08 Temmuz 2004 21:00

Denetim de özele verildi

Belediyeler Yasa Tasarısı ile denetim, özel kişi ve kuruluşlara bırakıldı. Böylece belediyeyi yine belediyenin belirlediği şirketler denetleyecek.

Paylaş
Hükümet, Belediyeler Yasa Tasarısı'yla, kamunun diğer alanlarında olduğu gibi belediyelerde de kamu denetimini ortadan kaldırıyor. Tasarının yasalaşması halinde belediye başkanları kendilerini denetleyecek kişileri kendileri belirleyecekler. Tasarıyla "özerklik" adı altında belediye başkanlarına yönelik siyasi vesayet artırılarak vali ve İçişleri bakanlarına belediye başkanlarını görevden alabilme yetkisi getirildi. Ayrıca valiler "hizmetlerin aksadığı" iddiası ile belediyenin hizmetlerini üstlenebilecekler. "Belediyelerin denetimi" başlıklı kısımda getirilen düzenlemelerle de, ABD'de skandallara yol açan, iflas eden özel denetimin yolunu açtı. Temeli Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası ile atılan, Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı (KYTY) ile bütünüyle ortadan kaldırılan kamu denetimi, yerellerde de ortadan kaldırıldı. Tasarının kabul edilen maddelerinde denetimin amacı "önceden belirlenmiş amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine ve kalite standartlarına göre tarafsız olarak analiz etmek, karşılaştırmak ve ölçmek; kanıtlara dayalı olarvk değerlendirmek, elde edilen sonuçları rapor haline getirerek ilgililere duyurmak" olarak tanımlandı. Ve tıpkı teftiş kurullarını ortadan kaldıran KYTK'da olduğu gibi iç ve dış denetim getirildi. İç denetimin belediye başkanının kendi belirleyeceği veya İçişleri Bakanlığı'nın belirleyeceği denetimcilerle yapılacağı ve denetimde Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası'nın hükümlerinin uygulanacağı belirtildi.

Başkanların maaşları yükseltildi "Belediye başkanlarının özlük hakları"nı düzenleyen maddede yapılan değişiklik ile belediye başkanlarının maaşları, nüfusa orantılı hale getirilirek daha da yükseltildi. Böylece üfusu 2 milyonun üzerinde olan yerlerin başkanları 8 milyar 880 milyon maaş alacak. Belediye başkanları ile bakmakla yükümlü oldukları yakınları memurların sahip olduğu sosyal hak ve yardımlardan yararlanacaklar. Tasarıda son dakikada yapılan değişiklikle, zabıta ve itfaiyelere fazla mesa ödenmesi yetkisi belediye başkanlarından alınarak belediye meclislerine bırakıldı. Yapılan değişiklik ile zabıta ve itfaiyecilere "Bütçe Kanunu'nda belirtilen miktar ve süre üst sınırlarını aşmamak kaydıyla belediye meclisi tarafından uygun görülen miktar ve süreler dahilinde saat başı fazla çalışma ücreti ödenmesi" hükmü getirildi. Mevcut uygulamada, belediyelerde çalışanlar kadro karşılığı çalıştırılıp, sözleşmelilik istisna iken yapılan değişiklik ile bir yandan norm kadro uygulaması bir yandan da sözleşmelilik getirildi. Norm kadro ilke ve standartları, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından ortaklaşa belirlenecek. Belediyede ihtiyaç duyduğu durumlarda sözleşmeli personel istihdam edebilecek. Süreleri, seçim döneminin bitiminden itibaren otuz günü geçmemek üzere istihdam edilecek sözleşmeli personelin ücret miktarı, belediye meclisi tarafından belirlenecek.

Valiye yetki Tasarının "görevden uzaklaştırma" ve "hizmetlerde aksama" başlıklı maddeleri ile seçilmiş belediye başkan ve yönetimleri üzerinde, atanarak görevlendirilen valilerin; İçişleri Bakanlığı aracılığıyla hükümetlerin vesayeti getirildi. Görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma açılan belediye organları veya bu organların üyeleri, geçici bir önlem olarak kesin hükme kadar görevden uzaklaştırılabilecek. Karar iki ayda bir gözden geçirilecek. Devamında kamu yararı görülmeyen görevden uzaklaştırma önlemi kaldırılacak.


HAFTA SONU DA ÇALIŞACAKLAR AKP Grubu, TBMM Genel Kurulu'nun bugün ve yarın da çalışması için Danışma Kurulu'nu toplantıya çağırdı. AKP Grubu'nun çağrı yazısında, Genel Kurul'un yarın saat 14.00'Te toplanarak, gündemin ön sıralarında bulunan 9 yasa tasarısının görüşmeleri bitinceye kadar çalışması isteniyor. Bu tasarıların görüşmeleri bitmez ise Genel Kurul 10 Temmuz Cumartesi günü de saat 14.00'Te toplanacak ve çalışmalarını program bitinceye kadar sürdürecek.

YASALAŞACAK TASARILAR Belediyeler Tasarısı, Özel Gelir ve Özel Ödeneklerin Düzenlenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Tasarı, Ölüm Cezasının Yasalardan Kaldırılmasına İlişkin Tasarı, Adli Tatilin Kısaltılması Tasarısı, Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı, Terörle Mücadele Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı, Büyükşehir Belediyeleri Tasarısı, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı.

ÖNCEKİ HABER

Askerin Kürt fobisi

SONRAKİ HABER

'Sendikaya söz hakkı yok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...