07 Temmuz 2004 21:00

Gazcı polislere suç duyurusu

Mecidiyeköy'deki NATO karşıtı basın açıklaması sırasında ağzının içine ve burnuna biber gazı sıkıldığı fotoğraflarla belgelenen Eğitim Sen 3 No'lu Şube üyesi Ali Güneş, dün avukatlarıyla birlikte adliyele gelerek polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Paylaş
Mecidiyeköy'de NATO karşıtı basın açıklamasında gözaltına alınarak polis tarafından ağzının içine ve burnuna biber gazı sıkılan öğretmen Ali Güneş, dün Şişli Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu. Kendisini gözaltına alan polislerin gazetede çıkan fotoğraflardan tespit edilebileceğini belirten Güneş, polislerin cezalandırılmalarını istedi. Adliyeye Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu Şube üyeleri ve avukatları ile birlikte gelen Ali Güneş'in Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçesinde "Beni darp eden ve ağzıma, burnuma, gözüme ne olduğunu bilmediğim zehirli bir sıvı sıkan sanıklardan bazıları dilekçeme ekli olarak sunduğum fotoğraflarla görülmektedir. Fotoğrafta görünen bu sanıklar ve sayın savcılığınızca tespit edilecek diğer sanıklar hakkında şikâyetçiyim" ifadeleri yer aldı. Basına açıklama yapan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Toprak, Eğitim Sen üyelerinin antidemokratik uygulamalara karşı yıllardır mücadele verdiğini belirterek sendikalarının Ali Güneş'e yönelik gerçekleştirilen saldırıya sessiz kalamayacaklarını vurguladı. "Polisin tutumunu kabul etmiyoruz" diyen Toprak, baskıların devam ettiğini bunun son örneğinin sendikilarına açılan kapatma davası olduğunu sölyedi. Toprak açıklama yaptığı sırada polisin kayıt almasına tepki göstererek, "Polis yasalara da uymuyor işte görüyorsunuz" dedi.

İşkence aracı Ali Güneş de kişilerin sadece ceza almalarını değil polisin alanlardan tamamen çıkmasını istediklerini belirterek "NATO'culara kırmızı halı serenler bizleri gaz bombalarıyla susturmaya çalışıyor" diye konuştu. Güneş, polisin gazı işkence aracı olarak kullandığını söyleyerek kendisinden özür dileyen İçişleri Bakanı Abdüykadir Aksu'ya "Biz AB'ye girmek için değil Türkiye emekçilerinin insanca yaşaması için mücadele ediyoruz" şeklinde cevap verdi. Güneş, 13 Temmuz 2004 tarihinde sendikalarının kapatma davası olduğunu hatırlatarak kendilerine yine gazın reva görüleceğini ancak mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini bildirdi.


ABD'de "Ankara operasyonu" New York basınında çıkan haberlerde, eyaletin Long Island bölgesinde Türkiyelilerce çalıştırılan benzin istasyonları ve bakkallara 200 kadar federal, eyalet ve yerel güvenlik güçlerince düzenlenen baskınlarda 7 kişinin tutuklandığı belirtildi. Yerel gazetelerdeki haberlere göre, ABD'li adli makamlar, tutuklamaların terörizmle ilgisi olmadığını belirttiler. ABD'de kaçak kaldığı anlaşılan 57 zanlının da gözaltına alındığını bildiren gazeteler, ayrıca 4 kişi hakkında da para aklamak ve kaçak işçi çalıştırmak suçlarından dava açıldığını yazdılar. Gözaltındakilerin çoğunluğunu Türk uyrukluların oluşturduğunu belirten yetkililer, "Ankara Operasyonu" adı verilen operasyonun henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve başka tutuklamaların da olabileceğini kaydettiler. Hakkında dava açılanlardan yedisinin 28 milyon dolar tutarında parayı "organize biçimde" aklamakla suçlandığı ve tutuklanan beş kişi hakkındaki kefalet bedelinin de yarın belirleneceği belirtilirken, ülkeye kaçak göçmen getirmek ve çalıştırmakla suçlananlardan iki kişinin tutukluluk süresinin sürdüğü bildirildi. Haberlere göre, Amerikalı adli makamlar, tutuklamaların terörizmle ilgisi olmadığını belirttiler. Göçmen yasasını ihlalden tutuklananların bazılarının ülkede kalmak için sahte evlilik yaptıkları ya da ABD'den sınırdışı edildikten sonra kaçak olarak yeniden girdiklerinin tespit edildiği kaydedildi. Federal makamlar, ABD'ye kaçak getirilenlerin özellikle benzin istasyonlarında çalışma yasasına uyulmaksızın köle gibi çalıştırıldıklarını, birçoğunun aynı evi paylaşmak zorunda bırakıldığını belirttiler.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


DEP'liler duruşmaya katılmayacak Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan DEP eski milletvekilleri bugün yapılacak olan duruşmalarına katılmayacak. Duruşmada DEP'lilerin avukatı Yusuf Alataş savunma yapacak. Konuya ilişkin bilgi veren Av. Alataş, duruşmada yapacağı savunmada, Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan değişiklikle, uluslararası mahkemenin yasa hükümlerinin yerel mahkemenin yasa hükümlerinden önce geldiğini vurgulayacağını söyledi. DEP'lilerin doğru ve adil yargılanmadıkları konusu üzerinde duracağını ifade eden Av. Alataş, Yargıtay'ın kararını daha sonra açıklamasını beklediklerini söyledi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde, Ankara 1 No'lu DGM'nin eski mahkûmiyet kararının tasdikine ilişkin kararın usulden bozulması yönünde görüş bildirmişti. Ankara 1 No'lu DGM, 1994'te DEP'lilere verilen 15'er yıl ağır hapis cezasına ilişkin hükmü, yeniden yargılama sonucunda tasdik etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Zana, Doğan, Dicle ve Sadak'ın infazını durdurup, tahliyelerine karar vermişti.

ÖNCEKİ HABER

Karikatür davasında
   'yabancı basın' delili

SONRAKİ HABER

Adalete bak adalete!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...