09 Temmuz 2004 21:00

Tecrit duvarı yıkılmalı

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in ırkçı duvarının yasal olmadığına karar vererek yıkılmasını istedi. Mahkemede duvarın lehine oy kullanan tek ülke ABD oldu.

Paylaş
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), yüzbinlerce Filistinlinin hayatını cehenneme çeviren İsrail'in tecrit duvarının yıkılmasını istedi. Mahkemenin dün açıkladığı karar, daha önce İsrail'de yayımlanan Ha'aretz gazetesine sızdı. Gazete, UAD'nin duvarın yasadışı olduğuna karar verdiğini ve yıkılmasını istediğini yazdı. Haaretz'in resmi mahkeme belgelerine dayanarak verdiği habere göre, mahkeme 1'e karşı 14 oyla aldığı kararda, planlanan rotasıyla duvarın Filistinlilerin haklarını ağır biçimde ihlal ettiğini, güvenlik gerekçesiyle meşrulaştırılamayacağını vurguladı. Mahkeme ayrıca, İsrail'in duvarın inşası için toprakları istimlak edilen Filistinlilere tazminat ödemesini istedi. Filistinlilerin talebi üzerine BM Genel Kurulu, geçen aralıkta UAD'den duvarın yasal durumu hakkındaki görüşünü bildirmesini istemişti. İsrail ise, mahkemenin duvar hakkında görüş bildirmeye hakkı olmadığını ve kendilerinin mahkemenin verdiği kararı tanımayacağını açıklamıştı. Mahkemeye yapılan başka bir itiraz ise, mahkemenin olaya müdahil olmasının, ABD patentli 'Yol Haritası' olarak bilinen planının uygulanmasını engelleyebileceği iddiası.

Tek destekçi ABD Mahkemenin kararına aleyhte oy veren tek hakim, Amerikalı yargıç Thomas Buerghenthal oldu. 15 üyeli mahkemenin kararlarının yasal bağlayıcılığı yok, ancak uluslararası alanda büyük öneme ve etkiye sahip. Mahkeme kararları ayrıca BM Genel Kurulu ya da Güvenlik Konseyi'nin alacağı kararlara temel oluşturabiliyor. İsrail Yüksek Mahkemesi, geçen hafta verdiği bir kararla duvarın Kudüs yakınlarındaki 40 kilometrelik bir bölümünün geçeceği yerin değiştirilmesini istemişti. Ancak İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Adalet Divanı'nın kararını tanımayarak duvarın devamına karar vereceği söyleniyor.

İki Filistinli öldürüldü Duvar yapımının devam ettiği Batı Şeria'da dün iki Filistinli İsrail ateşinde can verdi. Karnei Shomron adlı yasadışı Yahudi yerleşiminin yakınlarında araba kullanmakta olan Filistinliler, araçlarını durdurmak istememeleri üzerine İsrail askerleri tarafından kurşun yağmuruna tutuldu. El Halil'de ise Filistin lideri Yaser Arafat'ın El Fetih hareketine bağlı bir Filistinli öldürüldü.

Askeri cipe saldırı Öte yandan, Gazze Şeridi'nde devriye gezen bir İsrail askeri cipinin, Filistin tanksavar füzesiyle vurulması sonucu 5 İsrail askerinin yaralandığı bildirildi. İsrail ordusu, Yahudi yerleşkesi Morag'da meydana gelen saldırının soruşturulduğunu açıkladı. Saldırının sorumluluğunu İslami Cihad örgütü üstlendi. Negev yakınlarına da Filistinliler tarafından iki Kassam roketi fırlatıldığı belirtildi.


ARİEL ŞARON FORMÜL ARIYOR İsrail Başbakanı Ariel Şaron Gazze'den 'çekilme' planı için yeni koalisyon formülleri arıyor. Şaron, İşçi Partisi lideri Şimon Peres'le, koalisyon hükümeti kurma olasılığını görüşecek. İktidardaki Likud Partisi ile muhalefetteki İşçi Partisi'nin kuracağı bir koalisyon, Şaron'a, Gazze planının desteklenmesi için ihtiyaç duyduğu çoğunluğu sağlayabilecek. İşçi Partisi yönetimi de, böyle bir olasılığı reddetmiyor.

ÖNCEKİ HABER

Çocuk Cenneti'nin en büyük çocuğu

SONRAKİ HABER

Irak direnişi 'çok güçlü'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...