08 Temmuz 2004 21:00

'Tüm gücümüzle karşı çıkacağız'

Siyami Ersek Kalp ve Damar Hastanesi'ndeki ihaleyi protesto eden sendikalar ve meslek odaları, "özelleştirmeye karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini" bildirdiler. Hastane başhekimi, sağlık emekçilerini tehdit etti.

Paylaş
Sendikalar ve meslek odaları, sağlık hizmetlerinin taşeronlaştırma yoluyla piyasa açılmasına tepki gösterdiler. İstanbul Tabip Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası, İstanbul Diş Hekimleri Odası ve Dev Sağlık-İş yaptıkları ortak basın açıklamasıyla, "Sağlıkta taşeronlaştırmaya bütün gücümüzle karşı çıkacağız" dediler. Sağlık hizmetlerinin dışarıdan satın alınabilmesine olanak sağlayan yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından ilk ihale dün Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Hastanesi önünde yapıldı. Hastane yönetimi ve şirket temsilcileri dışında kimsenin alınmadığı dünkü ihaleye Eczacıbaşı, Alsan, Utku Sosyal, Data Expres ve Sağlık Net'in katıldığı öğrenildi. İhaleyi protesto amacıyla hastanenin cerrahi bölümü önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, "İhale=Her an işsiz kalma", "İhale ile işe kadro ile sürgüne hayır" pankartları taşıdılar. "Sağlıkta ticaret durdurulsun", "Herkese eşit ücretsiz sağlık" sloganları atan emekçilere seslenen SES Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, uygulamanın, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin önemli bir adımı olduğunu söyledi. "Bu ihale ile sağlık çalışanlarının teşeron firma ile çalıştırılmasının önü açıldı" diyen Tombul, AKP Hükümeti'nin vatandaşa "paran kadar sağlık hizmeti" anlayışını getirdiğini dile getirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın bakanlığının adını "Sağlığın Ticareti Bakanlığı" olarak değiştirmesini istediğini söyleyen Tombul, halkın ücretsiz salğık hizmeti alması için mücadelyi sürdüreceklerini bildirdi.

Başhekimlikten tehdit Tombul, Hastane Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Eker'in "Hastane çalışanların basın açıklamasına katılmaları durumunda yasal işlem başlatacağı" yönünde tehditlerde bulunduğuna da dikkat çekerek, "Başhekimi bu tutumundan dolayı kınıyoruz" dedi. Dev Sağlık-İş Başkanı Doğan Halis de sağlık hizmetinden ne alanların ne de verenlerin memnun olduğunu belirterek, bu durumun tek çıkış yolunun sağlığın kamusal bir hizmet olarak sunulması olduğunu söyledi. Kısa bir konuşma yapan Diş Hekimleri Odası 2. Başkanı Kadir Öğüt de, teşorlaştırmaya karşı bir direnişin başlatıldığını söyleyerek Sağlık Platformu'yla birlikte hareket edeceklerini dile getirdi. İstanbul Tabip Odası Gencay Görsoy da, yapılan ihale ile sosyal devletin son unsurlarının da dinamitlendiğinin altını çizdi. Gürsoy şunları söyledi: "Bugün bu hastanede yapılmaya çalışılan şey ile, fakir fukaranın emeği ve çalışanın bugüne kadar 70 yıllık bir gelenekle iyi kötü sahip olduğu sağlık ve eğitim konusundaki son avantajlar ortadan kaldırılıyor."

ÖNCEKİ HABER

Ne kader ne kaza

SONRAKİ HABER

Yüreğir'de AKP'ye siyah çelenk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...