08 Temmuz 2004 21:00

İsrail katliamı: 9 ölü

İsrail askerleri tarafından günlerdir kuşatma altında tutulan Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'da dün 9 Filistinli öldürüldü.

Paylaş
İsrail askerleri tarafından günlerdir kuşatma altında tutulan Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'da dün 9 Filistinli öldürüldü. İsrail ordusu, sabah saatlerinde kasaba merkezine girdi ve çatılara mevzilenen keskin nişancılar, halka kurşun yağdırdı. Ölenler arasında iki El Aksa Şehitleri Tugayı mensubunun yanı sıra, Hamas komutanı Nahid Ebu Uda'nın bulunduğu kaydedildi. Öldürülen Filistinliler arasında kadınların da bulunduğu ve çoğunun 20'li yaşlarda gençler olduğu kaydedildi. Çatışmalarda bir İsrail askeri de ağır yaralandı. 7 Filistinlinin de yaralandığı kentte, İsrail askerleri Filistinlileri evlerini boşaltmaları için zorluyor.

Dörtlü,Filistin'i uyardı! Filistin'de İsrail terörü sürerken, Ortadoğu Dörtlüsü olarak bilinen ülkeler Filistin yönetiminin, güvenlik alanında 'reform' yapmaması halinde uluslararası desteği ve mali yardımı yitireceğini bildirdi. Batılı bir diplomat, Dörtlü'yü oluşturan ABD, Rusya, BM ve AB temsilcilerinin, Ramallah'ta Filistinli yetkililerle yaptıkları görüşmede, Filistin Başbakanı Ahmed Kurey'e, "Uluslararası toplumun Yaser Arafat'ın boş sözlerinden ve reformlar konusunda icraata geçilmemesinden bıkkınlığını" dile getirdiğini söyledi. Mısır hükümeti ise, İsrail saldırılarının sürmesi nedeniyle Gazze Şeridi'yle ilgili güvenlik planını dondurdu. Öte yandan, Yaser Arafat'ın lideri olduğu El Fetih örgütünde delege seçimi yapılıyor. Gazze Şeridi'ndeki 7 bölgede yapılan seçimlerde belirlenecek 105 kişi, Batı Şeria ve diğer ülkelerde sürgünde bulunan delegelerle birlikte örgütün politikalarını belirleyen Merkez Komite'yi seçecek yeni Devrim Konseyi'nin üyelerini saptayacak.


Baradey kaale alınmadı BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) Başkanı Muhammed El Baradey'in İsrail temasları somut bir adımla sonuçlanmayacak gibi görünüyor. Diplomatların açıklamalarına göre, İsrailli yetkililer El Baradey'in 'nükleersiz bir Ortadoğu' çağrısına, kendi nükleer silahları hakkında bilgi vermek yerine 'İran gündemiyle' cevap verdi. Uzmanlar, nükler silahı olduğunu ne doğrulayıp, ne de yalanlayarak 'stratejik belirsizlik' politikasını sürdüren İsrail'in 300'e yakın nükleer savaş başlığı olduğunu tahmin ediyor. İsrail'in ayrıca, İran'dan farklı olarak Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı (NPT) imzalamaması nedeniyle de UAEA uzmanlarının İsrail'in nükleer tesislerini denetleme izni bulunmuyor.

ÖNCEKİ HABER

Osetya'da gerginlik

SONRAKİ HABER

ABD'liler istedikleri zengini başkan seçecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...