08 Temmuz 2004 21:00

Nâzım,NATO'ya karşı değil miydi?

"NATO ile ilgili olduğu için izin vermiyoruz!"... Bu cümlenin YKY tarafından kendisine söylendiğini iddia eden Anadolu Müzik yapımcısı Cem Yılmaz. İzin vermedikleri mi? Nâzım Hikmet şiiri!

Paylaş
"NATO ile ilgili olduğu için izin vermiyoruz!"... Bu cümlenin YKY tarafından kendisine söylendiğini iddia eden Anadolu Müzik yapımcısı Cem Yılmaz. İzin vermedikleri mi? Nâzım Hikmet şiiri! Diğer deyişle emperyalizme onun tüm kurumlarına karşı mücadeleye hayatını vermiş, NATO denilen kurumun da ne menem bir örgüt olduğunu bizlere şiirleriyle öğretmiş evrensel şairimiz, bağımsızlık mücadelesinin simgesi Nâzım Hikmet'in şiirine verilmiyor izin! Çünkü "telif hakları" bu kurumda! Yapı Kredi Yayınları ise konu ile ilgili "yazılı başvuru" yapılmadığı için "izin vermediklerini" öne sürüyor.

Sesini kaybeden şehir İşgale Karşı Komiteler tarafından hazırlanan NATO karşıtı "Duyuyor musun?" adlı albüm ile ilgili yaşanıyor bu gelişmeler. Albümün süpervizörlüğünü ve sanat yönetmenliğini yapan Tuncay Akdoğan birçok sanatçının yanında Moğollar'ın da bir şarkıyla albüme katılmasını istiyor. Gerisini Moğollar'dan Taner Öngür anlatıyor ; "Albüm için bizden de bir şarkı rica ettiler. Moğollar olarak kullanmadığımız bir parça yoktu. Ben sürekli Nâzım Hikmet şiirlerinin bestelenmesi ile ilgili çalışıyorum zaten. Bu şiirlerin içinden "Sesini kaybeden şehir" adlı 1936'da yazılmış bir Nâzım şiirini de bestelemiş bu sürece uygun olduğunu düşünmüştüm. Fakat daha sonra haber aldığıma göre NATO karşı olduğu için parçanın yayınlanmasını kabul etmemiş YKY." Asıl komedi Albümün yapımcısı Anadolu Müzik'ten Cem Yılmaz anlatıyor; "Albüme alınacak bu parça ile ilgili YKY'yi arayıp bize telif bedelini göndermelerini istedim. Onlar da yarım saat sonra beni arayacaklarını söylediler. Aradıklarında 'NATO ile ilgili olduğu için izin vermiyoruz' dediler". Cem Yılmaz önemli bir konunun altını çiziyor konuşmasında; "Zaten komedi Nâzım'ın telif haklarının YKY'de olmasıyla başlıyor".

Korsan yayınlayacağım Taner Öngür devam ediyor; "Eşyanın tabiatınıa aykırı saçma sapan bir tepkidir bu. Nâzım Hikmet'in telif haklarını korumak demektir. Bunun yerine Nâzım Hikmeti yasaklıyorlar aslında!". Nâzım şiirlerinde NATO'nun daha kuruluş yıllarında bu kurumun ne olduğunu anlatttığına işaret ediyor Öngür. "Bugün yaşasaydı çok yoğun bir şekilde karşı çıkacaktı" diyor. Ve tepkisini şu sözlerle dile getiriyor: "Mücadele bayrağı açtım bu konuda. İnternette korsan olarak yayınlacağım bu şarkıyı. Biz de korsana karşı mücadele veriyoruz. Ama bu konunun deşilmesini istiyorum. Bu durumu YKY takip etsin, gereken işlemleri yapsın! Onlar çok şey kaybedecekler! Nâzım Hikmet'i yasaklamak neymiş görecekler!.."

Yazılı olarak iletilmedi! YKY'den konu ile ilgili yapılan açıklamada ise şöyle deniliyor: "Taner Öngür bu talebini kurumumuza yazılı olarak iletmemiştir. Dolayısıyla konuyla ilgili sadece telefon görüşmesi ile yetinen Öngür, albümünde Nâzım Hikmet'in adı geçen şiirine yer verememiştir. Kurumumuz, bu tarz istekleri yazılı kabul edip varis ya da temsilcilerle görüşerek yanıtı kurul kararıyla yine yazılı olarak vermektedir".

ÖNCEKİ HABER

Bu ışık sönmeyecek!

SONRAKİ HABER

Askerin Kürt fobisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...