09 Temmuz 2004 21:00

Irak direnişi 'çok güçlü'

ABD işgal yönetimi, Irak'taki direnişin niteliği hakkındaki değerlendirmesini sık sık değiştirmek zorunda kalıyor. Adı gizli tutulan bazı Amerikalı yetkililer, direnişin "tahmin edildiğinden çok daha güçlü" olduğunu kabul etti.

Paylaş
ABD işgal yönetimi, Irak'taki direnişin niteliği hakkındaki değerlendirmesini sık sık değiştirmek zorunda kalıyor. Adı gizli tutulan bazı Amerikalı yetkililer, direnişin "tahmin edildiğinden çok daha güçlü" olduğunu kabul etti. Buna rağmen yetkililer, işgal karşıtı mücadelenin "iktidarı yitiren öfkeli Sünnilerin mücadelesi" olduğunda halen ısrar ediyor. Mezhepler arasında ayrımcılığı körükleyen bu açıklama, direnişin 'Saddamcılık' ile suçlanmasına da zemin hazırlıyor. İşgalciler daha önce de, Saddam Hüseyin'in ele geçirilmesi halinde direnişin biteceğini iddia etmişti. Ancak Saddam'ın Amerikalıların elinde olduğu aylar içinde işgal karşıtı mücadele daha da güçlendi, mart ve nisan aylarında ayaklanma boyutlarına ulaştı.

20 bin militan ABD'lilerin son açıklamasına göre, direnişçiler 5 bin değil, 20 bin civarında silahlı adama sahip. Ayrıca halktan yoğun destek alıyorlar. İşgal yönetimi, bu şartlar altında 'direnişin askeri olarak bitirilemeyeceği' sonucuna vardı. Amerikalı askeri analistler, direnişin onlarca bölge hücresinden oluştuğunu ve "ilham kaynakları"nın Sünni imamlar olduğunu öne sürdü.

Ülke için savaşıyorlar Bütün çarpıtmalara rağmen bu tablo, Bush yönetiminin "Direniş Irak'a sızan yabancı şeriatçılardan oluşuyor" iddiasını çürütüyor. Nitekim bir Amerikalı, "Bu bir cihad savaşı değil. Irak çapında binlerce kilometre yol yaparak direnişçilerle veya temsilcileriyle temas kurdum. Yetenekli bir Irak hükümetinin, gerillalardan bir kısmını kendi tarafına çekebileceğini, liderlerle savaşmak yerine onlarla uzlaşabileceğini gördüm" diye konuştu. Adı gizli tutulan Amerikalı, "Direnişçilerin pek çoğunu bayağı sevdiğini" de ekledi. Kukla Irak hükümetinin direnişçilere "af" çıkarma planının, ABD'nin bu saptamalarıyla uyumlu olması dikkat çekiyor. Aynı yetkili, direnişçilerin "bir İslam devleti uğruna değil, laik bir toplumda daha belirgin bir rol oynamak için" mücadele ettiklerini söyledi. Amerikalı stratejist Anthony Cordesman, bu görüşe katıldığını dile getirerek, Irak'taki mücadelenin dini değil ulusalcı bir karakter taşıdığını kabul etti.


ALLAVİ 'YENİ IRAK'I PAZARLIYOR Irak'ın geçici Başbakanı İyad Allavi'nin gelecek günlerde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkeyi ziyaret edeceği bildirildi. Irak Başbakanlık sözcüsü, Allavi'nin Ürdün, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır, Kuveyt, Türkiye, Suudi Arabistan, İngiltere ve Belçika'ya gideceğini kaydetti. Allavi'nin tüm bu ülkeleri tek bir gezi çerçevesinde ziyaret edemeyebileceğini belirten sözcü, ziyaretlerin amacının, 'yeni Irak' ile diğer ülkeler arasında ilişki kurmak olduğunu belirtti. İyad Allavi'nin, AB'nin Irak'ın yeniden inşasına katkılarını görüşmek üzere AB dışişleri bakanlarıyla gelecek hafta bir araya geleceği bildirilmişti.


Samara'da Türk şoför öldürüldü
  • Irak'ın kuzeyindeki Samara kenti yakınlarında, bir yakıt konvoyuna düzenlenen saldırıda Türk vatandaşı bir kamyon şoförünün öldürüldüğü bildirildi. Irak polisinden Binbaşı Nasır El Samarray, başkent Bağdat'ın 125 km kuzeyindeki Samara'nın güneyinde önceki akşam düzenlenen saldırıda ölen şoförün Türk olduğunu söyledi. Vurulan kamyonun bir otomobile çarpması sonucu da bir Iraklı can verdi.
  • Irak'ta bir örgüt, ABD'nin gözaltındaki tüm Iraklıları bir gün içinde serbest bırakmaması halinde ellerinde bulunan 2 Bulgar rehineyi öldürme tehdidinde bulundu. "Tevhir ve Cihat" adlı örgüt üyeleri, Katar televizyonu El Cezire'ye, kimlikleri bilinmeyen 2 Bulgar rehineyi, elleri kelepçeli otururken gösteren bir video kaset gönderdi.
  • 21 Haziran'da kaybolan Lübnan doğumlu Amerikalı deniz piyadesi Vasıf el Hassun'un, ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği'nde olduğu bildirildi. Öte yandan; Hassun'un mensup olduğu Lübnanlı aşiretle, bir başka aşiret arasında çatışma çıktı.
  • Bağdat'ta, önceki gün eski bir Baas yetkilisi bombalı saldırıda öldü. Polis, devrik lider Saddam Hüseyin'in partisinin bölgesel bir komitesinin mali sorumlusu olan Ali Abbas'ın, sahibi olduğu halat fabrikasının önünde, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldüğünü söyledi.
  • Irak'ın kuzeyindeki Musul kenti havaalanında çamaşır yıkama dükkanı ve restoran işleten Yunus Muhammed Ali'yi işgalcilerle işbirliği yaptığı gerekçesiyle kaçıran silahlı kişiler, Iraklının ellerini kesti ve bir gözünü oydu.

  • ÖNCEKİ HABER

    Tecrit duvarı yıkılmalı

    SONRAKİ HABER

    Abu Jamal tehlikede

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...