığı", ancak siyasetçi, işadamı, bürokrat üçgeninde kimsenin ceza görmediğine vurgu yapılıyor. Kimi suçlarda 5 yıl olan zamanaşımı bir hükümetten diğer hükümete geçene kadar doluyor, gelen hükümet yapılan yolsuzlukların farkına vardığında ise "iş işten geçmiş" oluyor. Rapora göre, bu sürede bürokrat ya zamanaşımı ya da "milletvekili zırhına" bürünerek davalardan kurtuluyor.


BATIK BANKALARLA İLGİLİ DAVALARDA ZAMANAŞIMI Raporda, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun bile, görev süresinin sınırlı oluşu ve zamanaşımı engeli ile karşılaşma ihtimali dolayısıyla son 5 yılı mercek altına almak zorunda kaldığı belirtiliyor. Rapor, Araştırma Komisyonu'nun, önceki hükümet döneminde görev yapan ve haklarında suç duyurusunda bulunduğu 40'tan fazla bürokrat hakkında açılan 19 davanın düşmesini zamanaşımına çarpıcı bir örnek olarak veriyor. Diğer taraftan raporda, özellikle batık bankalar ile ilgili davalarda zamanaşımından faydalanmak için çok sık avukat değiştirildiğine dikkat çekiliyor.


KAÇAKÇILAR DA NASİPLENİYOR Vergi denetmenlerinin "Vergi Denetiminin Yeniden Yapılandırılması" adlı raporuna da atıfta bulunan ATO raporunda, vergi kaçıran bir mükellefin 5 yıllık zamanaşımı süresinde hiç incelenmeme olasılığının yüzde 85, bir kez incelenme olasılığının ise yüzde 13 olduğu vurgulandı. Dolayısıyla mükelleflerin yüzde 85'i incelenemediğinden zamanaşımı için öngörülen 5 yıllık süre içerisinde vergi kaçıranlar da bu durumdan nasiplenebiliyor. Ancak zamanaşımı sürelerinin dolmasıyla vergi alacağı ortadan kalkmıyor. Sadece vergi idaresinin artık bu alacağı talep yeteneği ortadan kalkıyor.

ÖNCEKİ HABER

İndirim değil zam yaptılar

SONRAKİ HABER

Pamukbank Halk Bankası'nın
   sırtına yıkıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...