08 Temmuz 2004 21:00

Bu ışık sönmeyecek!

İzmit Şehir Tiyatroları'nda yaşananları protesto etmek ve tiyatroya destek olmak amacıyla, sanatçılar İzmit'te bir basın açıklaması yaptılar.

Paylaş
İzmit Şehir Tiyatroları'nda AKP'li belediyenin gerekçe göstermeden tiyatronun Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten'i görevden almak istemesi ve tiyatroyu maddi problemlerle karşı karşıya bırakarak engellemeye çalışması, sanat camiasında yankısını buldu. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen tiyatrocular önceki gün İzmit Şehir Tiyatrosu'nun önünde buluşarak bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasına sanatçıların yanı sıra yazarlar, yerel gazeteciler ve çeşitli meslek birlikleri de katıldı. Tiyatro oyuncusu Aliye Uzunatağan'ın okuduğu bildiride; "Son yıllarda, gücünü halkından değil merkezi yönetimden aldığını düşünen kimi yerel yöneticilerin, kültür ve sanat alanlarında, artarak yaygınlaşan olumsuz uygulamalarını kaygıyla izliyoruz. Belli ki; Yücel Erten'i istifaya zorlayan yerel yöneticiler, bir sanat kurumunun ancak özerklikle, yönetici ve çalışanların arasındaki bağla, ekibin oluşturduğu sanatsal anlaşma düzeyiyle yoluna devam edebileceğini, büyüyebileceğini ve kamusal görevlerini gerçekleştirebileceğini bilmiyor" denilerek, İzmit Şehir Tiyatrosu'nun sahipsiz olmadığı vurgulandı. Açıklamaya şöyle devam edildi; "Yaşamlarında sanatı düşünmeye ve yaratıcı çalışmalarla ilgilenmeye vakit bulamayan kişiler, kendilerini yetkili bir konumda gördüklerinde, her istediklerini yapabileceklerini sanıyorlar." İzmit Şehir Tiyatrosu sanatçıları da ayrıca açıklama yaparak gelinen noktayı ve kendilerini kaygılandıran gelişmeleri anlattılar. İzmit Şehir Tiyatrosu'nun özerk bir yapıda olduğu ve tüm Türkiye'de örnek olduğunun belirtildiği açıklamada şunlar dile getirildi; "Dayanışma içinde yolumuza devam edeceğimizi düşünürken yerel seçimlerin ardından tiyatromuzu hırpalayan, özerkliğimizi zedeleyen, üretimimizi baltalayan bir müdahaleyele karşı karşıya kaldık." Sanatçılar, provaları bitmiş bir oyun sırada beklerken, repertuarı açıklanmışken ve müzik festivali hazırlıkları tamamlanmışken, her şeyin önünün böyle birden bire kesilmesinin anlamsız olduğunu belirttiler. Açıklamaların ardından tiyatroya gönderilen destek mesajları okundu. Özdemir Nutku, Müjdat Gezen, Fazıl Say, Mehmet Birkiye mesaj gönderenler arasında yer aldı. Daha sonra tiyatrocular Haldun Dormen'in sahnenin ilk açılışında başlattığı mum yakma geleneğini hatırlatarak, "bu ışık sönmeyecek" vurgusuyla mum yaktılar.


Yücel Erten(İzmit Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni): Haklı bir müdahale olduğunu düşünmüyorum. Bu doğrudan tiyatronun bağımsızlığına, özgürlüğüne yapılmış bir hakarettir. Üretimi son derece iyi olan bir kurumda bu yaşanılanın nedeni açıkça belirtilmelidir. Fakat belediye buna bir neden bulamamaktadır. Son derece keyfi bir uygulamayla karşı karşıyayız. Bize yalnızca bunun başkanın tercihi olduğu söylendi. Biz burada son derece kısıtlı bir gelirle güzel işler yaptık.

Ahmet MümtazTaylan (DETİS Genel Başkanı): Parayı veren düdüğü çalar zihniyeti sanat kurumlarına müdahaleyi haklı göstermek için kullanılıyordu yıllardır. Bu müdahaleciliğin bugün geldiği boyut bu kurumları çok zaman çalışamaz hale getirmiş ve şimdi de neredeyse kapatma noktasına getirmiştir. Bu ödenekli sanat kurumlarının sahibi bu kurumlarda çalışanların kendisidir. Bu nedenle zaten DETİS sanat kurumlarının özerkleşmesini sık sık gündeme getirmişti. Parayı veren düdüğü çalar zihniyetine karşı durmak gerekmektedir.

Savaş Aykılıç(Tiyatro Yazarları Derneği Genel Sekreteri): Biz yaşanan bu baskıları Tiyatro Yazarları Derneği olarak kınıyoruz. Yücel Erten'in şahsında da tiyatro onuruna sahip çıkmak için de İzmit'teyiz. Baskılarla bir yere varılamayacağını artık herkes biliyor. Neyse yasal prosedür o uygulanmalı, Belediye Başkanı çıkıp açıkça biz şu sebeplerden dolayı bunu yapıyoruz demelidir. Eğer görevden alacaksa tabii. Bu tür baskılarla bir yere varılamayacağını dosta düşmana göstermek istiyoruz. Devletin desteği olmadan tiyatronun sanatın yaşaması mümkün değil, en büyük kaleler bunlar zaten. Bunları kaldırın tiyatro çöker. Bu konudaki bütün birikimler bu kurumlarda toplanmış. Bütün dünyada insana yatırım en önemliyken, biz de böyle var olan kurumları bile yok etmeye yönelik girişimler olduğu sürece hiçbir yere varılamaz.

ÖNCEKİ HABER

İşgal altında sinema

SONRAKİ HABER

Nâzım,NATO'ya karşı değil miydi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...